Μετά το Φθινόπωρο έρχεται ο Χειμώνας, που θα είναι πολύ βαρύς. Από τώρα τρίζει τα δόντια του γιατί στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού προστίθεται και η μετάλλαξη της ακρίβειας. Το 2008 ο τότε υπουργός Ανάπτυξης είχε κηρύξει τον «πόλεμο κατά της ακρίβειας», με 40 και πλέον μέτρα, αλλά έμειναν στα χαρτιά, διότι η ακρίβεια, λόγω της επελθούσης ύφεσης των μνημονίων και της πανδημίας έκανε την εμφάνισή της.
Το κύμα ανατιμήσεων έχει αρχίσει με ευθύνη της κυβέρνησης. Όφειλε να είχε προβλέψει ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα δημιουργούσε αντιδράσεις στα νοικοκυριά και στο εσωτερικό του κόμματος. Ο διψήφιος αριθμός αυξήσεων μοιάζει με τσουνάμι που θα μπει στα ράφια. Αντί τούτου επιχειρήθηκε με γενικολογίες να δικαιολογηθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, οι οποίες επηρεάζουν τα καταναλωτικά αγαθά, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και δυσκολεύουν σοβαρά το κοινωνικό σύνολο. Η τιμή του ρεύματος τον Μάρτιο κόστιζε 50 ευρώ η μεγαβατώρα και εκτοξεύεται στα 120 ευρώ. Το τι θα γίνει με τα οικιακά τιμολόγια και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, θα φανεί στους επόμενους λογαριασμούς.
Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης ότι οι ανατιμήσεις οφείλονται στην παγκόσμια ύφεση είναι υποκριτικές. Μίλησε περί “ψυχραιμίας” ότι «είναι φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη… ότι δεν είναι διαρκές και θα έχει παροδικό χαρακτήρα… αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα». Οι εφησυχασμοί των κυβερνώντων ότι «αν υπάρξουν πεδία που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι, θα κάνει σε βαθμό που δεν θα στρεβλώνει την αγορά» είναι ασυνεννοησία, αντιφάσεις και προφάσεις, να γίνουν εκεί που συμφέρει και ωφελεί τους ημετέρους. Έρχεται και η ΕΛΣΤΑΤ να επικυρώσει την διαμόρφωση του πληθωρισμού ως «αναγκαίο κακό».
Εν προκειμένω, ο αρμόδιος υπουργός δεν μας εξηγεί πόσο «αναγκαίο κακό» ήταν τα στελέχη του ομίλου της ΔΕΗ να αυξηθούν με «γαλάζιους» από 30 σε 90 οι γεν. δ/ντές, μερικοί των οποίων είναι δίχως αναγνωρισμένα πτυχία, από επτά να διπλασιασθούν και η αμοιβή του προέδρου και δ/ντος συμβούλου από 60.000 ευρώ να γίνει 360.000 ευρώ, «ως επιβράβευση γιατί αυξήθηκαν τα κέρδη της επιχείρησης (Εφ. ΣΥΝ. 7/9/21). Αν αυξήθηκαν τα κέρδη γιατί δεν μειώνονται τα τιμολόγια;
Στον ανεπτυγμένο κόσμο οι αγορές είναι ελεύθερες, αλλά υπάρχουν ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές που κάνουν αυστηρό έλεγχο. Στη χώρα μας οι αγορές δεν υπήρξαν ποτέ ελεύθερες ούτε και οι ανεξάρτητες αρχές ήσαν ανεξάρτητες, να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.
Ωστόσο παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων θα πάρει την ανηφόρα και για τα νοικοκυριά είναι κοντά η ώρα της αναμέτρησης με τα πορτοφόλια τους.
Ο κόσμος θα θυμώσει με τις παλινδρομικές κινήσεις της κυβέρνησης «να σηκώνει τα χέρια ψηλά» μη κάνοντας τίποτα σχεδόν, για να «μην στρεβλώσει την αγορά»! Προσπαθεί να κάνει «ασκήσεις ακριβείας» χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι με την «ακρίβεια» ασκήσεις δεν γίνονται.