Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη

Στοιχεία σε ημερίδα στα Χανιά

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη.
Μάλιστα, σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας που έχουν απασχολήσει φέτος (2022) την Αστυνομία, η Κρήτη είναι σε πανελλήνιο επίπεδο στην τρίτη θέση καθώς προηγούνται η Αττική και η Θεσσαλονίκη.
Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερες γυναίκες απευθύνονται στον Ξενώνα Φιλοξενίας του Δήμου Χανίων ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά την περίοδο της πανδημίας αυξήθηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Ομως και κατά τα παλαιότερα χρόνια ήταν πολλά τα περιστατικά αυτά αλλά δεν έπαιρναν δημοσιότητα.

Τα παραπάνω τονίστηκαν χθες στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα: «Όψεις της Ενδοοικογενειακής Βίας» που διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων στο θέατρο: “Μίκης Θεοδωράκης” με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου).
Στην παιδική κακοποίηση αναφέρθηκε η κοινωνική λειτουργός – ψυχολόγος στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλλεγγυης (ΕΚΚΑ), αν. προϊσταμένη του Τμήματος Αναδοχών -Υιοθεσιών, Γιώτα Μάνθου, η οποία, σε δηλώσεις της, υπογράμμισε ότι τα παιδιά δείχνουν ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα «με τη συμπεριφορά τους, με τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις. Αρα, υπάρχουν τρόποι να αναγνωρίσουμε ότι ένα παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα και να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι».

Ακόμα η κα Μάνθου τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.”, ότι «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μετά την περίοδο της πανδημίας, έχουμε αύξηση της ενδοικογενειακής βίας, της κακοποίησης των παιδιών και της κακοποίησης γυναικών και των περιπτώσεων μπούλινγκ μέσα στα σχολεία. Αρα, ναι μεν γνωστοποιούνται τα περιστατικά πιο εύκολα στις μέρες μας αλλά υπάρχει και μία σημαντική αύξηση μετά την πανδημία. Φαίνεται ότι εκτός από άλλα ζητήματα, ενεργοποίησε και παθογενείς καταστάσεις και στην Ελλάδα».

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσίασε η αστυνομικός στο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενεικής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Χανίων, Σταματία Καλογριά κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2022, πρώτη σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι η Αττική με 4.280 συνολικό αριθμό, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 1.086 και αμέσως μετά η Κρήτη με 637 και η Δυτική Ελλάδα με 590. Το 2021 πρώτη ήταν η Αττική με 3.930, δεύτερη η Θεσσαλονίκη με 952, τρίτη η Δυτική Ελλάδα 592 και τέταρτη η Κρήτη με 491.

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Στο ρόλο του εισαγγελέα ανηλίκων, σε παρεμβάσεις, λύσεις και προτάσεις, αναφέρθηκε η Εισαγγελέας Ανηλίκων Χανίων, Χριστίνα Δημητριάδου – Στεργιανού.

ΝΟΜΙΚΑ ΟΠΛΑ

Στα δικαιώματα θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και στις σχετικές νομικές διαδικασίες, αναφέρθηκε η δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, υπεύθυνη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, Αρτεμις Χριστοπούλου.

Οπως είπε, στα νομικά όπλα του θύματος ενδοοικογενειακής βίας είναι, μεταξύ άλλων, η αίτηση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και με έκδοση προσωρινής διαταγής, ζητώντας την απομάκρυνση του θύτη από την κοινή στέγη, η αγωγή ενώπιον πολιτικών δικαστηρίων, η μήνυση ή καταγγελία για ενδοικογενειακή βία. Επίσης, με τον νόμο 3500/2006 έχει εισαχθεί η διαδικασία της ποινικής μεσολάβησης για τα πλημμελήματα της ενδοοικογενειακής βίας.

Η ίδια αναφέρθηκε και στην περίοδο της καραντίνας και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «υπήρξαν άνθρωποι για τους οποίους ο υποχρεωτικός εγκλεισμός ήταν απείρως δυσκολότερος σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Και τούτο διότι πολλοί άνθρωποι που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στο σπίτι μαζί με τον θύτη τους, αποκομμένοι από υποστηρικτικά, οικία περιβάλλοντα λοιπούς συγγενείς και φίλους. Αντιμετώπισα σα Δικηγόρος περίπτωση ομηρίας γυναίκας και παρακολούθησης με κάμερες. Επίσης αξιοσημείωτο ότι με το που ήρθησαν οι περιορισμοί ο κύριος όγκος δουλειάς στο γραφείο ήταν τα διαζύγια».

Ακόμα σημείωσε ότι «ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων έχει συγκροτήσει Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με επιμέρους τομείς και φροντίδα σε γυναίκες, παιδιά κ.λ.π.».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Χρήστος Πραματευτάκης, σχολίασε τον τρόπο που μεταδίδουν ΜΜΕ, υποθέσεις ενδοιοκογενειακής βίας, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο τρόπος με τον οποίο έρχεται η εικόνα σε εμάς δεν είναι ο δέον. Είναι πάρα πολύ βίαιος».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «τα δύο τελευταία έτη επήλθαν μεγάλες τροποποιήσεις στον Κώδικα Ποινικού Δικαίου με τις οποίες έγινε μεγάλη αυστηροποίηση των ποινών» για να προσθέσει ότι μόνον η ποινή δεν μπορεί να αποτρέψει ένα περιστατικό ενδοικογενειακής βίας καθώς «είναι και θέμα Παιδείας. Εκεί, πρέπει να σταθούμε».

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.”, υποστήριξε ότι «αυτά τα φαινόμενα τώρα αναδεικνύονται διότι έχουμε τα μέσα επικοινωνίας. Τα παλαιότερα χρόνια, ήταν πολύ περισσότερα. Εχω κάνει μελέτες για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, την εποχή του 1904 έως το 1930 και σε βιβλία καταγράφεται το τι υφίσταντο οι τότε γυναίκες οι οποίες δεν είχαν δικαιώματα».

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Αυξημένα είναι τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών που απευθύνονται στον Ξενώνα Φιλοξενίας, όπως έκανε γνωστό η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Ζερβουδάκη.
Σε δηλώσεις της η κα Ζερβουδάκη σημείωσε ότι «στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, οι γυναίκες μπορούν να βρουν μια αγκαλιά, μία στήριξη, για να ξαναπάρουν τη ζωή στα χέρια τους» και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των “Χ.ν.”, σημείωσε ότι «υπάρχει μία αύξηση περιστατικών. Στην αρχή, οι γυναίκες οι οποίες έχουν ανάγκη να βρεθούν στον ξενώνα, δυστυχώς ξαναγυρίζουν πίσω, στο γνώριμο περιβάλλον, παρόλο που είναι κακοποιητικό. Είθισται, μετά από δεύτερη ή τρίτη προσπάθεια, αυτές να αποφασίσουν και να έρθουν στον ξενώνα. Το ποσοστό αυτών των γυναίκων δεν είναι πολύ μεγάλο, που αποφασίζει τελικά να φύγει από το περιβάλλον αυτό. Και αυτές οι γυναίκες δυστυχώς προέρχονται από ένα ήδη κακοποιημένο πατρικό περιβάλλον. Γι’ αυτό δυσκολεύονται. Γιατί αυτό έχει πλέον γίνει σε αυτές ένα βίωμα δυνατό και η συνήθεια είναι πολύ δύσκολο να κοπεί και να πάνε σε ένα περιβάλλον πιο υγιές».

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι σκοπός της πρωτοβουλίας του Δήμου να οργανώσει τη χθεσινή ημερίδα, ήταν «να ρίξει φως και να καταδείξει το εύρος του προβλήματος αλλά κυρίως να δώσει πληροφόρηση στο σύνολο της κοινωνίας, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει, να αναδεικνύει και να μπορούμε να εντοπίζουμε όλοι μαζί αυτές τις εστίες βίας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα