Μετά τις δηλώσεις Ακάρ περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου το ερώτημα, πού το πάει ο Ερντογάν, έχει πολλές προεκτάσεις, είναι και δυσαναπάντητο. Η κατάσταση για τον ίδιο καθίσταται μέσα κι έξω προβληματική, λόγω των επιλογών του στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Ρίχνει γέφυρες σε Ισραήλ, Αύγυπτο, Σαουδική Αραβία και Εμιράτα, και δείχνει πρόθυμος να διαδραματίζει ρόλο όπου υπάρχουν Ισλαμιστές, από Λιβύη έως Ουκρανία, ακόμα και στο επαναστατημένο Καζακστάν. Παράλληλα θα συνεχίσει να πιέζει την Ελλάδα διπλωματικά, λέγοντας ότι η επίτευξη ειρήνης θα γίνει όπως εμείς θέλουμε. Στοχεύουν πιέζοντάς μας μονίμως, για να μας αναγκάσουν να καθίσουμε στο τραπέζι με τους δικούς τους όρους.
Η Τουρκία με όσα κάνει, έχει κατά νου την εσωτερική κατανάλωση. Χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσης για να στέλνει μηνύματα, που κατά την άποψή της πρέπει να τα παίρνουμε στα σοβαρά. Η φιλολογία του casus belli περί τα 12 μίλια έχει σκοπό να μας κάνει γνωστό τι θα επακολουθήσει, αν μονομερώς αυξήσουμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια. Θεωρούν ότι θ’ αλλάξουν οι ισορροπίες στη θάλασσα και στον αέρα και γι’ αυτό ενεργοποιούν τ’ αντανακλαστικά τους. Όπως και να ‘χει το πράγμα, δεν μπορούμε ν’ αγνοήσουμε τις τουρκικές απειλές, χωρίς να σημαίνει τούτο ότι τις δεχόμαστε κιόλας.
Η ανακήρυξη ΑΟΖ γίνεται μετά από συμφωνία με τους γείτονες, όπως συνέβη με την Αίγυπτο, που προϊδεάζει την επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης.
Η τουρκική πλευρά διαμηνύει προς την ελληνική ότι απαραιτήτως στο ανατολικό Αιγαίο αλλά και αλλού, για να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα εις βάρος της, ισχύει το casus belli. Άρα η Τουρκία θα συνεχίσει να δημιουργεί προσκόμματα σε κάθε διάλογο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Έχουν αναδείξει στην Άγκυρα τη θεωρία των γκρίζων ζωνών πριν δεκαετίες και βάσει αυτών ισχυρίζονται ότι συγκεκριμένα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα υπό τον όρο να μη στρατιωτικοποιηθούν, κάτι που δεν ισχύει με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων. Παρά ταύτα θα ασκεί πίεση συνεχώς ανάλογα με τις εξελίξεις στο εσωτερικό και θα αυξάνει την ένταση διπλωματικά και ρητορικά. Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος διαβλέπει ότι αυτή η συγκυρία δεν τον συμφέρει να κινηθεί εναντίον της Ελλάδας. Οι ΗΠΑ του έχουν διαμηνύσει ότι θα προκληθεί ρήγμα στη Ν/Α πτέρυγα του ΝΑΤΟ, που θα το πληρώσει ακριβά.
Ωστόσο στην τηλεδιάσκεψη της Ε.Ε. ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων Ζοζέ Μπορέλ σημείωσε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα για την Ανατολική Μεσόγειο, όσον αφορά στις παρεμβάσεις της Τουρκίας. Αν και η κατάσταση είναι εύθραυστη, η τηλεσύνοδος ήταν υποτονική. Αποφασίστηκε να συνεχισθεί η προσπάθεια της Ε.Ε., να έχει στο μικροσκόπιο της την Τουρκία και να κρίνει τις δραστηριότητες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κατάσταση στη Λιβύη, στο Κυπριακό και στη συνέχιση των απειλών της εναντίον Κύπρου και Ελλάδος.
Δεν παρέλειψε ο Ζοζέ Μπορέλ να δεσμευθεί για το ζήτημα του casus belli, πράγμα, που παραλήφθηκε να αναγραφεί στην έκθεση συμπερασμάτων. Το θέμα τούτο τόνισε ο κ. Δένδιας «καθιστά κατάφωρη παραβίαση του χάρτη του ΟΗΕ και είναι κρίσιμο για την ελληνική πλευρά». Ο Έλληνας Υπ.Εξ. μιλώντας με τον ομόλογό του Σαουδάραβα ζήτησε απ’ την Τουρκία «να ακυρώσει» το casus belli.
Τούτο παίρνει συζήτηση, διότι, αν ο υπουργός εξεφράσθη έτσι, ερμηνεύεται πως αναγνωρίζουμε το casus belli, ενώ στην ουσία πρόκειται για απαράδεκτη και παράτυπη επιχειρηματολογία των Τούρκων. Ας μην τους δίνουμε επιχειρήματα!!!