Κύριε διευθυντά,
σχετικά με δημοσίευμα κατοίκου της περιοχής Αζογυρέ Σέλινου, σε απάντηση προηγουμένου, για την ονομασία αυτού του θαυμαστού χωρίου ας προσθέσω και εγώ την απόλυτα τεκμηριωμένη άποψη μου.
Η προέλευση μιας ονομασίας από δυο λέξεις είναι συχνή αλλά στην προκειμένη περίπτωση που αναφέρεται στην από 28-12-2017 επιστολή νομίζω είναι απίθανη.
Στην Κρήτη συναντάμε τα σχετικά με το όνομα χωρία: Αζογυρομούρι στον Αποκόρωνα, Αζογυράς στην Γραμβούσα Κισάμου, στο Καρύδι Σητείας και στην επαρχία Καινουρίου Ηρακλείου. Ακόμη στον Βουτά Σελίνου.
Επίσης Αζοκεράμος στη Ζάκρο και ο Αζωγυρές, εγκαταλελειμμένο και άγνωστο χωρίο πλησίον Λιβανιανών Σφακίων, όπου στην εκεί εκκλησία υπάρχει και η παρακάτω μαρμάρινη πλάκα.
«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΕΡΗΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΕΡΕΙΠΩΜΕΝΗ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΥΤΟΥ, ΑΖΩΓΥΡΕ ΣΦΑΚΙΩΝ, ΜΕΤΗΝΑΣΤΕΥΣΑΝ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΑΝ ΤΟ ΝΥΝ ΧΩΡΙΟ ΑΖΩΓΥΡΕ ΣΕΛΙΝΟΥ, ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΗ ΔΕ ΥΠΟ ΤΟΥ Α. ΚΛΟΥΒΙΔΗ ΕΚ ΛΙΒΑΝΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΑΥΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΔ. ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗ ΕΚ ΛΙΚΟΤΙΝΑΡΑΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΕΝ ΕΤΕΙ 1967»
Ο φίλος γιατρός Ε. Λαμπουσάκης το αναφέρει αρκετές φορές, άλλες με όμικρον και άλλες με ωμέγα στο θαυμαστό βιβλίο του “Επαρχία Σελίνου”.
Στις απογραφές 1900 – 1928 αναφέρεται με ωμέγα και απο το 1940 και μετά με όμικρον.
Η ονομασία σίγουρα προήλθε από το φυτό Αζόγυρος που παλιότερα φυόταν άφθονο στην όμορφη χαράδρα και αλλού και όπως μου αναφέρει ο φίλος διαπρεπής βοτανολόγος δρ Κώστας Οικονομάκης, στα παλιά τα χρονιά τα παιδιά έκοβαν κλαδιά του φυτού και τα βουτούσαν στο νερό για να ναρκώνονται τα χέλια και να τα μαζεύουν. Ενεργούσε κάπως σαν τον φλόμο.
Υπάρχει όμως και η ονομασία στον λόφο Ζουρέ, όπου το σπηλαιοβάραθρο των Αγίων Πάτερων, με το ερώτημα πώς συνδυάζεται;
Σε Βενετσιάνικες απογραφές αναφέρεται Αζογυρές η Santa Patezes και στην απογραφή FR. BASILICATA σαν Αζωγυρές Γιώργη περιέργως.
Κατά τον Στέφανο Ξανθουδίδη το Αζογυρες προέρχεται από το οζω και γύρος.
Αντώνης Πλυμάκης