Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Brexit: συνέχεια (ΙV)

H ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού κας Theresa May στο συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος έφερε την άμεση πτώση της στερλίνας.

Η κα May δήλωσε καθαρά ότι δεν θα επανέλθει η Βρετανία σε ένα καθεστώς ‘επιεικές’ σχετικά με τη διακίνηση των ξένων υπηκόων στη χώρα και έδειξε ότι η πολιτική της κυβέρνησής της θα ήταν για ένα ‘σκληρό’ Brexit. Το επίπεδο της στερλίνας έπεσε συγκριτικά στο χαμηλότερο σημείο από τα μέσα του 19ου αιώνα, όπως αναφέρουν παρατηρητές.

Η πολιτική για ένα ‘σκληρό’ Brexit σημαίνει, κατά πολλούς, την εγκατάλειψη από το Η.Β. μιας αγοράς 450 εκατομμυρίων ανθρώπων προς την οποία κατευθύνονται 45% των εξαγωγών του (Βλ. Philippe Bernard, “Theresa May affole les milieux d’affaires») («Η Theresa May τρελαίνει τους επιχειρηματικούς κύκλους»), Le Monde, 14 Οκτωβρίου, 2016, σελ. 4). Η σημερινή πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης μάλλον δεν φαίνεται να τη βοηθά. Μεγάλες επιχειρήσεις και ξένες τράπεζες άρχισαν να κάνουν σχέδια να εγκαταλείψουν το Λονδίνο. Η θέση του Λονδίνου ως το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης φαίνεται να τίθεται σε κίνδυνο. Επίσης, με αυτή την τροπή που παίρνουν τα πράγματα, θέσεις εργασίας θα χαθούν, που υπολογίζονται από 4 μέχρι 35.000 άτομα.

Η ίδια η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται διχασμένη στην πολιτική της. Υπάρχουν π.χ. οι υπουργοί, που είναι εναντίον της Ε.Ε., όπως ο υπουργός ο οποίος είναι υπεύθυνος για το Brexit, David Davis και ο Liam Fox (εξωτερικού εμπορίου), οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το μέλλον για τη Βρετανία είναι η Ασία, η Αμερική και η Ωκεανία και εκείνοι που υποστηρίζουν τη διατήρηση των μεγαλυτέρων δεσμών με την Ε.Ε., όπως ο υπουργός των Οικονομικών Philip Hammond (οπ. παρ.). Η κα May έθεσε τον Μάρτη του 2017 ως την ημερομηνία που θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας για έναρξη των συνομιλιών με την Ε.Ε. για έξοδο της Βρεττανίας από αυτήν.

Οι συνομιλίες προνοείται ότι θα διαρκέσουν 2 χρόνια, δηλαδή θα έρθουν εις πέρας τον Μάρτη του 2019. Οι ξένες επιχειρήσεις και τράπεζες, όπως ελέχθη πιο πάνω, έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν τα σχέδιά τους για να εγκαταλείψουν το Λονδίνο μερικώς ή ολικώς μέσα στην περίοδο μέχρι τον Μάρτη του 2019.

Θα δούμε τη συνέχεια των εξελίξεων. Εκάμαμε άραγε σχέδια και πήραμε μέτρα για να υποδεχθούμε ξένες επιχειρήσεις που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Βρετανία στη χώρα μας; Αντί να μιλούμε καθημερινά για τη γνωστή σκανδαλοθηρία και πώς θα βγάλουμε λεφτά από τους δύσμοιρους πολίτες;

 

*Ο δρ Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου είναι δικηγόρος, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα