20.1 C
Chania
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

Αυξημένη ζήτηση για αιγοπρόβατα το Πάσχα στα Χανιά

∆ιπλασιασµός των σφαγών αιγοπροβάτων για τις ανάγκες του Πάσχα καταγράφεται στα Χανιά, αλλά και γενικότερα στην Κρήτη. Αιτία το ότι η κτηνοτροφική παραγωγή στην Ηπειρωτική Ελλάδα επλήγη σε µεγάλο βαθµό από την πανώλη αιγοπροβάτων, την ευλογιά µικρών ζώων και την κακοκαιρία “Ντάνιελ”. Η παραγωγή µειώθηκε σηµαντικά, έτσι οι έµποροι αναζήτησαν ειδικά φέτος στα νησιά και στην Κρήτη αρνιά και κατσίκια ειδικά για την περίοδο του Πάσχα.

Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο προϊστάµενος του τµήµατος Κτηνιατρικής της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας της Π.Ε. Χανιών κ. Μιχάλης Καστρινάκης τόνισε πως  «τα προηγούµενα χρόνια η σφαγή έπεφτε κάθε χρόνο και περισσότερο,   φέτος για πρώτη φορά υπάρχει µια ανοδική πορεία σε σηµείο που να υπολογίζω ότι έχουν σφαχτεί τα διπλάσια αιγοπρόβατα σε σύγκριση µε το παρελθόν.   Με τις καταστροφές του “Ντάνιελ” , την Πανώλη, την ευλογία  η ηπειρωτική Ελλάδα  δεν είχε τον αναγκαίο αριθµό αιγοπροβάτων για αυτό και υπάρχει µεγάλη ζήτηση από την Κρήτη».

Ειδικότερα:

Τα δύο µεγάλα σφαγεία του Νοµού Χανίων, “Συνεταιρισµού Κτηνοτρόφων” στα Χανιά και Γιαννούλης στο Φρε, υπολογίζεται πως από τις 7 Απριλίου σφάζουν 1200 αµνοερίφια το καθένα  και υπολογίζεται ότι µέχρι την τελευταία ηµέρα λειτουργίας τους για τις γιορτές να έχουν δεχθεί 12.000 ζώα το καθένα.

Το σφαγείο της Καντάνου που λειτουργεί εδώ και 4 ηµέρες υπολογίζεται ότι θα σφάξει 1500 αµνοερίφια.

Το σφαγείο στον Βουβά Σφακίων λειτούργησε µια µέρα δεχόµενο 150 ζώα.

Οι έλεγχοι από την Κτηνιατρική υπηρεσία θα συνεχίσουν επισταµένα µε τον κ. Καστρινάκη να επισηµαίνει πως η σφαγή ζώων κάτω από δέντρα, σε σταύλους, σε αυλές σπιτιών είναι µια παράνοµη διαδικασία.  «Ακόµα και οι  κτηνοτρόφοι που έχουν µητρώα  αν θέλουν να σφάξουν ακόµα και στο σπίτι τους για αυτοκατανάλωση θα πρέπει να το περάσουν µέσα από το σφαγείο πρώτα.  Αυτό γίνεται για λόγους υγιεινής δεν µπορείς να σφάζεις σε ένα σταύλο ή κάτω από ένα δέντρο και  να κρατήσεις τις συνθήκες υγιεινής που διατηρούνται µέσα σε ένα σφαγείο όπου υπάρχει έλεγχος για τα πάντα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους.»

Σηµειώνεται ότι πριν από 25 χρόνια υπήρχαν 13 µόνιµοι και 7 εποχιακοί κτηνίατροι στα Χανιά, λειτουργούσαν κτηνιατρικά ιατρεία στην ύπαιθρο και η διαδικασία ήταν πιο οµαλή. Πλέον παρότι οι προδιαγραφές έχουν αυξηθεί, οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί στα χαρτιά, ωστόσο ο αριθµός των µόνιµων κτηνιάτρων που υπηρετούν στα Χανιά είναι µόλις επτά!

Αυξηµένες τιµές

Σε ότι αφορά τις τιµές ποικίλουν ωστόσο είναι αυξηµένες για τον καταναλωτή σε σύγκριση µε τα προηγούµενα χρόνια. Ειδικότερα, σε σούπερ µάρκετ των Χανίων χθες το αρνί πουλιόνταν 11,60 ευρώ το κιλό, ενώ το κατσίκι 12,10 ευρώ το κιλό, ενώ σε κρεοπωλεία υπήρχαν τιµές 12,15 ακόµα και 17 ευρώ το κιλό.

Σε ότι αφορά τους κτηνοτρόφους, για τον παραγωγό το κιλό αποφέρει 7,5-8 ευρώ το κιλό µια τιµή αυξηµένη λόγω της µεγάλης ζήτησης για αµνοερίφια από την Κρήτη, ειδικά για τους καταναλωτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.   


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα