Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Brexit: Μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50

Την 29η Μαρτίου, 2017, η πρωθυπουργός του Η.Β. κα. Theresa May ενεργοποίησε το άρθρο 50 για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Oι δυσκολίες άρχισαν από τώρα. Η κα. May δήλωσε ότι αυτή η έξοδος θα βοηθούσε το Η.Β να επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αλήθεια είναι, κατά γενική ομολογία, διαφορετική: φαίνεται ότι το Η.Β. μπαίνει σε ένα αβέβαιο δρόμο. Βεβαίως, όπως λένε τέσσερεις Ευρωπαϊκές εφημερίδες σε ένα κοινό τους κύριο άρθρο με την απόφαση αυτή του Η.Β. οι 27 εναπομείνασες χώρες θα είναι πιο αδύνατες και οι Βρετανοί θα έχουν μπροστά τους δέκα τουλάχιστον χρόνια αβεβαιότητας και δυσκολιών. (Βλ. «Declenchement du Brexit: Αppel a Londres et aux Vingt-Sept», Le Monde, 30 Μαρτίου, 2017, Κύριο άρθρο, σελ.27. Το ίδιο στις Ευρωπαικές εφημερίδες, The Guardian, La Vanguardia και Gazeta Wyborcza).
Οι Βρετανοί, όπως φαίνεται από τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεν άλλαξαν γνώμη από την απόφαση της 23 Ιουνίου, 2016. Με οριακή πλειοψηφία επιμένουν ότι σωστά επέλεξαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ. Άλλωστε, η είσοδος τους εις την Ένωση ήταν περιπετειώδης. Ο στρατηγός Ντε Γκώλλ αρνήθηκε κατά πρώτο να τους δεχθεί στην ΕΕ και στο τέλος, το 1973, εισήλθαν σ΄αυτή με ορισμένες επιφυλάξεις. Για 44 χρόνια παρέμειναν μέλη της ΕΕ αλλά πάντα με δυσκολίες και προβλήματα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα τόσο στην ίδια όσο και στα 27 κράτη μέλη. Θα είναι προς όφελος και των δύο μερών αν μετριοπαθείς πολιτικές ακολουθηθούν ούτως ώστε το διαζύγιο να είναι όσο το δυνατό λιγότερο σκληρό. Υπάρχει το θέμα της ενιαίας αγοράς, των μεταναστών, του νόμου της ΕΕ και της Βρετανικής νομοθεσίας, της περίληψης του Η.Β. σαν μέλος σε ορισμένους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς στους οποίους θέλει να παραμείνει. Υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα.
Προς το παρόν, όμως, θα αναφέρομε δυο τα οποία είναι σημαντικά και ίσως άμεσα προβλήματα που παρουσιάζονται. Το ένα πρόβλημα είναι το ότι οι Βρετανοί οφείλουν στην ΕΕ περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ για προηγούμενες υποχρεώσεις τους απέναντι στην ΕΕ. Οι υπέρ της εξόδου από την ΕΕ αρνούνται ρητά να επιστρέψουν αυτό το ποσό. Από την άλλη μεριά οι Ευρωπαίοι θεωρούν αυτό το θέμα σαν όρο για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Η κα. May φαίνεται να είναι ασαφής σχετικά με αυτό το θέμα.
Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι το μέλλον των περίπου τριών εκατομμυρίων Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται στο Η.Β. και των περίπου δύο εκατομμυρίων Βρετανών που είναι εγκατεστημένοι σε χώρες της ΕΕ. Αυτό είναι ένα σοβαρότατο ανθρώπινο επίσης πρόβλημα όπου χιλιάδες οικογένειες επηρεάζονται. Ας ελπίσομε ότι το θέμα αυτό θα λυθεί από τις δυο πλευρές όχι μόνο με οικονομικά κριτήρια αλλά και με ηθικά και ανθρωπιστικά. Ας μην ξεχνούμε επίσης το μισό εκατομμύριο των συμπατριωτών μας που ζουν και εργάζονται στην Βρετανία καθώς επίσης και τους χιλιάδες φοιτητές μας που σπουδάζουν σ’ αυτή τη χώρα. Ας ελπίσομεν ότι θα πρυτανεύσουν σώφρονες σκέψεις και όχι εγωιστικές και σοβινιστικές.

*Ο Δρ. Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα