Όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις της εφορίας. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αφορούν στα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση εναντίον όσον δεν εκπληρώνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι οποίες, μάλιστα, είναι πολλές και φουσκωμένες λόγω της πολιτικής υπερφορολόγησης των πάντων που εφαρμόζει η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και να προστατεύσει τον προνομιακό εκλογικά για αυτήν χώρο του δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ήταν στο τέλος του 2015 στα περίπου 4,3 εκατ. Ο αριθμός κορυφώθηκε στα 4,37 τον Σεπτέμβριο για να υποχωρήσει και πάλι τον Οκτώβριο στα 4,3 εκατ. Αντίθετα, αυξητική πορεία ακολουθεί ο αριθμός αυτών που η εφορία που επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Ο αριθμός αυτός ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2015 στις 695.074 ενώ τον φετινό Οκτώβριο που υπάρχουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, είχε αυξηθεί στα 803.803. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε δέκα μήνες ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν υποστεί κατασχέσεις από την εφορία έχει αυξηθεί κατά περίπου 108.729. Έτσι, σε κάθε εργάσιμη ημέρα του 2016 η εφορία επέβαλε κατασχέσεις σε περίπου 500 φορολογούμενους.
Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης
Το κυριότερο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που επιβάλει η εφορία είναι η έκδοση κατασχετηρίου για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη. Στην περίπτωση αυτή δεσμεύονται τα τραπεζικά υπόλοιπα που διατηρεί ο οφειλέτης και η τράπεζα τα αποδίδει στο δημόσιο ταμείο. Υπάρχει, ωστόσο, η δυνατότητα προστασίας των οφειλετών για έναν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό και για ποσό έως 1.250 ευρώ. Για να οριστεί ακατάσχετος λογαριασμός ο φορολογούμενος θα πρέπει να τον δηλώσει στο taxisnet.
Άλλο μέτρο που επιβάλλει η εφορία είναι η δέσμευση ακινήτων και η πώλησή τους με αναγκαστικό πλειστηριασμό. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν φέρνει ιδιαίτερα εισπρακτικά αποτελέσματα λόγω της κατάρρευσης της κτηματαγοράς και του μειωμένου ενδιαφέροντος από τους αγοραστές.
Σημαντικό μέτρο είναι και αυτό των κατασχέσεων μισθών και εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, όπως για παράδειγμα ενοικίων ή απαιτήσεων από πελάτες. Για τις κατασχέσεις από μισθό ή σύνταξη ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ και για το ποσό από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%. Το ποσό άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί στο σύνολό του.
ΠΗΓΗ: capital.gr