Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

BREXIT: σαλάτα χωρίς σάλτσα!!

Οι Ευρωπαίοι ταγοί αρχίζουν και συνειδητοποιούν ότι μετά τη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία ανοίγουν πολλά ντοσιέ, που πρέπει να κλείσουν με εύτακτο τρόπο. Η σαρωτική νίκη του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σημαίνει πως δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα και πως το διαζύγιο από την Ευρώπη είναι αναπόφευκτο. Ο στρατηγός Ντε Γκώλ είχε εναντιωθεί στην ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας από τη δεκαετία του εξήντα. Τώρα μετρούν όλοι τις πληγές τους και προσπαθούν να μειώσουν τις συνέπειες .

Πριν ασχοληθούμε με τα σημεία των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες που έληξε χθες το μεσημέρι, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι εκλογές στη Βρετανία έδωσαν καθαρή νίκη για τον Μπόρις Τζόνσον και το Brexit, και όπως ήταν φυσικό (οι άνθρωποι είναι σοβαροί) ο Κόρμπιν ήδη διατύπωσε τη δήλωση ήττας του. Όταν συνήλθαν για το θέμα οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ήταν γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών στο νησί.
Όντας οπαδοί της τυπολατρίας το πρώτο σημείο αναφοράς των συμπερασμάτων αφορά το ότι το αποχωρούν κράτος μέλος δεν συμμετέχει στις συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ούτε στις αποφάσεις που το αφορούν, και το μόνο ευχολόγιο που επαναλαμβάνει, είναι η προσήλωσή του σε μια εύτακτη αποχώρηση με βάση τη συμφωνία αποχώρησης, ζητεί δε την έγκαιρη κύρωσή της και την ουσιαστική εφαρμογή της.
Δε φτάνει όμως την δημαγωγία του προέδρου Τραμπ που διαμηνύει στους Άγγλους «πολύ καλά κάνατε» και θα δείτε τη γιγάντια εμπορική συμφωνία που θα υπογράψουμε (εννοεί ο Τραμπ με τη Μεγάλη Βρετανία). Να είναι μια πρόγνωση για την αντίθεση του Τραμπ στην ΕΕ, ή θεωρεί ότι η χώρα αυτή που δε θα έχει πλέον την υποχρέωση του κοινοτικού κεκτημένου θα κάνει χρυσές δουλειές ; Άσε που θα δούμε και πολλά παρελκόμενα για τους Σκωτσέζους που δεν είχαν καμιά όρεξη να βρεθούν εκτός ΕΕ.
Αλλά και η ΕΕ θέλει να χρυσώσει το χάπι λέγοντας ότι «επιβεβαιώνει την επιθυμία του να οικοδομηθεί μια όσο το δυνατόν πιο στενή μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την πολιτική διακήρυξη και με σεβασμό των κατευθυντήριων γραμμών, καθώς και των δηλώσεων και διακηρύξεων που έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ιδίως εκείνων της 25ης Νοεμβρίου 2018. Η μελλοντική σχέση θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και να εξασφαλίζει ισοτιμία στις σχέσεις. Και συνεχίζουν τα συμπεράσματα, αναφέροντας ότι «Προς τον σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει στο Συμβούλιο σχέδιο περιεκτικής εντολής για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο αμέσως μετά την αποχώρησή του και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να εκδώσει χωρίς καθυστέρηση τις σχετικές αποφάσεις και να εγκρίνει την εντολή διαπραγμάτευσης, ορίζοντας εκ νέου τον κ. Michel Barnier αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν να διεξάγονται με συνεκτικό τρόπο, σε πνεύμα ενότητας και διαφάνειας με όλα τα κράτη μέλη. Οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν με συνεχή συντονισμό και μόνιμο διάλογο με το Συμβούλιο και τα προπαρασκευαστικά του όργανα και θα εξασφαλίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σύμφωνα με τις συνολικές θέσεις και αρχές που έχουν συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Επαρκώς τονίζεται ο σταθερός γνώμονας που είναι το υπέρτατο συμφέρον της ΕΕ και με στόχο να επιτευχθεί δίκαιο και ισότιμο αποτέλεσμα για όλα τα κράτη μέλη και προς το συμφέρον των πολιτών μας.
Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να τονίσω ορισμένα σημεία που πρέπει να τεθούν υπόψη της κυβέρνησης, διαβάζοντας τις γραμμές αυτές, γιατί τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Δε μας φτάνουν τα ελληνοτουρκικά (βλέπε διπλανή στήλη το άρθρο της Κύρας Αδάμ), ούτε η εισβολή των μεταναστών που αποθηκεύονται στη χώρα μας με δύσκολη επίλυση του προβλήματος, έχουμε άλλα δυο ντοσιέ εξαιρετικά σοβαρά που πρέπει να τεθούν στα ευρωπαϊκά φόρα. Το ένα αφορά το επερχόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021 – 2027 και το άλλο τη δαμόκλειο σπάθη των αμερικάνικων δασμών αναιτίως συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.
Ως προς το πρώτο σημείο, διατυπώνω το φόβο ότι επειδή η έξοδος του Ην Βασιλείου από την ΕΕ σημαίνει καθαρή μείωση των πόρων του ΠΔΠ και κατά συνέπεια, των ετήσιων προϋπολογισμών, η θέση μας είναι να καλυφθούν με πρόσθετους πόρους οι μειώσεις που προβλέπονται, αλλιώς για μια ακόμη φορά θα κληθούν να πληρώσουν το πάπλωμα οι ασθενείς προϋπολογισμοί των κρατών μελών, όπως η χώρα μας. Η θέση αυτή είναι περίπου όμοια με τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που στοχεύει σε αύξηση των ιδίων πόρων, ώστε να μη μειωθούν οι δαπάνες για τη γεωργία και την περιφερειακή ανάπτυξη, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Κομισιόν επί εποχής Γιούνκερ. Αν δεν περάσει η θέση των κρατών με ασθενή προϋπολογισμό, η παγκοσμιοποίηση θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας.
Όσον αφορά το δεύτερο σημείο, περί επιβολής αμερικανικών δασμών, ανεξαρτήτως παλαιότερων σημειωμάτων μας, αλλά και άλλων που θα προκύψουν στο εγγύς μέλλον, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οι βρώσιμες ελιές, τα γιαούρτια, η φέτα και σημαντικά εξειδικευμένα προϊόντα, όπως οι κονσέρβες ροδακίνων της Κεντρικής Μακεδονίας που παράγονται ειδικώς για τις ΗΠΑ, θα καταστραφούν, αν τους επιβληθούν οι αναγγελθέντες δασμοί! Υπενθυμίζω ότι μόνο για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θα χάνουμε ετησίως περί τα € 90 εκατ. για να αντισταθμιστεί η ζημία που υφίσταται ο αμερικάνικος κολοσσός BOEING από τις θεωρούμενες ως παράνομες κρατικές επιδοτήσεις που δίνουν οι κατασκευάστριες χώρες του κονσόρτσιουμ της AIRBUS, που έχουν οδηγήσει ακόμη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να δώσει δίκιο στους Αμερικάνους! Και ενώ τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και η παρούσα δε διατύπωσαν αντιρρήσεις, διότι εμείς δε φταίμε, μας έριξαν μια καραμέλα ότι θα μας επιδοτήσουν τα κοινοτικά ταμεία. Γιατί τα σημειώνω όλα αυτά, διότι στο κονσόρτσιουμ της AIRBUS είναι μόνο 4 χώρες της ΕΕ και οι υπόλοιπες απλώς θα κληθούν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Οι χώρες αυτές είναι Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Ην. Βασίλειο. Τώρα λοιπόν που βγαίνει από το κάδρο, το Ην. Βασίλειο, είναι ευκαιρία πρώτης να ζητήσουμε την εξαίρεση των δασμών για τα προϊόντα που πλήττονται. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει έντονη δράση, διότι η ετήσια αποζημίωση θα γίνει για 1-2 χρόνια, αλλά εμείς θα χάσουμε μέσα στη δεκαετία πάνω από 1,5 δις ευρώ, αλλά και την αμερικάνικη αγορά! Η γνώση του θέματος πρέπει να οδηγήσει σε πίεση προς την κυβέρνηση, για να μη χρειαστεί να βλέπουμε τρακτέρ στους δρόμους και τι θέμα αυτό!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα