Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

Χαµηλές οι τιµές του λαδιού

Ανάστατοι από τα 5 ευρώ που τους δίνονται για να “κόψουν” το λάδι τους είναι οι παραγωγοί των Χανίων! Παρότι επίσηµα τα περισσότερα ελαιουργεία δεν δίνουν τιµές, µια µικρή έρευνα των “Χ.ν.” σε ελαιουργικές επιχειρήσεις σε όλο το νοµό δείχνει  ότι η µεγάλη πλειοψηφία τους δίνει 5 ευρώ προσφορά για το κιλό, πάντα  για ελαιόλαδο έξτρα παρθένο!

Είναι χαρακτηριστικό πως οι παραγωγοί σηµειώνουν πως ενώ σε σύγκριση µε πέρυσι οι τιµές για τους ίδιους παρουσιάζουν µια πτώση 2,50-3 ευρώ, την ίδια στιγµή το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί.

«Προσπαθούν οι έµποροι, τα “καρτέλ”, δεν ξέρω   πως λέγονται αυτές οι συντεχνίες   να µας …φάνε το λάδι» δηλώνει ο παραγωγός κ. Γιάννης ∆ηµητρουλάκης, συµπληρώνοντας πως «οι δεξαµενές   της Ισπανίας και της Ιταλία δεν έχουν αποθέµατα, παρόλα αυτά προσπαθούν να µας πάρουν το λάδι τζάµπα! Πρέπει εµείς οι παραγωγοί να µην πουλούµε,  να µην το δώσουµε   κάτω από 7-8 ευρώ το κιλό, γιατί θα αναγκαστούν  από τον Φλεβλάρη να το αγοράσουν σε κανονική τιµή.  Τα εργατικά είναι   4,50-5 ευρώ στο κιλό λαδιού. Τα µεροκάµατα έχουν πάει 70 ευρώ και θέλει και άλλα 10 ευρώ καθηµερινά ο εργάτης γιατί δεν µπορείς να τον έχεις τον άνθρωπο όλο το πρωί χωρίς φαγητό . Πρέπει να κόψεις τιµολόγιο, ενώ  τα λιπάσµατα έχουν ανέβει πάνω από 20 %, ∆εν είδα να παίρνει µέτρα η πολιτεία πέρυσι να δούµε τι θα κάνει φέτος! Θα πρέπει να ελέγξει τους µεσάζοντες ώστε να το αγοράσει το ελαιόλαδο  και ο καταναλωτής σε µια λογική τιµή και εµείς να το κατεβάσουµε, αλλά όχι να το πουλάει ο παραγωγός 5 ευρώ και να τον τρώει ο καταναλωτής 12 και 14 ευρώ». Παράλληλα ο κ. ∆ηµητρουλάκης θίγει και το ζήτηµα των εισαγωγών µε ελαιόλαδα από το εξωτερικό αµφιβόλου ποιότητας, προκειµένου να πέσουν οι τιµές.

Ένας άλλος παραγωγός είναι ο κ. ∆ηµήτρης Βουράκης. «Τα µεροκάµατα έχουν πάει και 70 και 75 ευρώ. Πέρυσι η τιµή του λαδιού  ανέβηκε και ανέβηκαν όλα στα ύψη. Φέτος πέφτει  το λάδι και όλα τα υπόλοιπα (λιπάσµατα, εργατικά κ.α.) παραµένουν στα ύψη!» επισηµαίνει και τονίζει πως τα 5 ευρώ για τον παραγωγό «είναι ποσό ασύµφορο! ∆εν βγαίνει οικονοµικά και την ίδια ώρα ο καταναλωτής συνεχίζει να το τρώει ακριβά!».

«Βάζουν το ελαιόλαδο σε διακοσµητικά µπουκάλια και το δίνουν 20 ευρώ και για τον  παραγωγό οι τιµές είναι πολύ χαµηλές» είναι τα λόγια του κ. Σταύρου Τσιράκη, που πιστεύει ότι οι αγρότες και όσοι παράγουν γενικά λάδι «δεν πρέπει να το δίνουν κάτω από 8 ευρώ! Λένε για τον καταναλωτή, το κόστος για τον καταναλωτή είναι το super market, η ενέργεια δεν είναι το λάδι που είναι και βασικό για τη διατροφή».

∆ΕΝ ∆ΙΝΟΥΝ ΤΙΜΕΣ

«Από ότι φαίνεται από το δελτίο τιµών του ΣΕ∆ΗΚ το 80% των ελαιοτριβείων δεν µας δίνουν τιµές,  µας δίνουν 2-3 ελαιουργεία την τιµή των 5 ευρώ. Άρα η αγορά είναι κλειστή! Άρα όταν λένε ότι “οι τιµές πέφτουν”, “η αγορά κατρακυλάει” που δεν ξέρω αν είναι δηµοσιογραφικές εκφράσεις ή είναι κατευθυνόµενες από κάποιους κύκλους, εγώ καταλαβαίνω ότι υπάρχει πρόθεση από πλευράς των βιοµηχανιών να ρίξουν την τιµή αγοράς του προϊόντος» υπογραµµίζει ο κ. Νίκος Μιχελάκης επιστηµονικός σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Ο κ. Μιχελάκης στέκεται στις τιµές που προσφέρεται το προϊόν στον καταναλωτή.

«Ο καταναλωτής αγοράζει το λάδι στις ίδιες τιµές µε πέρυσι, την ίδια ώρα που οι προσφορές προς τον παραγωγό για την αγορά του προϊόντος του είναι πολύ µικρότερες. Οι παραγωγοί αυτή στιγµή δεν ανταποκρίνονται στα 5 ευρώ και πολύ καλά κάνουν!   Οι τιµές θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες όχι µόνο από την παραγωγή της Ισπανίας που παρουσιάζονται υπερδιογκωµένη από κάποιους που εµφανίζονται ως “ειδήµονες” αλλά επί της ουσίας εξυπηρετούν κάποιες βιοµηχανίες. Μέχρι στιγµής δεν φαίνεται ούτε ότι  είναι τόσο υψηλή η παραγωγή στην Ισπανία , ούτε ότι  έπεσε τόσο λάδι στην αγορά ώστε να πέσουν οι τιµές για τον παραγωγό. Αν οι παραγωγοί αρχίσουν να πουλάνε στα 5 ευρώ οι τιµές θα πέσουν ακόµα πιο χαµηλά! Αυτό λέει ο νόµος της προσφοράς και της ζήτησης.»

Σύµφωνα µε τον κ. Μιχελάκη µε βάση χθεσινά στοιχεία από την Ισπανία η υψηλότερη  τιµή για το έξτρα παρθένο ήταν 7,50 ευρώ και η χειρότερη γύρω στα 5 ευρώ.« Εδώ στην Κρήτη προσφέρουν τη χαµηλότερη τιµή που υπάρχει στην Ισπανία! Γιατί προσφέρουν τη µικρότερη τιµή; Είναι χειρότερο το λάδι της Κρήτης από αυτό της Ισπανίας ; Όταν µάλιστα φέτος , επειδή ει΄χαµε  καύσωνες δεν είχαµε δάκο!  Οι τιµές για τον παραγωγό  θα έπρεπε να ήταν ανάλγοες  µε τις ανώτερες  της Ισπανίας 7,50 ευρώ το κιλό, όχι 5 ευρώ!».

«Βάζουν το ελαιόλαδο σε διακοσµητικά µπουκάλια και το δίνουν 20 ευρώ και για τον  παραγωγό οι τιµές είναι πολύ χαµηλές»  σηµειώνει ο κ. Σ. Τσιράκης.

«Προσπαθούν να µας πάρουν το λάδι τζάµπα! Πρέπει εµείς οι παραγωγοί να µην πουλούµε λάδι να µην το δίνουµε κάτω από 7-8 ευρώ» δηλώνει ο κ. Γ. ∆ηµητρουλάκης.

Kαλές ποιότητες δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τα πρώτα λάδια που βγήκαν στα Χανιά φέτος.

Καλές αποδόσεις

Παρόλο που δεν έχουν ξεκινήσει ακόµα να υπάρχουν επίσηµα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις αποδόσεις, φαίνεται να κινούνται σε καλά επίπεδα. «Οι αποδόσεις   είναι 1 για 5 (1 κιλό ελαιολάδου για 5 κιλά καρπού), ενώ έχουµε και περιπτώσεις όπου οι αποδόσεις είναι 1 προς 3,50. Σε ότι αφορά την  οξύτητα, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι είναι στις   3 γραµµές έξτρα παρθένου ελαιολάδου» λέει ο κ. Μιχελάκης.

Την ίδια στιγµή που η τιµή προσφοράς για αγορά ελαιολάδου στα Χανιά βρίσκεται στα 5 ευρώ, το κόστος παραγωγής παραµένει στα ύψη για τους αγρότες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα