Να πώς γίνεται η μεταπήδηση από μια μορφή πολιτικών δομών σε μια διαφορετική. Εξαρτάται, βέβαια, σε ποιον αντιπροσωπευτικό χώρο βρίσκεσαι. Ερευνάς την κατάσταση και αυτήν στην οποία θες να μεταβείς, σταθμίζεις τα υπέρ και τα κατά και εφ’ όσον κατανοείς το πρόβλημα με το οποίο καταπιάνεσαι, βλέπεις ότι υπάρχουν αντιφάσεις με τον εαυτό σου και τα “τρωτά” σου φέρνουν εμπόδια στο έργο σου, βρίσκεις την αφορμή, ανεξαρτητοποιείσαι σε πρώτη φάση, μέχρι να καταλήξεις εκεί που σκόπευες. Το μεμπτό εν προκειμένω είναι ότι είσαι υποχρεωμένος, να ταυτιστείς με απόψεις τρίτων, που άλλοτε κατέκρινες και απέκρουες.
Κάπως έτσι, ίσως, να δούλευε υπογείως αυτό που συμβαίνει με τους ΑΝ.ΕΛ. και τελευταία με τις ανεξαρτητοποιήσεις της κας Γιαταγάνα και του κ. Γιοβανόπουλου, οι οποίοι μίλησαν με απαξιωτικό τρόπο για τη λειτουργία του κόμματος και ότι αποχώρησαν «μη αντέχοντας τον εκφυλισμό της συνείδησής τους, επειδή ο πρόεδρος “ευνουχίζει” όσους δεν είναι πειθήνια όργανά του». Το κόμμα του κ. Καμμένου, κίνημα το χαρακτηρίζει ο ίδιος, που δημιουργήθηκε στην αρχή απ’ το διαδίκτυο και το στήριξαν στις εκλογές οι ψηφοφόροι, έχει χάσει ως τώρα 5 βουλευτές κι έμεινε με 15. Αποτέλεσμα τούτου είναι μέσα στο κόμμα να υπάρχει προβληματισμός, επειδή αποχωρούν τα στελέχη του και να διερωτώνται, γιατί οι δύο βουλευτές επέλεξαν αυτές τις στιγμές να ανεξαρτητοποιηθούν πριν τις εκλογές. Διακρίνεται δε διάχυτη ανησυχία για το μέλλον του κόμματος, καθ’ όσον μάλιστα οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν χαμηλά.
Η κα Γιαταγάνα είχε εμφανίσει δείγματα δυσαρέσκειας ότι δεν επικρατούσε κλίμα συνεννόησης στο κόμμα, είχε δε παραιτηθεί απ’ την Εκτελεστική Γραμματεία. Οι δύο βουλευτές σε κοινή ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι με την αποχώρησή τους “ελευθέρωσαν το κόμμα”, διότι τους είχαν κατηγορήσει ότι “δεν εμπνέουν… οι πρωτοβουλίες τους ευνουχίζονται… ότι ήσαν βαρίδια και συνωμότες… εποφθαλμιώντας θώκους”. Όμως στο επιτελείο του “Αγίου Σώστη” φθάνουν μέχρι του σημείου να ομιλούν περί “αποστασίας” που υποκινήθηκε απ’ τους συγκυβερνώντες, να ’χουν ένα μαξιλάρι ασφαλείας σε περίπτωση κάποιου κυβερνητικού ατυχήματος. Επί πλέον πιστεύουν ότι λειτουργούσαν ως άνθρωποι του Σαμαρά και ότι οι της ΝΔ σκοπεύουν να αποδομήσουν τους ΑΝ.ΕΛ. με κάθε τρόπο, ώστε να επαναπατρισθούν οι δεξιοί ψηφοφόροι, που έχουν σκορπίσει μετά τη μνημονιακή εποχή. Κατηγορούν τη Ν.Δ. ότι επιχειρεί εκστρατεία κατά των δεξιών κομμάτων, αλλά με αβέβαια αποτελέσματα, γιατί ο Έλληνας ψηφοφόρος, αν και υφίσταται τα πάνδεινα, είναι πεισματάρης και δύσκολα γυρίζει πίσω.
Η αποχώρηση αυτή τη συγκυρία δείχνει ότι δεν επικρατεί καλό κλίμα στους ΑΝ.ΕΛ. Παρά τις προσπάθειες του κ. Καμμένου να βελτιώσει την κατάσταση, αυτή εκτραχύνθηκε. Από προηγούμενο αποχωρήσαντα αποκλήθηκαν οι συνεργάτες του κ. Καμμένου “αχάριστα ερπετά”, ενώ υπήρξε απάντηση ότι οι βουλευτές που έφυγαν, παρομοιάζονται με “πρόβατα, που τρέχουν παρέχοντας γην και ύδωρ στη συγκυβέρνηση”. Ας μην χαρακτηρισθεί ο βαθμός επιπέδου των ανταλλαγεισών ύβρεων!
Η αλήθεια είναι αλλού και δυστυχώς δεν λέγεται. Βέβαια ο κάθε βουλευτής δικαιούται να παραιτηθεί και ν’ ακολουθήσει πορεία πέραν εκείνης του κόμματος. Όμως οφείλει να εξηγήσει στους συναδέλφους του στην Κ.Ο. τους λόγους που τον ανάγκασαν σε παραίτηση και να παραχωρήσει την έδρα του, να ’ρθει ο επόμενος, να συνεχίσει, να παλεύει για τις ιδέες και τις αρχές για τις οποίες προτιμήθηκε αυτό το κόμμα απ’ το εκλογικό σώμα.