Διχασμένη, σύμφωνα με το euronews, εμφανίζεται η βρετανική κοινωνία, μια ημέρα μετά την άνευ προηγουμένου ήττα της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ορισμένοι ζητούν από την Μέι να επιμείνει και άλλοι δεύτερο δημοψήφισμα.
«Ελπίζω η Τερέζα Μέι να εμμείνει στη θέση της, είναι το πρόσωπο που μπορεί να βρει λύση. Είναι εύκολο να της ασκούν κριτική, αλλά ποιος θα τα τα πήγαινε καλύτερα; Σίγουρα αυτός δεν θα ήταν ο Τζέρεμι Κόρμπιν», λέει ο 60χρονος Ντούγκλας Καρ.
Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα των πολιτών και στο Γκρέιβσεντ, μια πόλη του Κεντ όπου ο κόσμος ψήφισε κατά πλειοψηφία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.
«Αν ο κόσμος ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, εγώ είμαι εντάξει με αυτό. Αν ψήφισαν υπέρ του Brexit, είναι εντάξει να προχωρήσουμε. Το θέμα είναι τι θέλει ο κόσμος και ο κόσμος εξέλεξε τους βουλευτές για να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες του. Αυτό πρέπει να κάνουν», τονίζει ένας άλλος άνδρας.
«Θα ήθελα να κάνουν δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά με περισσότερη διαφάνεια. Θα ήθελα να μας ξεκαθαρίσουν τι σημαίνει η παραμονή ή η αποχώρηση, με απλά λόγια, όχι με πολιτική φρασεολογία», σημειώνει μια κάτοικος του Γκρέιβσαντ.
Ολόκληρη η κοινωνία βιώνει την κρίση του Brexit. Το ζήτημα απασχολεί έντονα και τους φοιτητές. Πολλοί απ’ αυτούς τρομάζουν μπροστά στο ενδεχόμενο μιας χαοτικής εξόδου, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που είναι πιο αισιόδοξοι.
«Είχαμε πολλά σκαμπανεβάσματα. Κανείς δεν πήρε πραγματικά τίποτα απ’ αυτά που ήθελε να πετύχει και από τις δύο πλευρές του χάσματος. Πραγματικά δεν νομίζω ότι θα είναι επιτυχία. Νομίζω ότι θα είναι χάος», λέει ο φοιτητής Πιτ Έβελινγκ, ενώ μια άλλη φοιτήτρια, η Νταβίνα Καν, υπογραμμίζει:
_«Είναι λίγο τρομακτικό, αλλά ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την ΕΕ σύντομα».
_«Πόσο αισιόδοξη είστε γι’αυτό;», τη ρωτούν κι αυτή απαντά:
«Πολύ».