8.4 C
Chania
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025

Αυξημένη παραγωγή στην Ισπανία, ελλειμματική στην Ιταλία

Χωρίς επικαιροποίηση η παραγωγή στην Ελλάδα!

 

Σύµφωνα µε τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίµων (AICA) της Ισπανίας η  παραγωγή ελαιολάδου της χώρας τέλη  Ιανουαρίου 2025 έφτασε στους  344.530 τόνους και η  σωρευτική παραγωγή της χώρας στο τέλος Ιανουαρίου ανέρχεται στους 1.234.568 τόνους,

Παράλληλα  ο Cristóbal  Cano, επικεφαλής του Τοµέα Ελαιολάδου της UPA (Ένωσης Μικρών Παραγωγών)  δήλωσε ότι «η συγκοµιδή της περιόδου  οδεύει προς την τελική της ευθεία, και η  παραγωγή  κυµαίνεται στο ύψος  µια µέσης παραγωγής η οποία θα είναι  επαρκής για την κάλυψη της αυξανόµενης εθνικής και παγκόσµιας ζήτησης».

Από την πλευρά τους οι Αγροδιατροφικοί Συν/σµοι της χώρας εκτιµούν ότι  η τελική παραγωγή της χώρας θα ανέλθει  σε περίπου 1.300.000 τόνους. Και αυτό γιατί,  όπως εξηγούν,  οι  χαµηλές  βροχές στις κύριες περιοχές παραγωγής,  επέτρεψαν να προχωρήσει αρκετά η    συγκοµιδή και να  έχουν αποµείνει λίγες ελιές στα χωράφια, αλλα  οι αποδόσεις του καρπού σε λάδι είναι χαµηλές στις µεγάλες περιοχές της Κόρδοβα, Γρανάδας και Χαέν, όπως και στις περιοχές της Καταλονίας,  Αραγονίας και Βόρειας Εξτρεµαδούρας.

Ωστόσο σύµφωνα µε διάφορα Ισπανικά ΜΜΕ η παραγωγή του Φεβρουαρίου και Μαρτίου µπορεί να ανεβάσει  την συνολική παραγωγή της  χώρας σε 1.400.000 τόνους. Ιδωµένη!

Χαµηλή η  παραγωγή της Ιταλίας

Στην Ιταλία, σύµφωνα µε την Olimerca ιδιαίτερη σηµασία  αποκτά  η κατάσταση του ελλείµµατος  ελαιολάδου αφού  στις 31 ∆εκεµβρίου 2024 οι ποσότητες αποθηκευµένου προϊόντος ήταν 180.848 τόνοι, γεγονός που θα  αναγκάσει τους Ιταλούς να στραφούν στην Ισπανική αγορά όπως και  τα προηγούµενα έτη.

Αγωνία και ανησυχία όµως φαίνεται να επικρατεί  στην ύπαιθρο της Ιταλίας  για τη συνεχιζόµενη ξηρασία αφού οι  βροχοπτώσεις ήταν ανεπαρκείς και  πολύ κάτω από το µέσο όρο ενός κανονικού έτους σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές.

Άγνωστη η  παραγωγή της Ελλάδας

   Στην Ελλάδα, ενώ η συγκοµιδή έχει ήδη ολοκληρωθεί, επικαιροποίηση των αρχικών εκτιµήσεων δεν  υπάρχουν. Έτσι οι  εκτιµήσεις που κυκλοφορούν επιτείνουν  την ασάφεια που επικρατεί στην αγορά όχι µόνο για τους ελαιοπαραγωγούς αλλα και τους ελαιοτριβείς,  διακινητές και τυποποίησες!  Σωστό θα ήταν  εποµένως να υπάρξουν κάποιες επίσηµες εκτιµήσεις κατά συγκεκριµένες περιοχές, οι οποίες παρά τα πιθανά  λάθη τους, θα είδαν µια  επίσηµη  εικόνα   της κατάστασης,  χρήσιµη για όλους του εµπλεκόµενους

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα