20.4 C
Chania
Κυριακή, 27 Απριλίου, 2025

B2 τάξη ΓΕΛ Σούδας: Όταν τα παιδιά συναντούν την ποίηση…

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Καλοί µου φίλοι, Χριστός ανέστη!
«Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά/ αφού αυτά τα ξέρουν όλα…». Και αυτός ο στίχος του ∆ιονύση Σαββόπουλου στον νου µου, ενώ βρισκόµουν για ένα δίωρο, το πρωί της 18ης Μαρτίου τ.ε., µε τα υπέροχα παιδιά της Β2 τάξης του ΓΕΛ Σούδας, µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Ποίησης, στις 21 Μαρτίου. Κι ένας από τους ορισµούς της ποίησης, ωστόσο. «Ποίηση είναι η συγκινησιακή χρήση της γλώσσας σε βαθµό υπέρτατο». Γι’ αυτήν τη συνάντηση ο λόγος στον σηµερινό Παιδότοπο… Τι ευλογία κι αυτή η επίσκεψη µου σε µια ακόµα σχολική τάξη! Πολύ τα ευχαριστώ και τα ίδια, και βέβαια την καθηγήτριά τους, την κυρία Νεκταρία Λαµπρινάκη, για την πρόσκληση, το υπέροχο ‘‘στήσιµο’’ της συνάντησης και για το λίαν αγαπητικό άρθρο της, στο οποίο παρεµβάλλονται σχετικές φωτογραφίες και δείγµατα από εργασίες (κείµενα και ζωγραφιές) των παιδιών.
Παράλειψη µου να µην ευχαριστήσω επίσης τη συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων Χανίων κα Στεργιανή Ζανέκα που παρακολούθησε την εκδήλωση και µίλησε σχετικά στα παιδιά, όπως επίσης τον φίλο διευθυντή του Λυκείου Θωµά Παναγιώτου (είχε και τον ρόλο φωτογράφου), όπως και όλα τα µέλη του Συλλόγου ∆ιδασκόντων για την υποδοχή…
Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος – λογοτέχνης

Όταν η ποίηση γίνεται προσιτή σε όλους

Γράφει η Νεκταρία Λαµπρινάκη*

Μια µαγική εµπειρία έζησαν οι µαθητές του τµήµατος Β2 του ΓΕΛ Σούδας την Τρίτη 18 Μαρτίου. Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Ποίησης επισκέφθηκε το τµήµα Β2 ο δάσκαλος και λογοτέχνης Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης µετά από πρόσκληση της συντάκτριας του παρόντος άρθρου, φιλολόγου του τµήµατος.
Οι µαθητές πριν από την επίσκεψη είχαν µελετήσει στο πλαίσιο του µαθήµατος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας την ποιητική συλλογή του “Τα χελιδόνια του Μοναχού”. Έµφαση είχε δοθεί στην ερµηνεία δύο ποιηµάτων της συλλογής, τα οποία επέλεξαν οι µαθητές µε την βοήθεια της φιλολόγου: “∆ιλήµµατα” και “ Η Πύλη της µετάνοιας”. Η όλη διαδικασία της προετοιµασίας της εκδήλωσης συνεπήρε τα παιδιά, καθώς είχαν ενθουσιαστεί µε την ιδέα ότι θα συναντήσουν έναν ποιητή. Κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων διδασκαλίας του µαθήµατος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας είχαν εκφραστεί πολλές απορίες από τους µαθητές για τη λειτουργία της ποίησης, το περιεχόµενό της, τον τρόπο έµπνευσης, την προσωπικότητα των ποιητών και άλλες. Τώρα λοιπόν προσδοκούσαν µε ανυποµονησία απάντηση στα ερωτηµατικά τους από έναν ποιητή, ιδιότητα που φάνταζε στα µάτια πολλών…µαγική. Όλοι λοιπόν οι µαθητές ενεπλάκησαν µε θέρµη στην προετοιµασία της συνάντησης, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο.
Επιτέλους ήρθε η ηµέρα της εκδήλωσης. Μετά από µια σύντοµη αναφορά στο ιστορικό της καθιέρωσης της Παγκόσµιας Ηµέρας Ποίησης στις 21 Μαρτίου ακολούθησαν επιλεγµένες ρήσεις ποιητών για την ποίηση και τη λειτουργία της. Ορισµοί και απόψεις για την ποίηση από τους Νικηφόρο Βρεττάκο, Μανόλη Αναγνωστάκη, Τάσο Λειβαδίτη, Γιώργο Σεφέρη, Πολ Βαλερύ, Ανδρέα Εµπειρίκο, Γιάννη Ρίτσο ζωντάνεψαν µέσα από τις απαγγελίες των παιδιών.
Ακολούθησε ένα σύντοµο βιογραφικό του καλεσµένου µας και κατόπιν ήρθε η ώρα που όλοι περιµέναµε µε ανυποµονησία. Οι ερωτήσεις διαδέχονταν η µία την άλλη, για τη λειτουργία της ποίησης, την έµπνευση, το εργαστήριο του ποιητή, το περιεχόµενο της ποίησης που είναι συνήθως στενάχωρο… Οι απαντήσεις άφηναν άφωνους τους µαθητές.
Ιδιαίτερη αναφορά επιβάλλεται να γίνει στην έκπληξη που επιφύλαξαν τα παιδιά στο λογοτέχνη: Είχε ερωτηθεί η Τεχνητή Νοηµοσύνη ως Βαγγέλης Κακατσάκης για τον Έλληνα ποιητή που τον εκφράζει περισσότερο. Η απάντηση του ταυτιζόταν µε της Τεχνητής Νοηµοσύνης! Ο Σεφέρης και ο Καβάφης…πράγµα που δηµιούργησε στην οµάδα ανάµεικτα συναισθήµατα: θαυµασµό και θλίψη. Η προτροπή του ποιητή βρήκε όλους σύµφωνους: Να την χρησιµοποιούµε και όχι να µας χρησιµοποιεί.
Η πιο συγκινητική στιγµή της εκδήλωσης ήταν η απάντηση στην ερώτηση: Ποιο είναι το πιο αγαπηµένο από όλα του τα έργα… Μας διάβασε ένα ποίηµα που έγραψε µετά τον θάνατο της µητέρας του… σχεδόν όλα τα µέλη της οµάδας δάκρυσαν…

Ας δούµε όµως τι έγραψαν τα παιδιά και τι τα συγκίνησε…

 

Αυτό που µας έµεινε από την εκδήλωση µε τον κύριο Κακατσάκη ήταν το πάθος και η αγάπη που έχει για την λογοτεχνία και την ποίηση µέσω τις οποίας εκφράζει τα συναισθήµατά του και αυτό το καταλάβαµε κυρίως από το ποίηµα που έγραψε για την µητέρα του. Επίσης µάθαµε τι είναι ποίηση µέσα από τα λόγια των µεγαλύτερων ποιητών αλλά και από τον κύριο Κακατσάκη . Προβληµατιστήκαµε για τη σηµασία της ποίησης στις ζωές µας και αποκοµίσαµε πολλές γνώσεις.
(Μελετίου Αριστείδης, Πολίτης Βασίλης, Μαλαξιανάκης ∆ηµοσθένης, Σκαντζουράκης Σταύρος)

Η συνάντηση µας µε τον Βαγγέλη Κακατσάκη µας δηµιούργησε ποικίλα συναισθήµατα: ενδιαφέρον για την ποίηση και συγκίνηση, διότι µας άγγιξε κάθε ένα από τα ποήµατά του. Επίσης ο κ. Κακατσακης δηµιούργησε ένα οικείο και φιλικό περιβάλλον όσο µας µοίραζε τις γνώσεις του. Είµαστε ευγνώµονες που είχαµε την ευκαιρία να τον γνωρίσουµε από κοντά και να µάθουµε παραπάνω πράγµατα για την ποίηση και τον ίδιο.
(Κουτσοπούλου Ευθυµία, Λαδιανού Μαρία, Μαρινάκη Άννα, Μπουρµπάκη Μαριάντα)

Από την επίσκεψη του Βαγγέλη Κακατσάκη µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Ποίησης εντυπωσιαστήκαµε µε τις γνώσεις που είχε για την ποίηση και το ποίηµα που έχει γράψει για την µητέρα του, το οποίο µας συγκίνησε βαθιά.
(Γ. Παπαβασιλείου, Ρ. Κτενιαδάκης, Β. Παναγιωτάκης, Ν. Μουµούρης)

Αντί επιλόγου:
Συχνά ακούγονται από τους µεγάλους επικρίσεις εναντίον των παιδιών και εφήβων ότι είναι κολληµένοι στα κινητά και τις οθόνες και ότι δεν τους συγκινούν οι πνευµατικές ενασχολήσεις, ότι δεν συγκινούνται από την Ποίηση και τη Λογοτεχνία γενικά ή τους ανθρώπους του πνεύµατος. Εγώ λέω ότι απλά τους λείπουν τα ερεθίσµατα. Κύριε Βαγγέλη είµαστε όλοι ευγνώµονες για τα όσα µας δίδαξε η προσωπικότητά σου. Εις το επανιδείν!!!

*φιλόλογος του ΓΕΛ Σούδας

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα