Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αύξηση διαγνώσεων για καρκίνο παχέος εντέρου

» 300.000 νέα περιστατικά τον χρόνο στην Ευρώπη
» Επισημάνσεις σε εσπερίδα στα Χανιά

Περίπου 300.000 νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου καταγράφονται τον χρόνο στην Ευρώπη.
Για την Ελλάδα και την Κρήτη, όπου διαπιστώνεται αύξηση των διαγνώσεων αλλά και των “εργαλείων” διάγνωσης, επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν οι γαστρεντερολόγοι των Χανίων χθες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με θέμα: «Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο σιωπηλός κίνδυνος».

Ο γαστρεντερολόγος Γρηγόρης Πασπάτης, Συντονιστής Διευθυντής στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου

Ομιλητής ήταν ο γαστρεντερολόγος Γρηγόρης Πασπάτης, Συντονιστής Διευθυντής στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Οπως είπε ο κ. Πασπάτης, σε δηλώσεις του στα “Χ.ν.”, «στην Ευρώπη έχουμε περίπου 300.000 καταγεγραμμένα νέα περιστατικά τον χρόνο εκ των οποίων ένα 40% περίπου θα πεθάνουν από αυτό το νεόπλασμα. Στην Ελλάδα δυστυχώς επίσημα δεδομένα δεν έχουμε. Από μια μελέτη που είχαμε κάνει εμείς πριν από 20 χρόνια, νεκροτομική μελέτη, φαίνεται ότι οι χώρες της νοτίου Ευρώπης έχουν λιγότερη συχνότητα αυτού του νεοπλάσματος σε σχέση με τις χώρες της βορείου Ευρώπης. Ομως, όλα αυτά εγώ από την προσωπική μου εμπειρία, τα βάζω κάτω από τη βάσανο ότι βρίσκεις πολύ όταν ψάχνεις πολύ, όταν ψάχνεις λιγότερο, βρίσκεις λιγότερο».

ΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ

Για τα ποσοστά στην Κρήτη αλλά και τις διαγνώσεις της νόσου, ο κ. Πασπάτης σημείωσε:
«Επίσημα δεδομένα δεν υπάρχουν ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Κρήτη. Βλέποντας το θέμα λίγο πιο επιφανειακά, φαίνεται να υπάρχει μία αύξηση γιατί σαφώς υπάρχει μία αύξηση της διαγνώσεως. Και αυτό γιατί έχουν αναπτυχθεί πολύ περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη εικοσαετία, ακόμα και την προηγούμενη δεκαετία, οι διαδικασίες διάγνωσης αυτού του νεοπλάσματος. Υπάρχουν πιο πολλά νοσοκομεία που κάνουν ενδοσκοπήσεις, πιο πολλοί ιδιώτες συνάδελφοι, οι οποίοι κάνουν ενδοσκοπήσεις, οπότε είναι λογικό να διαγιγνώσκονται περισσότερα περιστατικά. Αυτό το χαρακτήρισα επιφανειακό διότι δεν είναι η πραγματική συχνότητα του νεοπλάσματος την οποία θα έπρεπε να μετρήσουμε με άλλες μεθόδους. Δυστυχώς, τέτοια δεδομένα δεν υπάρχουν. Σίγουρα όμως αυξάνεται ο ρυθμός διάγνωσης δεδομένου ότι έχουμε περισσότερα όπλα να το δούμε και, ίσως, να το αντιμετωπίσουμε».

Η ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Για το αν στην Κρήτη υπάρχει επάρκεια στον τομέα της περίθαλψης, απάντησε:
«Επάρκεια δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σε σχέση με τη ζήτηση που “υποτίθεται” ότι πρέπει όλος ο πληθυσμός ηλικίας πάνω των 50 να ενδοσκοπηθεί. Αυτό πρακτικά δεν είναι εφικτό. Η ζήτηση που υπάρχει, ειδικά στον δημόσιο τομέα, λόγω οικονομικών, για ενδοσκοπικό έλεγχο και σε επίπεδο πρόληψης αλλά και σε επίπεδο συμπτωματικό είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το Ηράκλειο είναι σχετικά ανεπτυγμένο. Στα υπόλοιπα μέρη και με σημαιοφόρο φυσικά την πόλη των Χανίων αλλά και το Ρέθυμνο και τον Αγιο Νικόλαο, υπάρχει χώρος για περισσότερη ανάπτυξη του δημόσιου τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας νομίζω ότι αναπτύσσεται γοργά τόσο σε επίπεδο ιδιωτικών κλινικών όσο και σε επίπεδο ιατρείου, τα οποία αν αυτά μπορέσουν, όλα να ενταχθούν σε ένα σύστημα υγείας, με οποιονδήποτε τρόπο, είτε μέσω ασφαλιστικών εταιρειών, είτε μέσω του κράτους, νομίζω ότι θα μπορέσουν να δώσουν στον πολίτη κάτι παραπάνω από αυτό το οποίο έχει τώρα».
Ο ίδιος σημείωσε ότι ο πολίτης που επιθυμεί προληπτικό έλεγχο «μπορεί να απευθυνθεί στο δημόσιο νοσοκομείο αλλά δεδομένου ότι το δημόσιο νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο, βασικά, να αντιμετωπίζει τα συμπτωματικά περιστατικά, δηλαδή αυτούς που έχουν πρόβλημα και μετά να κάνει τις εξετάσεις ελέγχου, αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό μπαίνει σε πιο δεύτερη προτεραιότητα. Φυσικά ένας ο οποίος αποφασίζει να κάνει έλεγχο, πουθενά στον κόσμο δεν σημαίνει ότι το το σύστημα υγείας περιμένει, αν αυτός αποφασίσει στη 1 Δεκεμβρίου, να γίνει ο έλεγχος στις 2 Δεκεμβρίου. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτό δεν είναι κάτι το επείγον και είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου».
Ακόμα, υπογράμμισε ότι «η Κρήτη με τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου είναι αρκετά θωρακισμένη αλλά οι υπόλοιποι νομοί χρειάζονται περισσότερη ακόμα υποστήριξη.
Σαφώς, όμως, αυτή τη στιγμή δεν είναι θέμα μόνο πολιτείας. Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα αρχίζουμε για πρώτη φορά να αντιμετωπίζουμε μία ανεπάρκεια ιατρικού προσωπικού αριθμητικά. Μετά από ολα αυτά τα οποία έγιναν την προηγούμενη δεκαετία, με το μνημόνιο, με μια γενιά γιατρών που έφυγε, η χώρα πια αρχίζει να έχει προβλήματα επάρκειας ιατρικού προσωπικού και όλα αυτά μπαίνουν σε μια δύσκολη εξίσωση που με το χρόνο θα δούμε τα αποτελέσματα».

Από την εκδήλωση που οργάνωσαν οι γαστρεντερολόγοι των Χανίων χθες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων και την Ιατρική Εταιρεία Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα