Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Αύξηση της παράνοµης διακίνησης ανθρώπων

Στη Γερµανία κυµάνθηκε 60% αυξηµένη το 2023 σε σύγκριση µε το προηγούµενο έτος

 

Η παράνοµη διακίνηση µεταναστών από άλλες χώρες που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή τους λαµβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια σε µεγάλο βαθµό, µε οδυνηρές συνέπειες για την ίδια τη ζωή των ανθρώπων.

Οι διακινητές στοιβάζουν τους µετανάστες είτε σε πλοιάρια είτε σε φορτηγά, έναντι µεγάλου οικονοµικού τιµήµατος, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχει αυτή η παράνοµη µεταφορά στην ψυχολογία των ανθρώπων που καταφέρνουν να επιζήσουν.

Σε πολλές των περιπτώσεων οι εµπειρίες είναι τόσο οδυνηρές που ακόµα και οι ίδιοι οι διακινούµενοι αδυνατούν να συλλάβουν σε τι περιπέτεια µπαίνουν. Γιατί παράνοµη διακίνηση και εµπορία ανθρώπων είναι εγκλήµατα και µάλιστα σοβαρά. Και ειδικά όταν υφίσταται η ύψιστη µορφή εκµετάλλευσης που σχετίζεται µε την καταβολή τεράστιων χρηµατικών ποσών στους διακινητές.

Σηµαντικές χώρες όπου λαµβάνει χώρα διακίνηση ανθρώπων είναι η χώρα µας – κυρίως µε κάθε λογής πλοιάρια – αλλά και η Γερµανία, η χώρα προορισµού πολλών προσφύγων. Στη Γερµανία λοιπόν η διακίνηση ανθρώπων έχει λάβει το τελευταίο διάστηµα µεγάλες διαστάσεις, µε µεγάλους κινδύνους για τη ζωή των ανθρώπων που ενίοτε στοιβάζονται σε φορτηγά και πολλές φορές µε τραγική κατάληξη για τη ζωή τους.

Ανησυχητική αύξηση

Η γερµανική αστυνοµία κατέγραψε σηµαντικά περισσότερα αδικήµατα παράνοµης διακίνησης ανθρώπων στη Γερµανία το 2023. Καταγράφηκαν συνολικά περίπου 7.920 περιπτώσεις, γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 60% σε σύγκριση µε το προηγούµενο έτος, σύµφωνα µε την Οµοσπονδιακή Υπηρεσία της Γερµανικής Εγκληµατολογικής Αστυνοµίας (BKA) στο Βισµπάντεν. Την ίδια περίοδο, ο αριθµός των υπόπτων αυξήθηκε κατά περίπου το ένα τέταρτο σε 4.404.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, η πλειονότητα των υπόπτων για αδικήµατα παράνοµης διακίνησης ανθρώπων ήταν Σύροι, Γερµανοί, Τούρκοι και Ουκρανοί υπήκοοι.

Μέσα διακίνησης

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι µεταφέρονταν σε εµπορευµατοκιβώτια που αποτελούσαν κίνδυνο για τη ζωή και τη σωµατική ακεραιότητά τους.

«Τις περισσότερες φορές χρησιµοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό φορτηγά που είναι εύκολο να ενοικιαστούν και για τα οποία δεν απαιτείται ειδική άδεια οδήγησης», εξήγησε η BKA.

Μεταξύ άλλων, οι µεταφορές αυτές εγκυµονούσαν κίνδυνο στέρησης οξυγόνου ή νερού, υποθερµίας ή τραυµατισµών σε περίπτωση ατυχήµατος. Σύµφωνα µε την οµοσπονδιακή έκθεση για τα αδικήµατα λαθρεµπορίας, ο µέσος αριθµός των ατόµων που βρέθηκαν στο πίσω µέρος ενός φορτηγού στη Γερµανία σχεδόν διπλασιάστηκε από δέκα σε δεκαεννέα το 2022/2023.

Σύµφωνα µε την BKA, οι διακινητές ανθρώπων είναι ολοένα και πιο πρόθυµοι να αναλάβουν κινδύνους και να ενεργούν πιο απερίσκεπτα απέναντι στους διακινούµενους ανθρώπους, τους αµέτοχους τρίτους και τις αστυνοµικές δυνάµεις, προκειµένου να αποφύγουν τον έλεγχο. «Χωρίς καµία µέριµνα για τους επιβαίνοντες ή τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου, το όχηµα διακίνησης ανθρώπων µετατρέπεται σε όχηµα διαφυγής».

Η παράνοµη µετανάστευση

Η παράνοµη µετανάστευση προς τη Γερµανία αυξήθηκε σηµαντικά το 2023. Όπως εξήγησε η BKA µε αναφορά στις αστυνοµικές στατιστικές εγκληµατικότητας, οι αρχές ασφαλείας κατέγραψαν πέρυσι 266.224 υπόπτους για παράνοµη είσοδο και διαµονή.

Σε σύγκριση µε το προηγούµενο έτος, αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά περίπου ένα τρίτο (+33,4%). Οι κυριότερες χώρες προέλευσης των ατόµων στη Γερµανία ήταν η Συρία (54.207 άτοµα), η Τουρκία (35.732 άτοµα) και το Αφγανιστάν (35.370 άτοµα).

Σύµφωνα µε την εµπειρία της BKA, οι διαδροµές της διακίνησης και εµπορίας ανθρώπων µετατοπίστηκαν το 2023. Σε σύγκριση µε το προηγούµενο έτος, περισσότεροι άνθρωποι διακινήθηκαν λαθραία µέσω των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ/Σένγκεν µέσω της κεντρικής Μεσογείου προς την Ιταλία (διαδροµή της κεντρικής Μεσογείου) και µέσω της ανατολικής Μεσογείου προς την Ελλάδα (διαδροµή της ανατολικής Μεσογείου).

Αντίθετα, οι διελεύσεις των συνόρων στη διαδροµή των ∆υτικών Βαλκανίων, για παράδειγµα µέσω της Αλβανίας, και στην Ανατολική διαδροµή, για παράδειγµα µέσω της Ρωσίας προς την Πολωνία, µειώθηκαν.

Μέσα επικοινωνίας

Οι υπηρεσίες ανταλλαγής µηνυµάτων, όπως το Telegram και το WhatsApp, χρησιµοποιήθηκαν κυρίως για την επικοινωνία σε περιπτώσεις αδικηµάτων διακίνησης ανθρώπων, όπως εξήγησε το BKA. Οι οργανώσεις λαθρεµπορίου χρησιµοποιούσαν επίσης τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση των υπηρεσιών τους. Χρησιµοποιήθηκαν σύντοµα βίντεο για την ενεργή διαφήµιση του λαθρεµπορίου προς τη Γερµανία, κυρίως µέσω του Facebook, του Instagram και του Tiktok. Με τον ίδιο τρόπο στρατολογούνταν και οι οδηγοί.

Συνάντηση

Να σηµειωθεί ότι πριν από λίγες ηµέρες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, υποδέχθηκε σχετικά τον Πρέσβη της Οµοσπονδιακής ∆ηµοκρατίας της Γερµανίας στην Αθήνα, Andreas Kindl.

Οι δύο πλευρές, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά µε τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην αναταραχή των τελευταίων ηµερών στη Μέση Ανατολή και τις συνέπειες που αυτή µπορεί να έχει στις µεταναστευτικές ροές.

Η εµπορία και διακίνηση ανθρώπων

Η εµπορία ανθρώπων αποτελεί έγκληµα που συχνά ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και πλήττει κατάφωρα τα θεµελιώδη ανθρώπινα δικαιώµατα. Συνιστά την τρίτη πιο επικερδή εγκληµατική δραστηριότητα παγκοσµίως µετά την παράνοµη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών ουσιών και ανταποκρίνεται στην υπάρχουσα ζήτηση των παράνοµων ή νοµιµοφανών υπηρεσιών που εξαναγκάζονται να παρέχουν τα υπό εκµετάλλευση θύµατα. Πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν και σήµερα να πέφτουν θύµατα εκµετάλλευσης και οι δράστες να παραµένουν ατιµώρητοι, γεγονός που επιβάλλει την εντατικοποίηση των προσπαθειών παγκοσµίως.

Ως εµπορία ανθρώπων νοείται η πρόσληψη (στρατολόγηση), µεταφορά, διακίνηση, υπόθαλψη ή υποδοχή προσώπων, συµπεριλαµβανοµένης και της ανταλλαγής ή της µεταβίβασης εξουσίας επί των προσώπων αυτών, µε την απειλή της χρήσης ή τη χρήση βίας ή άλλων µορφών εξαναγκασµού, µε απαγωγή, απάτη, παραπλάνηση, κατάχρηση εξουσίας ή ευάλωτης θέσης ή µε πληρωµή ή αποδοχή χρηµάτων ή άλλων απολαβών για την εξασφάλιση της συναίνεσης προσώπου κατέχοντος εξουσία επί ενός άλλου, µε σκοπό την εκµετάλλευση. Ο σκοπός εκµετάλλευσης συνδέεται στο εθνικό νοµικό πλαίσιο µε τον «πορισµό παράνοµου περιουσιακού οφέλους».

Μορφές εκµετάλλευσης που δύναται να αποτελέσουν εµπορία ανθρώπων, σε συνδυασµό µε τον ορισµό, τις ενέργειες και τον σκοπό του εγκλήµατος, είναι η σεξουαλική εκµετάλλευση, η εργασιακή εκµετάλλευση, η δουλεία για χρέη, η ειλωτεία, η δουλεία, ο αναγκαστικός ή εξαναγκαστικός γάµος, η εκµετάλλευση εγκληµατικών δραστηριοτήτων, η παράνοµη υιοθεσία, η αφαίρεση οργάνων, κυττάρων και ιστών, η εκµετάλλευση επαιτείας και η στρατολόγηση ανηλίκων σε ένοπλες συγκρούσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα