Δεν αξιοποιεί τη δυνατότητα δημοπράτησης κενωθέντων περιπτέρων
Το χαμηλό ποσοστό κέρδους, το αναχρονιστικό πλαίσιο λειτουργίας αλλά και η μη αξιοποίηση από τον Δήμο της δυνατότητας που του δίνει ο νόμος από το 2014 να βγάζει σε δημοπρασία περίπτερα που λήγει η άδεια των δικαιούχων, έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση τον αριθμό των περιπτέρων στα Χανιά.
Τα “σχολάζοντα” ή “κενωθέντα” όπως λέγονται περίπτερα αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, γεγονός που επιβεβαίωσε, μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο αντιπρόεδρος του παγκρήτιου σωματείου περιπτερούχων και καπνοπωλών Γιάννης Μαρνέλλος.
«Τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει πάνω από 10 περίπτερα στα Χανιά. Σκεφτείτε μόνο πόσα περίπτερα υπήρχαν παλαιότερα στην πλατεία 1866 και πόσα είναι σήμερα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι κανένα από αυτά τα περίπτερα που έληξε η άδεια εκμετάλλευσής τους δεν συνέχισε να λειτουργεί, παρότι η νομοθεσία προβλέπει ότι ο Δήμος θα μπορούσε να τα δημοπρατήσει.
Υπενθυμίζεται ότι πριν το 2014, δικαιούχοι ήταν οι ανάπηροι πολέμου και τα άτομα με αναπηρίες. Με τον νόμο, όμως, 4257/2014 το 30% των κενωθέντων περιπτέρων μπορεί να δοθεί από τον Δήμο σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ΑμεΑ και πολύτεκνους) και σε μόνιμους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που είχαν συμμετοχή στον πόλεμο της Κύπρου, ενώ το υπόλοιπο 70% μπορεί να διεκδικηθεί από οποιονδήποτε θέλει, μέσω δημοπρασίας που διενεργεί ο Δήμος.
«Δυστυχώς ο Δήμος Χανίων δεν εκμεταλλεύεται αυτή τη δυνατότητα παρότι θα μπορούσε σε κάποιες θέσεις που χαρακτηρίζονται “φιλέτα” να το κάνει και να αποκομίσει και ο Δήμος κάποιο οικονομικό όφελος αλλά και να δοθεί δουλειά σε κάποιους ανθρώπους», τόνισε ο κ. Μαρνέλλος και κατήγγειλε τη στάση τόσο της πρώην όσο και της σημερινής Δημοτικής Αρχής πάνω στο συγκεκριμένο θέμα υποστηρίζοντας ότι «αν μπορούσαν θα ξήλωναν όλα τα περίπτερα μέσα σε μια εβδομάδα».
Να σημειώσουμε ότι η αποξήλωση κενωθέντων περιπτέρων έχει απασχολήσει αρκετές φορές τη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια, αποτυπώνοντας τη πολιτική βούληση των Διοικήσεων του Δήμου να μειωθεί ο αριθμός των περιπτέρων, προκειμένου να αυξηθεί ο ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος αλλά και να απομακρυνθούν περίπτερα που είχαν τοποθετηθεί σε ακατάλληλα σημεία.
Ακολουθώντας το ίδιο σκεπτικό ο Δήμος δεν συμφωνεί να αυξηθεί ο παραχωρούμενος κοινόχρηστος χώρος για τα εν λειτουργία περίπτερα, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των περιπτερούχων προκειμένου να βάλουν περισσότερα ψυγεία και εμπορεύματα.
«Εκείνοι μας λένε ότι έχουμε καταντήσει μίνι μάρκετ, αλλά για εμάς είναι θέμα επιβίωσης. Κι αυτό γιατί τα ποσοστά στα τσιγάρα έχουν πέσει στο 2-3% και το κέρδος από τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας δεν είναι ούτε 10 λεπτά. Συνεπώς περιμένουμε από τα παγωτά και τα ψιλικά να ζήσουμε. Ο νόμος, όμως, που ρυθμίζει τον παραχωρούμενο χώρο είναι παλιός και προβλέπει ότι δικαιούμαστε ένα ψυγείο για παγωτά κι ένα για αναψυκτικά. Τι να πρωτοβάλεις σ’ αυτά; Αυτός είναι και ο λόγος που αναγκαζόμαστε να βάζουμε περισσότερα ψυγεία με συνέπεια να πληρώνουμε πρόστιμα στον Δήμο», σχολίασε σχετικά ο κ. Μαρνέλλος.
Αν τα περίπτερα τα οποία έκλεισαν ήταν φιλέτα ή θα τα λειτουργούσαν οι ιδιοκτήτες ή θα έβαζαν υπαλλήλους. Δεν θέλει πολύ σκέψη.
ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΔΕΝ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΑΡΚΕΤ ΤΟΥ [ΘΕΙΟΥ] . ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΟΝ [ΑΡΧΟΝΤΑ] ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ.
Έχουν γίνει σούπερ μάρκετ! Κλείνουν τα πεζοδρόμια και είναι ένα αισχος αισθητικά! Άμεσο κλείσιμο και όποιος θέλει να ανοίγει μίνι μάρκετ.
Θα μας τρελάνετε τώρα ; Ωραία λογική ! Έχουν καταλάβει ολόκληρες πλατείες και πεζοδρόμια γιατί δεν “βγαίνουν” ! Κανονικά θα έπρεπε να εκλείψουν εντελώς.Υπαρχουν τα καταστήματα για αυτή τη δουλειά και οι δημόσιοι χώροι είναι για τους πολίτες. Και το επιχείρημα ότι ο Δήμος χάνει έσοδα είναι αστείο. Οποιαδήποτε μαγαζί πληρώνει δημοτικά τέλη .
Ως επαγγελματίας(20τια) του χώρου και πρώην, στα κοινά, να ενημερώσω, πως κανείς δεν υιοθετεί απόψεις :κατα λαμβάνω τα πάντα κλπ. οι οποίες εκφράζονται, εν μέσω αγωνίας για τα προς το ζειν.
Να ενημερώσω τον κύριο όμως, ότι κανένα μαγαζί στον πλανήτη, ναι στον πλανήτη, δεν πληρώνει Δημοτικά τέλη, τα ποσά που καλούν οι Δήμοι, να πληρώσουν τα περίπτερα και δεν εννοώ ούτε τα μέσω ΔΕΗ, ούτε τα των τραπεζοκ/των……….. Πριν μιλήσουμε, να γνωρίζουμε. Βέβαια τονίζω ότι η λάθος ενημέρωση και άποψη του καθενός, δεν συνάδει με τα της προσβασημότητας ενός χώρου /καταστήματος. Πιο “επικίνδυνη” είναι, πάντως, η αναφορά σχολίου, περί ιδιοκτησίας καταστημάτων, που ανήκουν……. κάπου!!!!!!!
Κύριε Γεωργιάδη , αν είναι τα έξοδα όπως τα λέτε ,τότε απλά δεν συμφέρει να έχεις τέτοια επιχείρηση . Πας σε λογικό νοίκι σε ιδιώτη ας πούμε. Δεν σε υποχρεώνει κανείς να μπαίνεις μέσα. Ποια είναι η επικίνδυνη αναφορά που λέτε ;