Στις 19 Σεπτεµβρίου, 2023, το Αζερµπαϊτζάν επιτέθηκε και πήρε το Ναγκόρνο Καραµπάχ, που κατοικείται από Αρµενίους και που θεωρείται απ’ αυτούς σαν δικό τους έδαφος. Αυτό έγινε παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Aliyev, Προέδρου του Αζερµπαϊτζάν, προς την Ευρωπαϊκήν Ένωση και τις ΗΠΑ ότι δεν θα κατέφευγε σε πολεµικήν επιχείρηση.
Το γεγονός αυτό ενώ προκάλεσε δυσφορία στη ∆ύση για τη στάση του Αζερµπαϊτζάν, προκάλεσεν επίσης εκατοντάδες θύµατα και χιλιάδες Αρµενίους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στο Καραµπάχ και να καταφεύγουν στην Αρµενίαν.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, µε την Ουκρανικήν κρίση, το Ναγκόρνο Καραµπάχ έχει τώρα χειροτερεύσει µε την απροσδόκητη βίαιαν επίθεση της Χαµάς εναντίον του Ισραήλ που προκάλεσε και προκαλεί χάος και χιλιάδες θύµατα.
Εδώ είναι η αρχή της τραγωδίας. Η διεθνής πολιτική σκηνή είναι σε επικίνδυνη κατάσταση. Οι διαµάχες σε τρία γειτονικά µέτωπα θέτουν την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια σε µεγάλον κίνδυνον.
Οι Μεγάλες ∆υνάµεις και οι ∆υνάµεις της περιοχής έχουν τα συµφέροντά τους στην περιοχήν και πρέπει οπωσδήποτε να δείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να διατηρηθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια.
78 χρόνια πέρασαν από τη λήξη του Β’ Παγκόσµιου Πολέµου. Βρισκόµεθα ενώπιον Κρατών που κατέχουν πυρηνικά όπλα. Η Χιροσίµα και το Ναγκασάκι είναι ένα µικρό δείγµα του τι µπορεί να προκαλέσουν τα πυρηνικά όπλα. Ας προσπαθήσοµε, λοιπόν, όλοι να εργασθούµε για την ειρήνην αυτές τις δύσκολες ώρες.
Αυτά τα λόγια, θα έλεγαν κάποιοι, είναι απραγµατοποίητα ευχολόγια. ∆εν είναι, όµως, αστείον οι συνέπειες µιας πυρηνικής καταστροφής.
*Ο δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι
πρόεδρος του Συνδέσµου Ηνωµένων Εθνών Κύπρου και επίτιµος πρόεδρος
της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας των Συνδέσµων Ηνωµένων Εθνών (WFUNA).