Το μορατόριουμ στο κυνήγι ελεφάντων σχεδιάζει να άρει η Μποτσουάνα, σύμφωνα με πρόταση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας. Όπως αναμεταδίδει η Καθημερινή, η Μποτσουάνα είχε επιβάλει απαγόρευση στο κυνήγι των συγκεκριμένων παχυδέρμων τον Ιανουάριο του 2014, θεωρώντας ότι αυτό ήταν αναγκαίο για την προστασία της άγριας φύσης. Η χώρα διαθέτει τον μεγαλύτερο πληθυσμό ελεφάντων, που ξεπερνά τις 130.000, σύμφωνα με ειδικούς.
Το υπουργικό συμβούλιο, όμως, και ο υπουργός Περιβάλλοντος Φρανκς Φαν Ντερ Ουεστχάουζεν παρουσίασε την έκθεσή του στον πρόεδρο Μοκουέτσι Μασίσι, καλώντας σε άρση της απαγόρευσης θήρας των παχυδέρμων και «την εκπόνηση νομικού πλαισίου, που θα προαγάγει την κυνηγετική βιομηχανία και θα οδηγήσει σε χρηστή διαχείριση του πληθυσμού ελεφάντων».
Η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνει, επίσης, τη ρύθμιση του πληθυσμού ελεφάντων, μέσω επιλεκτικής εξόντωσης των πλεονασματικών παχυδέρμων και της μετατροπής τους σε ζωοτροφές, έτσι ώστε να μην απειληθεί η επιβίωση του είδους στην Μποτσουάνα. Πέρυσι τον Ιούνιο, όμως, ο πρόεδρος Μασίσι διόρισε την υπουργική επιτροπή, με στόχο την επανεξέταση του μορατόριουμ. Κάτοικοι περιοχών, που συνορεύουν με τα εθνικά πάρκα της χώρας, εκφράζουν συχνά παράπονα για τις αγροζημιές, που προκαλούν οι ελέφαντες στις καλλιέργειες, ζητώντας την άδεια να εξοντώνουν τα πιο επικίνδυνα από τα ζώα αυτά.
Η Μποτσουάνα αναμένεται να αντιμετωπίσει επικρίσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις για την πρωτοβουλία αυτή. Η οργάνωση Ελέφαντες Χωρίς Σύνορα (EWB) υποστηρίζει ότι ο πληθυσμός ελεφάντων συρρικνώνεται ανησυχητικά σε όλη την Αφρική, ενώ η άρση της απαγόρευσης μπορεί να πλήξει τον τουρισμό της χώρας, η οποία ηγείται στον τομέα των φωτογραφικών σαφάρι.
Το 2018, η κυβέρνηση του προέδρου Μασίσι αντιμετώπισε οξεία κριτική, μετά την αποκάλυψη ότι πάνω από 100 ελέφαντες είχαν εξοντωθεί από λαθροθήρες για το ελεφαντόδοντό τους. Η υπηρεσία φύλαξης των εθνικών πάρκων της χώρας αφοπλίστηκε στις αρχές του 2018, ύστερα από κυβερνητική απόφαση.