■ Ικανοποιητικές τιμές για τους παραγωγούς
Ιδανικές είναι οι προοπτικές για το κρητικό – χανιώτικο αβοκάντο καθώς η ζήτηση για το προϊόν κινείται σε υψηλά επίπεδα παρά τις μεγάλες εισαγωγές και τις παράνομες “ελληνοποιήσεις” που καταγγέλουν οι παραγωγοί.
Αυτές τις ημέρες εντείνεται η συγκομιδή της ποικιλίας των Fuerte και στο τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει αυτή των Hass, με τις τιμές για τον παραγωγό να παραμένουν σε καλά επίπεδα (2,50 για τα μεγάλα μεγέθη- 2 για τα μικρά) ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό για τα βιολογικά αβοκάντο των Χανίων.
«Το βιολογικό αβοκάντο ειδικά το Hass έχει πολύ μεγάλη δυναμική. Από το εξωτερικό μας το ζητάνε καθώς έχουμε πελάτες σε Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία που θέλουν ειδικά το Hass και το lamb Hass ενώ αντίθετα το Fuerte δεν το γνωρίζουν τόσο καλά» μας δήλωσε ο κ. Γιώργος Κορναράκης υπεύθυνος πωλήσεων στον “Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων” .
Τι κάνει όμως το αβοκάντο που παράγεται στην περιοχή μας ξεχωριστό; Ο κ. Γιώργος Κοντουδάκης πρόεδρος της “Ομαδας Παραγωγών Αβοκάντο – Εσπεριδοειδών” υπογραμμίζει πως η ποιότητα του είναι αναμφισβήτητη. «Αυτό που διαφοροποιεί το Ελληνικό αβοκάντο – και όταν μιλάμε για Ελληνικό αβοκάντο μιλάμε για Κρητικό αβοκάντο – είναι η ποιότητα σε σύγκριση με τα αβοκάντο εισαγωγής από το Ισραήλ, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Αυτό παράγονται σε χώρες που δεν κινούνται στα Ευρωπαϊκά “στάνταρ” που έχουν ένα αυστηρό πλαίσιο και έλεγχο της παραγωγής. Διασφαλίζεται δηλαδή άμεσα το προϊόν σε ό,τι αφορά τη χρήση σωστών καλλιεργητικών μεθόδων, ότι δεν έχει υπολειμματικότητα σε φυτοφάρμακα κα. Επίσης τα εισαγωγής ταξιδεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ψυγεία, είναι πιο ευπαθή και δεν έχουν αναπτυχθεί σε συνθήκες με τις κλιματικές συνθήκες, την ποιότητα νερού, τα υγιή εδάφη που έχει το κρητικό αβοκάντο. Μπορούμε να συγκριθούμε με τα ισπανικά και τα ιταλικά αβοκάντο».
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ
Αναφορικά με τις τιμές για τον παραγωγό πριν τα Χριστούγεννα είχαν φτάσει και 2,60 για τα μεγάλα μεγέθη, αυτές τις ημέρες υπάρχει μια πτώση στα 2,50. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τις τιμές αν σκεφτούμε ότι αυτή τη στιγμή πολλοί Ισπανοί παραγωγοί είτε πρόκειται για Fuerte είτε για Hass λαμβάνουν 1,50 ευρώ το ευρώ και είναι επικερδείς γιατί παράγουν μεγάλες ποσότητες και έχουν λιγότερα μεταφορικά και έξοδα παραγωγής. Φαίνεται ότι οι τιμές αυτές για μας θα κρατηθούν και αυτό οφείλεται στο ότι ο Έλληνας καταναλωτής ξεχωρίζει το κρητικό αβοκάντο από το εισαγόμενο!
Το εισαγόμενο είναι πιο φτηνό από το κρητικό αλλά ο καταναλωτής καταλαβαίνει την τεράστια διαφορά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και θα πληρώσει παραπάνω για την καλύτερη ποιότητα. Παράλληλα και εμείς ως παραγωγοί πρέπει να πάμε σε ένα διαφορετικό καλλιεργητικό μοντέλο που θα βασίζεται στην προστασία της καλλιέργειας και του περιβάλλοντος γύρω από αυτή, στην καλύτερη διαχείριση των πόρων, στην μη εκμετάλλευση των εργατών μας ώστε να τους εξασφαλίζουμε καλύτερα μεροκάματα για τη δουλειά που κάνουν. Διασφαλίζοντας και πιστοποιώντας τα παραπάνω μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι έχουμε ένα καλύτερο προϊόν» καταλήγει ο κ. Κοντουδάκης. Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και καιρό η προσπάθεια για την πιστοποίηση του Κρητικού αβοκάντο ως ΠΓΕ που παρότι ο σχετικός φάκελος έχει κατατεθεί εδώ και δύο χρόνια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η υπόθεση φαίνεται να έχει “παγώσει”.
ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στο θέμα της ποιότητας επιμένει μένει και ο κ. Γιώργος Κορναράκης. «Το αβοκάντο που παράγεται εδώ δε μένει για πολύ σε θαλάμους φεύγει κατευθείαν και καταναλώνεται άμεσα και τόσο εμείς όσο και κάποιοι έμποροι έχουμε κάποια “στάνταρ” ποιότητας . Δυστυχώς δεν λείπουν και εκείνοι που κάνουν πρόωρες κοπές και που προχωρούν σε ελληνοποιήσεις εισαγόμενων αβοκάντο. Για αυτό και ζητάμε από τις υπηρεσίες να κάνουν ελέγχους για τις παράνομες ελληνοποιήσεις γιατί δυσφημίζουν το προϊόν και σε βάθος χρόνου μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχουν για τον παραγωγό αλλά και παράλληλα ζητάμε να κατοχυρωθεί νομοθετικά το πότε μπορεί να κόβεται μια ποικιλία ώστε να κόβεται στη ώρα της και όχι νωρίτερα» λέει ο κ. Κορναράκης.
Φέτος με βάση τα στοιχεία των συσκευαστηρίων σε ότι αφορά την ποικιλία Fuerte, οι ποσότητες που παρήχθησαν δεν είναι τόσο μεγάλες όσο πέρυσι ωστόσο η ποιότητα τους είναι καλύτερη, ενώ για τα Hass δεν παρατηρείται η μικροκαρπία του 2023 παρότι η παραγωγή δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Πολλές οι αποτυχίες στην καλλιέργεια
Την τελευταία 15ετία κάθε χρόνο μόνο στο Νομό Χανίων φυτεύονταν δεκάδες χιλιάδες δέντρα αβοκάντο πολλά εκ των οποίων όχι μόνο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αλλά ανάγκασαν τους παραγωγούς να τα ξεριζώσουν και να φυτέψουν άλλα. «Πέρα από το έδαφος, τη διαθεσιμότητα του νερού,τα ποιοτικά υποκείμενα ο παραγωγός θα πρέπει να είναι παρών στο χωράφι του. Δημιουργήθηκε λανθασμένα η ιδέα πως το αβοκάντο δεν έχει εχθρούς, δεν έχει ανάγκη καταπολέμησης εντόμων (οι ασθένειες που έχει έχουν να κάνουν με το ριζικό σύστημα), πως θα είναι μια καλλιέργεια εύκολη και με μεγάλη απόδοση. Αυτό δεν είναι σωστό είμαστε εν μέσω μιας αλλαγής του καιρού που επηρεάζει το δέντρο που εισήχθηκε στα μέρη και πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια για να προσαρμοστεί! Η καλλιέργεια του απαιτεί συνεχόμενη παρουσία και για αυτό οι ετεροεπαγγελματίες είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα» εξηγεί ο κ. Κοντουδάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Κορναράκης υπογραμμίζεται πως το αβοκάντο έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στο έδαφος, στην ποιότητα του νερού, στην ποιότητα των υποκειμένων αλλά και στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής.
Αυτά δεν φαίνεται να τα έλαβαν σοβαρά πολλοί παραγωγοί με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να είχαμε και απώλειες στα δεντρύλια που ξεπέρασαν και το 70%.