Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μπλόκο των θεσμών για ακατάσχετο και αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων

Διπλό μπλόκο έχουν βάλει οι θεσμοί στα νομοσχέδια για το πλαστικό χρήμα και για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων. Στις συζητήσεις που έχουν γίνει οι δανειστές δεν δέχονται την πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, ενώ για την αποκάλυψη των «κρυφών» κεφαλαίων επιμένουν στην επιβολή προσαυξήσεων και προστίμων που μαζί με το κύριο φόρο φθάνουν σήμερα ακόμη και το 120% του κεφαλαίου που δεν έχει δηλωθεί στην εφορία.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής στη συνάντηση που έχουν αυτήν την ώρα με τους εκπροσώπους των δανειστών θα επιχειρήσουν να κάμψουν τις αντιστάσεις και να βρεθεί κοινός τόπος, προκειμένου να μην καθυστερήσει η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων στη Βουλή, αλλά κυρίως οι νέες ρυθμίσεις να έχουν αποτέλεσμα.

Παρά την εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για τη δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού στον οποίο θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και με πάγια εντολή θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση αυτόματα, οι οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και μισθοδοσία, οι θεσμοί έχουν αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ημερησία, οι δανειστές θεωρούν τη ρύθμιση που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών χαριστική και ότι το Δημόσιο θα πρέπει να μπορεί να κατάσχει ποσά και από αυτόν τον λογαριασμό, ειδικά τώρα που αυξάνονται διαρκώς οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα», άρα και τα έσοδα από αυτού του είδους τις συναλλαγές.

Παράλληλα οι δανειστές έχουν μπλοκάρει τα κυβερνητικά σχέδια για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων επιμένοντας η συνολική φορολογική επιβάρυνση (κύριος φόρος, προσαυξήσεις, πρόστιμα και ΦΠΑ) να φτάνει ακόμα και το 120% του κεφαλαίου.

Δηλαδή όποιος έχει «κρυφά» εισοδήματα δεν θα έχει κανένα κέρδος για να τα αποκαλύψει στις φορολογικές αρχές. Το μοναδικό κίνητρο που επιτρέπουν οι Θεσμοί στην κυβέρνηση να θεσπίσει είναι η αποφυγή των ποινικών κυρώσεων σε όσους αποκαλύψουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που δεν είχαν δηλωθεί στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκαν αντίθετοι σε οποιαδήποτε παροχή κινήτρων, προτάσσοντας το γερμανικό μοντέλο το οποίο προβλέπει υψηλή φορολογία και ελάχιστες εκπτώσεις στα πρόστιμα και τους φόρους για όσους προχωρήσουν σε αυτοκαταγγελία πριν εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει τα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιμένουν ότι ο φόρος μαζί με τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από το 90% έως ακόμα και το 120% των συνολικών κεφαλαίων, ενώ η κυβέρνηση είχε προτείνει ο συνολικός φόρος να μην ξεπερνά το 60%.
ΠΗΓΗ: in.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα