Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Brexit: Πόσο θα ακριβύνουν τα προϊόντα από Μεγάλη Βρετανία

Προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ μπλοκαρισμένα στα τελωνεία, αύξηση τιμών, ατελείωτη αναμονή και γραφειοκρατία: μοιάζει με εμπορικό εφιάλτη, αλλά είναι το σενάριο της επόμενης ημέρας για τα προϊόντα που έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, εάν τελικά η χώρα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν στείλει οδηγίες στα τελωνεία :

Θα εφαρμόζονται τελωνειακές διατυπώσεις, θα πρέπει να υποβάλλονται διασαφήσεις και οι τελωνειακές αρχές ενδέχεται να απαιτούν εγγυήσεις για δυνητικές ή υφιστάμενες τελωνειακές οφειλές.
Θα εφαρμόζονται δασμοί, χωρίς προτιμήσεις.
Συνολικά τα προϊόντα από τη Μεγάλη Βρετανία θα επιβαρύνονται με:

Φ.Π.Α. : 24% (για τα περισσότερα προϊόντα)
Δασμούς (ανάλογα με το είδος του προϊόντος) και
Έξοδα εκτελωνισμού: έως 50€ (ανάλογα με την αξία των προϊόντων)
«Θα τεθούν σε εφαρμογή όσα ισχύουν για τα εμπορεύματα που διακινούνται για παράδειγμα από την Κίνα» εξηγεί ο Δημήτρης Τριμπόνιας, πρόεδρος της ομοσπονδίας τελωνειακών υπαλλήλων. «Θα καταβάλλεται ο ΦΠΑ και θα καταβάλλονται οι δασμοί που προβλέπονται από το δασμολόγιο. Ενδεικτικά, στην κατηγορία των ενδυμάτων- υφασμάτων είναι περίπου από 12-15% , για τα παπούτσια γύρω στο 17%, στα ηλεκτρονικά είδη γύρω στο 5%, ανάλογα με το εμπόρευμα.»

Η Ελλάδα εισάγει από το Ηνωμένο Βασίλειο κυρίως φάρμακα, καύσιμα και αυτοκίνητα.

Εκτός από το συμβατικό εμπόριο, χάος θα επικρατήσει και στις αγορές από το διαδίκτυο.

Στην Ελλάδα τα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα φέρνουν προϊόντα από τη Μεγάλη Βρετανία.

Αυτά θα ακολουθούν τον ίδιο δρόμο με αυτόν που ακολουθούν τώρα οι αγορές από Κίνα: οι εταιρείες μεταφορών θα τα οδηγούν στα τελωνεία, από εκεί θα γίνεται διαλογή, επιβολή φόρων/δασμών και στη συνέχεια θα τα παίρνει ο καταναλωτής στα χέρια του. Η αναμενόμενη αύξηση του όγκου εργασιών στα τελωνεία εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιάσει τον χρόνο αναμονής.

Συγκεντρώνουν αποθέματα…
Για να επιβιώσουν, βρετανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις συσσωρεύουν αποθέματα.

«Οι βρετανικές επιχειρήσεις προσπαθούν να συνεργαστούν με άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ, να δώσουν παρακαταθήκη τα εμπορεύματά τους, ώστε να μην υπάρχει κενό χρόνου και να μην χάσουν τους πελάτες τους οποίους έχουν» αναφέρει ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του ΕΒΕΠ. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι χώρες οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης εξαρτώνται πάρα πολύ εμπορικά από τη Μεγάλη Βρετανία οπότε εκεί θα δημιουργηθεί ένα σοκ.»

Οι επιχειρήσεις έχουν επαλειμμένα ζητήσει για μεταβατική περίοδο ακόμα και χωρίς συμφωνία αλλά δεν εισακούστηκαν.

«Πυρετός» προετοιμασίας από τις δημόσιες αρχές
Εθνικές αρχές και ευρωπαϊκοί θεσμοί πραγματοποιούν ενημερώσεις για να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Η ΑΑΔΕ έχει στείλει στα τελωνεία αναλυτικές οδηγίες και παράλληλα έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για τις ανάγκες που θα προκύψουν σε προσωπικό και υποδομές. Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να μετακινηθούν δεκάδες υπάλληλοι για να ανταποκριθούν στον αυξημένο όγκο δουλειάς όχι μόνο στα τελωνεία αλλά και στα αεροδρόμια. Η «άσκηση» είναι έτοιμη και αναμένεται «πράσινο φως» για να τεθεί σε εφαρμογή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της οδηγό «επιβίωσης» για τις επιχειρήσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα