Η 43η Σύνοδος της UNESCO για την Παγκόσμια Κληρονομιά πραγματοποιήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν και διήρκεσε 10 ημέρες. Ο οργανισμός παρουσίασε έναν κατάλογο από προστατευόμενες τοποθεσίες και ανακοίνωσε τις νέες συμμετοχές στη λίστα του.
Η παλιά πόλη του Μπακού με τα στενά σοκάκια, το παλάτι των Σιρβανσάχ και τον Πύργο της Παρθένου του 12ου αιώνα είναι ήδη στον κατάλογο με τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Πάνω από 2.500 εκπρόσωποι, μέλη της Επιτροπής και ειδικοί συμμετείχαν στην φετινή Σύνοδο: «Η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά είναι ένα νομικό εργαλείο. Την έχουν υπογράψει 193 κράτη. Τα κράτη αυτά μπορούν να προτείνουν μια υποψηφιότητα, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να το κάνουν και τοπικές κοινότητες, ΜΚΟ και ενώσεις. Άρα εμπλέκεται και η κοινωνία των πολιτών. Το πιο σημαντικό κριτήριο είναι η τοποθεσία να έχει μεγάλη αξία για όλο τον κόσμο» επισημαίνει η Μέτσιλντ Ρόσλερ, διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Από τις 37 συνολικά υποβληθείσες υποψηφιότητες, 29 νέα μνημεία προστέθηκαν στον κατάλογο χάρις στην πολιτιστική ή περιβαλλοντική τους αξία. Ανάμεσά τους και η Βαβυλώνα, στο σημερινό Ιράκ. Ήταν ένα από επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Βαβυλωνίων. Η εγγραφή στον κατάλογο της UNESCO έχει μεγάλα πλεονεκτήματα: τουριστικό όφελος και παγκόσμια φήμη. Συνεπάγεται όμως και υποχρεώσεις για τα κράτη που είναι υπεύθυνα για την διατήρησή τους.
Το πάρκο Γκομπουστάν στην Κασπία Θάλασσα έχει 6.000 εγχάρακτες καταγραφές. Μέλη της UNESCO από όλο τον κόσμο επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο για να δουν από κοντά αυτή τη μοναδική τοποθεσία. Το νησί Ρόμπεν στην Νότια Αφρική είναι και αυτό στον κατάλογο της UNESCO, χάρις στη μοναδική ιστορική και φυσική του αξία. Ο Πασκάλ Ταρουβίνγκα είναι επικεφαλής του φορέα που το διαχειρίζεται:
Η κλιματική αλλαγή, τα σχέδια ανάπτυξης αλλά και οι ένοπλες συγκρούσεις, που συμβαίνουν για παράδειγμα στην Σαναά, την πρωτεύουσα της Υεμένης είναι ανάμεσα στους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν έναν τόπο να ενταχθεί στον κατάλογο των τοποθεσιών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Φέτος η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ανέδειξε 53 περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους.
Μετά την τελευταία έγκριση, σήμερα υπάρχουν 1121 μνημεία στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα γίνει στο Φουζού της Κίνας, το 2020.