Αυξημένη ως και 50% καταγράφεται η αγορά πορτοκαλιού στα σημεία πώλησής του στην Ελλάδα, ενώ με θετικό πρόσημο (4%), κινούνται και οι εξαγωγές, οι οποίες μέχρι και πριν την εμφάνιση της πανδημίας παρουσίαζαν υστέρηση 4%-5%. Αυξημένη καταγράφεται και η ζήτηση για λεμόνια, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται σημαντική μεταβολή, ενώ τα μανταρίνια σημειώνουν ήδη ρεκόρ εξαγωγών.
«Oι συστάσεις των ειδικών για κατανάλωση προϊόντων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό έχουν στρέψει τους καταναλωτές σε μαζική αγορά εσπεριδοειδών, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού», επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών «INCOFRUIT-HELLAS», Γιώργος Πολυχρονάκης, προσθέτοντας ότι δεν τίθεται θέμα ελλείψεων στην αγορά και ότι η επάρκεια είναι δεδομένη.
Όπως εξήγησε, όπως είναι αναμενόμενο, οι τιμές πώλησης των εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια) αυξήθηκαν,σε ποσοστό 25%-35%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, λόγω της αυξημένης ζήτησης που καταγράφεται.
Ιδανική χαρακτήρισε την πώληση πορτοκαλιών τις τελευταίες τρεις βδομάδες ο κ. Πολυχρονάκης προσθέτοντας: «δυστυχώς όμως δεν υπάρχει επαρκής ανταπόκριση προσφοράς από τους Έλληνες παραγωγούς, σε αναμονή βελτίωσης των τιμών από την πλευρά τους, ενώ παρατηρούνται και καθυστερήσεις στη συγκομιδή, διαλογή και συσκευασία λόγω έλλειψης εργατικών χεριών και περιορισμού στην κινητικότητά τους, εξαιτίας των μέτρων που έχουν επιβληθεί κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού».
Προέβλεψε, ότι μετά την κορύφωση της πανδημίας η ζήτηση σε πορτοκάλια αναμένεται να παρουσιάσει απότομη μείωση και τόνισε ότι λόγω της αναμενόμενης μειωμένης τουριστικής κίνησης για φέτος καλό είναι να υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς παραγωγών στην εξυπηρέτηση της αυξημένης ζήτησης που σημειώνεται αυτήν την περίοδο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ