Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αυξήσεις στο νερό στον Πλατανιά

» Εγκρίθηκαν χθες κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο

Την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΒΑ ενέκρινε κατά πλειοψηφία των Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά στη χθεσινή τελευταία του συνεδρίαση για την περίοδο 2019-2023. Από μεριά της δημοτικής Aρχής, η θέση ήταν πως η αναπροσαρμογή των τιμολογίων έγινε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος και πως οι μικροί καταναλωτές δεν επιβαρύνονται με καμία αύξηση.

Από την αντιπολίτευση ασκήθηκε κριτική τόσο για τα νέα τιμολόγια, όσο και για τη γενικότερη πολιτική διαχείρισης του νερού στο Δήμο Πλατανιά. Όλοι πάντως οι μετέχοντες στο συμβούλιο κατήγγειλαν το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την ύπαρξη μιας ΔΕΥΑ σε επίπεδο Κρήτης.

Η ΔΕΥΑΒΑ

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ κ. Ευτύχης Μαυρογένης επεσήμανε πως η ενεργειακή κρίση έχει υποσκάψει τα θεμέλια της Δημοτικής επιχείρησης παρότι φέτος «σπάσαμε όλα τα ρεκόρ εισπραξιμότητας» κάτι που δείχνει την «αποτελεσματικότητα της δουλειάς του τμήματος καταναλωτών». Υπογράμμισε επίσης πως η δανειακή έκθεση της ΔΕΥΑΒΑ είναι μηδενική και ότι με τα έργα στους Μουσούρους, την υδρομάστευση στα Λαχιανά, τις προτάσεις για το «Α. Τρίτσης» κα. η επιχείριση κινείται σε πολύ καλά επίπεδα. Στράφηκε ενάντια στο νομοσχέδιο για μια ΔΕΥΑ στην Κρήτη τονίζοντας πως αν γίνει κάτι τέτοιο η ζημιά θα είναι τεράστια για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους δημότες και πως η ενοποίηση των ΔΕΥΑ γίνεται μόνο για τους εργολάβους. Υποστήριξε πως το νέο τιμολόγιο επιβαρύνει περισσότερο τους επαγγελματίες και τους μεγάλους καταναλωτές και όχι τα νοικοκυριά και ότι παράλληλα δίνεται η ευκαιρία σε καταναλωτές που είναι συνεπής να έχουν εκπτώσεις της τάξης του 10% και υπογράμμισε πως για την κατανάλωση κάτω από 30 κυβικά το τρίμηνο υπάρχει μείωση και ότι η ΔΕΥΑΒΑ παραμένει φθηνότερη σε σύγκριση με άλλες ΔΕΥΑ. «Ο ΟΑΚ, από τον οποίο αγοράζουμε νερό ,αυξάνει κατά 52% τα τιμολόγια του» είπε ο κ. Μαυρογένης, που συμπλήρωσε πως καθημερινά «έχουμε 10-15 ζημιές από τους Λάκκους μέχρι τα Ροδωπού και είναι πολύ δύσκολο να ανταποκρινόμαστε πάντα με επάρκεια όμως πρέπει να πιστώσουμε στους εργαζόμενους ότι κάνουν ότι μπορούν».

Ο Μ. ΝΤΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μανώλης Ντουντουλάκης τόνισε πως «η αποτελεσματικότητα πρέπει να φαίνεται και στο πορτοφόλι! Ζητάτε από τους δημότες 1.200.000 ευρώ, είναι μικρό ποσό αυτό;». Πρόσθεσε έπειτα ότι το 70% των ξενοδοχείων στον Πλατανιά είναι μικρά, οικογενειακά με 3-4 εργαζόμενους και δεν μπορούν να μπαίνουν στην ίδια
κατηγορία με τα μεγάλα ξενοδοχεία και συμπλήρωσε πως «μπορείτε με απλά μέτρα να μειώσετε τα κόστη. Φτιάχνοντας μια αποθήκη για τη διαχείριση υλικού, με ομαδοποίηση των έργων, με τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας κ.ά.». Τέλος δήλωσε την πλήρη αντίθεση του στα σχέδια για μια ΔΕΥΑ σε επίπεδο Κρήτης.

Ο Δ. ΑΝΘΟΥΣΗΣ

Για τιμολόγια «αύξησης τιμών» έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Δημήτρης Ανθούσης που παρατήρησε πως την έκπτωση δεν θα την πάρει η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών καταναλωτών που λαμβάνουν λογαριασμούς με τα ΕΛΤΑ καθώς λόγω του κλεισίματος των καταστημάτων τους υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση τους. «Η εισήγηση του προέδρου της ΔΕΥΑΒΑ βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες
των πολλών και αντίθετα φέρνει τα βάρη σε βάρος των πολλών» συνέχισε ο κ. Ανθούσης, συμπληρώνοντας πως η διοίκηση της ΔΕΥΑΒΑ οδηγείται στην αύξηση των τιμολογίων για να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα. 180 ρολόγια χρωστάνε πάνω από 3000 ευρώ και ο υπόλοιπος όγκος είναι μικροί οφειλέτες. Αυτοί έχουν ενιαία αντιμετώπιση στο κόψιμο του νερού και στη χρέωση των οφειλών τους στην εφορία. Από το 2010 που ιδρύθηκε η ΔΕΥΑ έχει 17 διαφορετικά τιμολόγια» δήλωσε και άφησε αιχμές στη δημοτική αρχή πως άφησε «διάφορους «καπετάνιους» που έλεγαν σε διάφορα χωριά μην πληρώνεται μα εγώ είμαι είμαι εδώ». Πρόσθεσε πως η παράταξη του στερήθηκε τη δυνατότητα να παρακολουθεί τα Δ.Σ. της ΔΕΥΑΒΑ με κοινή γραμμή των παρατάξεων Μαλανδράκη και Ντουντουλάκη και ανέφερε πως η “Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Πλατανιά” δεν αποδέχεται «τη συνέχιση των «οσμών» του βιολογικού καθαρισμού, την μη αντίδραση στην μεγάλη αύξηση των τιμολογίων του ΟΑΚ, το ότι κάνετε απλή διαχείριση». Στη συνέχεια δήλωσε πως το νομοσχέδιο για τη ΔΕΥΑ αποτελεί προαπαιτούμενο του «Ταμείου Ανάκαμψης», επανέλαβε ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού έρχεται μέσα από τις Α.Ε. και των «Επιχειρήσεων» των Δήμων και τάχθηκε υπέρ των «Δημοτικών Οργανισμών» για τη διαχείριση του νερού ώστε να εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του και να μην αποτελεί εμπορικό αντικείμενο. Στη δευτερολογία του ο κ. Ανθούσης παρουσίασε το σχέδιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη διαχείριση των υδάτων. Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των άλλων επικεφαλής και ειδικά του κ. Ανθούση ο δήμαρχος κ. Γ. Μαλανδράκης άφησε αιχμές για “λαϊκισμό”.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Ο Μανώλης Δασκαλάκης στην τοποθέτηση του είπε μεταξύ άλλων πως από το 2014 έχει ζητηθεί να προχωρήσει η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος χωρίς όμως να κάνει τίποτα για αυτό η δημοτική αρχή. «Η κατάσταση στην υδροάρδευση ήταν τριτοκοσμική το 2010 στο Σέμπρωνα. Με τα έργα που έγιναν από τη δημοτική αρχή όλα αυτά τα χρόνια αυξήθηκε η αγροτική παραγωγή» ήταν η τοποθέτηση του
κ. Χάρη Μπομπολάκη. «Το κράτος προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις ΔΕΥΑ καθώς δεν τις χρηματοδότησε για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους» είπε ο κ. Κώστας Πατεράκης που πρότεινε τη δημιουργία τριών ζωνών τιμολόγησης του νερού σε ορεινή, ημιορεινή και πεδινή ζώνη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα