Με το νόμο του “Καλλικράτη” ιδρύθηκαν οι δημοτικές κοινότητες οι οποίες υποτίθεται ότι αντικαθιστούν τους παλιούς δήμους που συνενώθηκαν. Έτσι, προέκυψε ο Μητροπολιτικός Δήμος Χανίων.
• Αυτό σημαίνει ότι οι δημοτικές κοινότητες που ψηφίστηκαν και σε χωριστό ψηφοδέλτιο θα είχαν γενικές γνωμοδοτικές αρμοδιότητες για θέματα που εισάγονται μέσω των Δήμων στους οποίους ανήκουν. Αλλά έχουν και πολλές άλλες αρμοδιότητες που περιγράφονται αναλυτικά στο άρθρο 83 του σχετικού νόμου. Π.χ., άρθρο 83 παρ. 2, «το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας εκφράζει γνώμες και διατυπώνει προτάσεις είτε με δική του πρωτοβουλία είτε κατόπιν παραπομπής, από τα αρμόδια όργανα του δήμου…». Μεταξύ των θεμάτων αυτών, για να μην αντιγράφουμε εδώ όλο το άρθρο, είναι «η αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου που βρίσκονται στην περιοχή της δημοτικής κοινότητας», «η συντήρηση των δημοτικών οδών, συντήρηση των πλατειών, κ.λπ.», «περισυλλογή και εν γένει μέριμνα για τα αδέσποτα» και πολλά άλλα.
Σκόπιμη υποβάθμιση
• Υποβαθμισμένες ωστόσο είναι γενικά οι δημοτικές κοινότητες και τα τοπικά συμβούλια που έχουν παρόμοιες αρμοδιότητες. Και αυτό με βασική ευθύνη των δημοτικών Αρχών που όπως από την αρχή φάνηκε δεν τις πολυήθελαν στα… πόδια τους. Ομως ανάλογη ευθύνη για την υποβάθμιση αυτή έχουν και οι εκλεγμένοι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων.
• Είχαμε ξαναγράψει για την υποβάθμιση της δημοτικής κοινότητας Χανίων. Με συγκεκριμένα τότε παραδείγματα. Το πιο σημαντικό πρόβλημα όμως, που και σήμερα επισημαίνουμε, είναι ότι η δημοτική κοινότητα Χανίων δεν παίρνει πρωτοβουλίες, δεν κάνει προτάσεις, δεν θέτει τα προβλήματα της πόλης, δηλαδή του παλιού δήμου Χανίων, όπως έχει αρμοδιότητα και υποχρέωση να κάνει.
• Παραδείγματα: Τί θέση πήρε/παίρνει με δική της πρωτοβουλία για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου;
• Τι θέση πήρε/παίρνει, για την κατάσταση βρωμιάς και επικινδυνότητας συγκεκριμένων δρόμων και πεζοδρομίων της πόλης, πάρκων, κοινόχρηστων χώρων και πολλών δεκάδων άλλων προβλημάτων που είναι μέσα στις αρμοδιότητες που με δική της πρωτοβουλία δικαιούται και οφείλει να πάρει;
• Αντίθετο θετικό παράδειγμα: Τις ίδιες αρμοδιότητες έχει και η όμορη δημοτική κοινότητα Σούδας. Η οποία όμως με πρωτοβουλία του προέδρου της σε συνεννόηση με συλλόγους και εθελοντές, βάζει θέματα στο συμβούλιό της, κάνει προτάσεις, αποφασίζει και ζητά από τον Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων να υλοποιηθούν. Πολλές φορές το ζητά και δυναμικά.
• Η διαφορά δράσης, η διαφορά λειτουργίας των δύο κοινοτήτων καταγράφεται και στην κοινή γνώμη. Και η σύγκριση δείχνει ότι η δημοτική κοινότητα Χανίων όφειλε και οφείλει -έστω τώρα- να λειτουργεί με γνώμονα την προβολή των προβλημάτων της πόλης και όχι μόνο ως ένα όργανο που ουσιαστικά γνωμοδοτεί για τις άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με δεδομένη τη θετική ή αρνητική «γραμμή» της εισήγησης που έρχεται από τη Δημοτική Αρχή.
• Τα τρία πέμπτα της θητείας της έχουν βέβαια περάσει. Και δυστυχώς φαίνεται ότι σιγά – σιγά ατονεί με ευθύνη του προεδρείου της και αυτή ακόμα η μηνιαία αναγκαστική τυπική λειτουργία της.
Χωρίς… προσχήματα
• Έτσι, τον μήνα Οκτώβριο που μας πέρασε η μία και μοναδική ΤΑΚΤΙΚΗ μηνιαία δημόσια συνεδρίαση είχε ορισθεί αρχικά για τις 27-10-17.
• Ακολούθησε ένα λιγόλογο SMS (μήνυμα) στο κινητό των μελών που απλώς τους ενημέρωνε ότι η συνεδρίαση της 27/10/17 ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ.
• Ετσι, χωρίς δικαιολογία! Καταργούνται πλέον και τα… προσχήματα. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που και αυτή η μία τακτική μηνιαία συνεδρίαση έχει ακυρωθεί. Λόγω έλλειψης απαρτίας, όπως είχαμε σχολιάσει.
• Γιατί υπάρχει έλλειψη απαρτίας; Ακριβώς επειδή τα μέλη του συμβουλίου αισθάνονται ότι «χρησιμοποιούνται» μόνο για να γνωμοδοτούν τυπικά σε κάποια θέματα.
• Ενώ καυτά θέματα όπως το Μαρκόπουλο, τα προβλήματα της πόλης, τα κτήρια του Πολυτεχνείου, τα σκιάδια της παλιάς πόλης, δεν εισάγονται καν.
• Η νυν Δημοτική Αρχή είχε υποσχεθεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της δημοτικής κοινότητας Χανίων και των τοπικών συμβουλίων. Το αντίθετο έχει συμβεί στα τρία χρόνια που έχουν περάσει. Η δε πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας ούτε εισάγει θέματα όπως τα πιο πάνω ούτε βέβαια ζητά συζήτηση για την υποβαθμισμένη λειτουργία του οργάνου. Συμφωνούν, φαίνεται, ότι δε θέλουν… μπελάδες στην κεφαλή τους.