Από τις αρχές Μαΐου έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ότι κρίνει εύλογο και δίκαιο το αίτημα της ΔΕΗ να της επιστραφούν ποσά που η ίδια έχει χρεωθεί από τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας χωρίς να έχει αποζημιωθεί επαρκώς. Και ενώ η ΡΑΕ αποδέχεται το αίτημα της ΔΕΗ, εντούτοις ζητεί, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το capital.gr από το ΥΠΕΝ νομοθετική ρύθμιση. Στην αντίπερα όχθη το ΥΠΕΝ έχει αδρανήσει με αποτέλεσμα η καταβολή της κρίσιμης για τη ρευστότητα της επιχείρησης αποζημίωση να βρίσκεται στον αέρα.
Τι ακριβώς έχει συμβεί και τι είναι τα ΥΚΩ;
Πρόκειται για τις χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που καλύπτουν τα κόστη για μια σειρά από κοινωνικές υπηρεσίες όπως τα χαμηλά τιμολόγια για πολύτεκνους και αδύνατα κοινωνικά στρώματα αλλά και για την κάλυψη του κόστους της ηλεκτροδότησης των νησιών που είναι ακριβότερο από την ηπειρωτική χώρα. Τα κόστη αυτά επιβαρύνουν τη ΔΕΗ, η οποία ωστόσο αποζημιώνεται εισπράττοντας τη χρέωση. Για την περίοδο 2007 – 2011 ωστόσο η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι δεν έχει αποζημιωθεί για τις δαπάνες της και για αυτό το λόγο ζητεί να αποζημιωθεί. Το συνολικό ποσό που διεκδικεί η εταιρεία ξεπερνά τα 680 εκατ. ευρώ, ωστόσο εναπόκειται στον τελικό έλεγχο των στοιχείων που θα γίνει από τη ΡΑΕ προκειμένου να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό της αποζημίωσης. Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι φλέγον για τη ΔΕΗ, η οποία αναζητεί ρευστότητα αλλά και έσοδα προκειμένου να βελτιώσει τον ισολογισμό της ενόψει και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου μισού του 2019.
Τι αναφέρει η επιστολή της ΡΑΕ προς το ΥΠΕΝ για το θέμα;
“Η ΡΑΕ έχει προχωρήσει σε μια προκαταρκτική διερεύνηση για τα ανταλλάγματα ΥΚΩ των ετών 2007-2011, η οποία φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως τα ανταλλάγματα της περιόδου πριν το έτος 2012 να μην έχουν ανακτηθεί πλήρως και να προκύπτει για την περίοδο αυτή ποσό ελλείμματος, το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να ανέρχεται σε ύψος αντίστοιχο του διεκδικούμενου από τη ΔΕΗ ποσού” αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή δικαιώνοντας τη ΔΕΗ. Αν και στην επιστολή δεν αναφέρεται ακριβές ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ προσδιορίζει την υποανάκτηση στα 250 εκατ. ευρώ.
Παρ᾽ όλα αυτά η ΡΑΕ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της απόφασης και ζητεί από το υπουργείο νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να υποβάλλει την επίσημη γνωμοδότηση.
Και ενώ το θέμα κρίνεται ως επείγον, με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, το ΥΠΕΝ από τις αρχές Μαΐου μέχρι σήμερα αδράνησε και δεν κατέθεσε τη σχετική νομοθετική ρύθμιση με αποτέλεσμα η καταβολή της αποζημίωσης να μην προχωρά.
Από πλευράς ΔΕΗ, τέλος, αναμένεται να επιχειρηθεί να χορηγηθεί η επίσημη γνωμοδότηση επικαλούμενη σχετικές γνωμοδοτήσεις. Σε κάθε περίπτωση το θέμα της αποζημίωσης των ΥΚΩ, θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα θέσει η διοίκηση της ΔΕΗ στην επόμενη κυβέρνηση.