Ρώτησα “Πώς προέκυψε αυτή η σοφή κουβέντα;” κι έμαθα.
Αρκετοί στην οικογένεια του έφυγαν νωρίς, άρα είναι φυσικό ο νεαρός να αναρωτιέται γιατί έκαναν πράξεις που τους στέρησαν πολλά χρόνια.
Στο σημερινό σημείωμα που γράφεται -και λόγω τύψεων- μετά από την υπερβολική κρεοφαγία των ημερών παραθέτω μια σειρά ευρημάτων που αναφέρονται στη μακροζωία με καλή υγεία.
Συμβουλές βάσει ευρημάτων
Αλίευσα στοιχεία από έρευνες που ελπίζω να φανούν χρήσιμα σε όσες κι όσους σκοπεύουν να σπάσουν το ρεκόρ μακροζωίας της οικογένειας τους έχοντας καλή υγεία.
Η σειρά παράθεσης τους είναι τυχαία.
• Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι 30 λεπτά ημερήσιας σωματικής άσκησης ισοδυναμεί με τη λήψη φαρμάκων για την μείωση της πίεσης.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος άτομα 55-80 ετών. Η ιδανικότερη μέθοδος – που βοηθούσε περισσότερο τις γυναίκες- ήταν η εξής…
“Μία ώρα καθισιό, μετά 30 λεπτά περπάτημα ακολουθούμενο από 6.5 ώρες καθισιό που περιλάμβανε 3λέπτα ελαφρού βαδίσματος κάθε 30 λεπτά” (Hypertension,doi.org/c2zv).
Εφικτή φαίνεται αυτή η δραστηριότητα αρκεί να έχουμε κάποιο ή κάποια να μας θυμίζει ή να μας γκρινιάζει για να σηκωνόμαστε από τον καναπέ.
• Κι αν αναρωτιέστε γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο σίγουρα δεν οφείλεται σε διαφορές στον εγκέφαλο ανδρών γυναικών. Μεγάλη έρευνα στο Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ έδειξε ότι δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές (New Scientist, 2.3.2019).
Οι παρακάτω προτάσεις δημοσιεύονται στον ιστότοπο www.webmd.com/healthy-aging/ss/slideshow
• Μια έρευνα 80 ετών έδειξε ότι οι ευσυνείδητοι, οι σκεπτόμενοι και οι παρατηρητικοί που προσπαθούν να κάνουν το σωστό ζουν περισσότερο.
• Κάνετε φίλους που θα σας συμπαρασταθούν, αλλά προσοχή φροντίστε να ακολουθούν κανόνες καλής υγείας, έτσι δεν θα κινδυνεύετε να σας παρασύρουν.
• Κάπνισμα τέλος, αν θέλετε να δημιουργήσετε νέο ρεκόρ μακροζωίας στην οικογένειας σας. Λέγεται ότι αν σταματήσετε το κάπνισμα στα 30 σας τότε πρόσθετε μια 10ετία, στα 40, στα 50 ή στα 60 τότε προσθέτετε 9, 6, ή 3 χρόνια αντίστοιχα .
Η Κρητική διατροφή της προηγούμενης γενιάς είναι καταπληκτικό μοντέλο, σε αυτό συμφωνούν όλοι οι ερευνητές. Όμως μας ξεπέρασαν οι κάτοικοι της Οκινάουα, όπως δείχνει μια μελέτη επειδή έτρωγαν το 80% του πιάτου τους.
• Οι παντρεμένοι, οι χήροι και οι διαζευγμένοι ζουν περισσότερο υποστηρίζει άλλη έρευνα. Αλίμονο στους ανύπαντρους. Φυσικά πάντα υπάρχει χρόνος να επανορθώσουν.
• Όσοι έχουν κανονικό βάρος υπερέχουν όχι μόνο σε μακροζωία, αλλά και στην αποφυγή του Αλτσχάιμερ.
• Για την άθληση έγραψα και πιο πάνω, εδώ η συμβουλή από άλλη έρευνα είναι μια συνολική μέτρια δραστηριότητα 2.5. ωρών την εβδομάδα.
• Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, αλλά αν δεν πίνετε ακόμη καλύτερα.
• Οι θρήσκοι και ειδικά τα άτομα, άνω των 65, που πηγαίνουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα στην εκκλησία τους εξασφαλίζουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα υποστηρίζει άλλη μελέτη.
Αν αυτή η τακτική συνδυαστεί με μια σταθερή συνήθεια να συγχωρούμε, τα θετικά αποτελέσματα της πολλαπλασιάζονται όσο μεγαλώνουμε.
• Οι ζώνες ασφαλείας και τα κράνη μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου στα ατυχήματα κατά 50%.
• Όσοι και όσες κοιμούνται καθημερινά 5 ώρες ή λιγότερο αυξάνουν τις πιθανότητες να μας αποχαιρετήσουν νωρίτερα. Ερευνητές πιστεύουν ότι αν ξεκλέβουμε μερικούς υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ωφέλιμο καθώς έτσι διατηρούμε τις ορμόνες του άγχους μας σε χαμηλά επίπεδα..
• Ο έλεγχος του στρες με κάθε δυνατό τρόπο είναι ωφέλιμος.
• Η συνεχής στοχοθεσία και στοχοκατάκτηση, όπως κάνουν οι Ιάπωνες, αυξάνουν τις πιθανότητες μας για μακροβιότητα.
• Τελευταία είδηση και καλύτερη.
Ερευνητές σε πολλά Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα και Φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο συναγωνίζονται ποιοι θα μας χαρίσουν πρώτοι καλή υγεία και μακροζωία (www.newscientist.com/article/mg24232270-100-anti-ageing).
Συμπερασματικά
✓Οι συνήθειες που προάγουν την υγεία μας καθημερινά ίσως να καθυστερούν τη γήρανση των κυττάρων μας.
✓Δεν απαιτείται ιδιαίτερη ευφυΐα για να πρωτοπορήσετε στην οικογένεια σας.
✓Αν διαθέτετε την λεγόμενη ρευστή ευφυΐα ή την εξυπνάδα της πιάτσας όπως τη λέμε, έχετε πολλές πιθανότητες να γίνετε πρωταθλητής στη μακροζωία έχοντας καλή υγεία.
✓Μια κουβέντα με το γηραιότερο μέλος της οικογένειας σας μπορεί να σας εφοδιάσει με περισσότερες ιδέες που θα είναι συμβατές με το ιστορικό της οικογένειας.
✓Για περισσότερο έγκυρες πληροφορίες συζητήσετε το θέμα με τον οικογενειακό σας γιατρό σχετικά με προληπτικούς ελέγχους, διατροφή κ.α..
*Πτυχ.Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στην Δια Βίου Μάθηση, συγγραφέας
‘Μαθαίνω εύκολα’, ‘Θυμάμαι εύκολα’.
• Επικοινωνία polygnosi@otenet.gr • facebook polygnosi