Στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο θριαμβευτές αναδείχθησαν οι συντηρητικοί Τόρις του Μπόρις Τζόνσον αυτού του “φαιδρού” πολιτικού, που τον ψήφισαν οι περιθωριοποιημένοι και άνεργοι Αγγλοι, οι οποίοι κατά τους καλά γνωρίζοντες, προϊόντος του χρόνου θα το μετανιώσουν. Πανωλεθρία υπέστησαν οι Eργατικοί του σοσιαλιστή Τζέρεμι Κόρμπιν, του σεμνού πολιτικού χαμηλών τόνων και οπαδών της σοσιαλδημοκρατίας.
Το χαμηλό αποτέλεσμα για τους Eργατικούς απεδώθη στο Brexit πράγμα που απεδέχθη ο αντιπρόεδρός των επιρρίπτοντας κατηγορίες και στα ΜΜΕ της Αγγλίας τα οποία διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις περί της αποχώρησης του ιδίου και του Κόρμπιν απ’ την ηγεσία του κόμματος.
Οι Τόρις ετοιμάζονται πυρετωδώς, να ψηφίσουν το ταχύτερον, πριν το τέλος Δεκεμβρίου, τους εφαρμοστικούς νόμους για την επικύρωση της εξόδου της χώρας απ’ την Ε.Ε. στο Ν/Σ αποχώρησης θα περιλαμβάνεται όρος, ο οποίος θα καθιστά παράνομη κάθε παράταση μεταβατικής περιόδου μετά την έξοδο. Τούτο καθιστά περίπλοκες τις διαπραγματεύσεις και προβληματικό το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης σύναψης διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο.
Θεωρείται ότι, αφού το “διαζύγιο” οριστικοποιηθεί μέχρι 31/1/20, ο υπόλοιπος χρόνος των 11 μηνών μέχρι 31/12/20 είναι αρκετός ως μεταβατική περίοδος να ολοκληρωθούν οι εμπορικές συμφωνίες που θα ισχύσουν μετά το Brexit.
Το πρόβλημα για το Η.Β. παραμένει με τη Σκωτία, που επιμένει στην παραμονή της στην Ε.Ε. πράγμα που τό ’δειξε στο δημοψήφισμα του 2016. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας διεμήνυσε προσφάτως, ότι «η Σκωτία δεν μπορεί να φυλακισθεί στο Η.Β. παρά τη θέλησή της». Από κει και πέρα τίποτα δεν αποκλείει τα προεόρτια της απόσχισης.
Η πρόεδρος της Ε.Ε. Ούρσουλα Φον Λάϊεν έχει προειδοποιήσει, ότι το 11μηνο θεωρείται “ασφυκτική διορία”. Δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Λαμβανομένου υπ’ όψιν, ότι ο Μπορις Τζόνσον επιδιώκει συμφωνία, σαν αυτή μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. τη λεγόμενη (CETA). που για να επιτευχθεί, οι διαπραγματεύσεις κράτησαν επτά χρόνια, θα συναντήσει δυσεπίλυτα εμπόδια μπροστά του. Η ταχεία επίσπευυση ολοκλήρωσης της εξόδου ως την 31/12/20, απειλείται με άτακτο Brexit, που αν συμβεί, θα ισχύσουν οι κανόνες του ΠΟΕ δηλαδή για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές θα επιβάλλονται έλεγχοι και δασμοί, όπως σε τρίτες χώρες. Οι Βρετανοί ψηφοφόροι μετά την υπερψήφιση του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 προτίμησαν τώρα να δώσουν στους Τόρις τη δυνατότητα ν’ απαλλαγεί η χώρα τους από τον “εγκλωβισμό” της στην Ε.Ε., δεν υποστήριξαν τον Τζέρεμι Κόρμπιν, που ήταν αντίθετος με την έξοδο και υπέρμαχος διαμόρφωσης νέων όρων παραμονής ευνοϊκότερους για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κατά τον Τζόνσον το Brexit είναι πλέον δεδομένο και μη αναστρέψιμο. Με τους Ευρωπαίους ό,τι έχει να κάνει, θα γίνει μέχρι 31/12/20. Αγνωστο πόσο σκληρή θα είναι η διαπραγματευτική του ικανότητα και αν βρεθεί σε δίλημμα για ένα Βrexit με ή χωρίς συμφωνία. Το μεγάλο “αγκάθι” θα είναι για τη Γερμανία, η οποία θα χάσει τον μεγαλύτερο προορισμό των εξαγωγών της στη Γηραιά Αλβιώνα.