Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Χαμένες ισορροπίες

Κύριε διευθυντά

βλέπουμε συχνά να δικαιολογείται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με την επέκταση του ΝΑΤΟ στις χώρες του κάποτε Ανατολικού Μπλόκ.

Υπάρχει όμως κάποια λογική σε αυτή την άποψη;

Ας μη λάβουμε υπόψη μας τα ιστορικά δεδομένα, που μόνο τη σκέψη θολώνουν με προκαταλήψεις και μπλοκάρουν τη λογική.

Ας μπούμε στην ουσία χωρίς να ονομάζουμε κράτη και συμμαχίες.

Έχουμε στον χάρτη, μπροστά μας, δεξιά μια τεράστια χώρα με τη δεύτερη μεγάλη στρατιωτική ισχύ στον κόσμο και με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο.

Αριστερά από αυτήν είναι διάφορες πολύ μικρότερες χώρες με, σχετικά με την υπερδύναμη, ασήμαντους στρατούς.

Αυτές οι χώρες δεν αισθάνονται ασφάλεια απέναντι στην υπερδύναμη και ξέρουν πως αυτή η υπερδύναμη μπορεί ανά πάσα στιγμή να τους επιτεθεί χωρίς αυτοί να έχουν τη δύναμη να αμυνθούν.

Αποφασίζουν λοιπόν να γίνουν μέλος μιας μεγάλης αμυντικής στρατιωτικής συμμαχίας, για να κόψουν τις ορέξεις της υπερδύναμης να τους επιτεθεί.

Τονίζω: Η αμυντική στρατιωτική συμμαχία δεν έρχεται από μόνη της και κατακτά χώρες, αλλά οι ίδιες οι χώρες ζητούν να γίνουν μέλος σε αυτήν.

Μα, διαμαρτύρεται η υπερδύναμη, δεν αισθάνομαι ασφαλής με τη συμμαχία έξω από την πόρτα μου, θα μπορούσε να μου επιτεθεί.

 

Δεν λέει κανείς στην υπερδύναμη: Μα τι λες; Εσύ δεν είσαι μια στρατιωτική υπερδύναμη έξω από την πόρτα των άλλων; Αυτό που ζητάς είναι: Να μην γίνουν και οι άλλοι δυνατοί σαν εσένα. Εσύ να έχεις την δυνατότητα να τους διαλύσεις και αυτοί να μην έχουν την δυνατότητα να αμυνθούν. Και στο κάτω κάτω, εσύ θα τους φοβάσαι και αυτοί θα σε φοβούνται, ίσια πράγματα.

Υ.Γ.
Αν είχαν δεχτεί την Ουκρανία το 2008 στο ΝΑΤΟ, η ανθρωπότητα σήμερα δεν θα είχε να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη πολεμική και οικονομική απειλή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δισταγμοί και κατευνασμοί απέναντι σε αυταρχικές δυνάμεις είχαν συχνά στην Ιστορία τις πιο ολέθριες συνέπειες.

Γιώργος Κιαγιάς


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

7 Comments

  1. Αξιότιμε κ. Καγια,αν στις διεθνείς σχέσεις επικρατούσε η λογική της επιστολής σας,θα μπορούσαμε ανέμελοι να κάνουμε Πάσχα,να πιούμε το κρασάκι μας με συγγενείς και φίλους και σε λίγες μέρες να ξεκινήσουμε τα μπάνια μας ,απολαμβανοντας την υπέροχη πατρίδα μας που μας παραδώσανε ελεύθερη και πλανευτρα οι παππούδες μας.Δυστυχως μέρες που είναι τα γεγονότα μας θυμίζουν ότι δεν κοιμούνται όλοι με το διεθνές δίκαιο κάτω από το μαξιλάρι τους.Για κάποιους ισχύει “τα καλά και συμφέροντα τις ψυχές ημών αλληλούια “.
    Όσοι παρακολουθούν τα γεγονότα γνωρίζουν ότι αυτή την στιγμή γίνεται από την “παντός καιρού επιτήδειο ουδέτερο ” γειτονική μας ισλαμοφασιστικη χώρα, εισβολή (όχι τόσο διάσημη ομολογουμένως)στην επικράτεια ενός κυρίαρχου κράτους του Ιράκ. Έτσι στα μουλωχτά οι γκρίζοι λύκοι που ως γνωστόν στην αναμπουμπουλα χαίρονται ακονιζουν τις χατζαρες τους στους λαιμούς των βασανισμένων Κούρδων που έχουν το “θράσος”να θέλουν ελευθερία και ανεξαρτησία.Παραλληλα δημιουργείται ένας ανατολικός άξονας (Μόσχα-Τεχεράνη -ακραίοι Παλαιστίνης)με την Τουρκία να παίρνει θέση υπέρ του και να επιτίθεται στο Ισραήλ, το οποίο κατά τα φαινόμενα δεν έφαγε το ενεργειακό κουτόχορτο που της σέρβιρε η Άγκυρα. Μιας και αναφερθήκαμε σ’αυτο το θέμα ας βάλουμε ως τροφή για σκέψη ένα ερώτημα στο τραπέζι,που ίσως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ποιος ενδεχομένως υποδαυλιζει καταστάσεις στην περιοχή μας.Ποιου τα συμφέροντα θίγονται αν οι ενεργειακοί πόροι της περιοχής διατεθούν στις αγορές της ΕΕ; Πως η ΕΕ έφθασε σ’υτην την εξάρτηση; Όσοι από εμάς έτυχε να γνωρίσουν τα “ενδότερα “της Γερμανίας και να μάθουν τι “κατηχητικό “γινόταν στην οργάνωση νεολαίας της Αν.Γερμανιας την περίφημη FDj από την ΚGB,της οποίας διακεκριμένο στέλεχος ήταν στην Δρέσδη μέχρι την ημέρα της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ,ο νυν πρόεδρος της Ρωσίας,έχουν μια απορία λιγότερη.Γνωριζουν π.χ.οτι η κα Αγγέλα Μερκελ ήταν το δεξί χέρι του τότε προέδρου της εν λόγω νεολαίας, ο οποίος στην συνέχεια έγινε διοικητής της μυστικής υπηρεσίας της DDR της “περίφημης” STASI….Αν κάποιος ψάχνει απαντήσεις για το τρίγωνο Μόσχα-Βερολίνο-Άγκυρα που άνθισε επί των ημερών της εν λόγω πολιτικού, αν συνδυάσει την άκρα του τάφου σιωπή που επικρατεί εκ μέρους της,καθώς και την αλλαγή πορείας που χαρασει τελευταία το Βερολίνο,μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα….Εν κατακλείδι αφού συμφωνήσω απόλυτα με την φιλοσοφία του κειμένου,επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι στις ρευστες περιόδους που ζούμε η πατρίδα μας χρειάζεται να κορυφωσει τις συμμαχίες της,ειδικά με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και να συνεχίσει την ανάπτυξη των ενόπλων της δυνάμεων, καταδεικνύοντας “όπου δει” την αποφασιστικότητα της να αμυνθεί υπέρ βωμών και εστιών…..Μέσα στον παραλογισμό των καιρών εύχομαι καλό και ειρηνικό Πάσχα..Με εκτιμηση

    • Αξιότιμε κ. Καγιαλέ, δεν νομίζω πως η κ. Μέρκελ ήταν στην εξωτερική της πολιτική επηρεασμένη από το παρελθόν της στην DDR, μάλλον μια οπορτουνίστρια ήταν που έβλεπε το βραχυπρόθεσμο συμφέρον της χώρας της σχετικά με την Ρωσία και την Τουρκία. Για την Τουρκία πίστευε πως την έχει στο χέρι και για τον Πούτιν απλά στρουθοκαμίλιζε με την ελπίδα πως δεν θα συμβεί κάτι πολύ κακό, άλλωστε σχεδόν όλοι αυτό κάνουν απέναντι στους μεγάλους, θέλει μεγάλο ανάστημα για να είσαι αλλιώς, και η κ. Μέρκελ σίγουρα δεν το είχε. Μεγάλο λάθος πάντως ήταν η τόσο μεγάλη εξάρτηση από τα ρωσικά φυσικά αέρια. Όλα αυτά τα λέω απλά ψυχολογώντας την κ. Μέρκελ μέσα από την γενική της συμπεριφορά ως πολιτικός και ως άνθρωπος. Μπορεί δηλαδή να κάνω και λάθος.

      • Αξιότιμε κ.Καγια,όσοι έτυχε λόγω υπηρεσιακής ιδιότητας να έχουν κάποια γνώση για την δράση και την στοχοπροσήλωση υπηρεσιών όπως η KGB,γνωρίζουν ότι δεν εκεί δεν υπάρχουν δισταγμοι ούτε κανόνες ηθικής στην επίτευξη των προκαθορισμενων στόχων.Μην ξεχνάμε άλλωστε την υπόθεση Γκιγιομ και τις συνέπειες της στην κυβέρνηση Βιλυ Μπραντ. Όπως και να είναι τα πράγματα το πρόβλημα της Ρωσίας έπρεπε να έχει αντιμετωπιστει την περίοδο Γιέλτσιν. Η επί της ουσίας σωστή στρατηγική Wandel durch Ηandel ήλθε αργά και εφαρμόστηκε με λάθος πρόσωπα. Έτσι χάθηκε για την Ευρώπη η ευκαιρία να έχει δίπλα της ένα δημοκρατικό κοινοβουλευτικο γίγαντα ως εταίρο,αντί του σημερινού αυταρχικου, απολυταρχικου μορφωματος. Σε ότι αφορά στην γειτονική μας χώρα είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα μας δώσει πάλι αφορμή να ανταλλάξουμε απόψεις…Με εκτίμηση

  2. Γιώργο, φαίνεται ότι η λογική των απλών ανθρώπων,όπως εμείς, δεν είναι αρκετή γιά να ερμηνεύσει αυτά που συμβαίνουν στην μαρτυρική Ουκρανία!
    Ωστόσο αν και πλούσια χώρα ο πληθυσμός σχεδόν πεινούσε και η διαφθορά κυριαρχούσε παντού!
    Ένα κακό πολιτικό σύστημα άφησε χώρο σε ξένες υπηρεσίες, γιά τα δικά τους συμφέροντα,να αλωνίζουν στο εσωτερικό της χώρας!
    Το ερώτημα τώρα είναι πως και πότε θα ξεμπερδέψει αυτό το κουβάρι και δεν θα συμπαρασύρει ολόκληρη την περιοχή;

    • Μιχάλη, δεν υπάρχει λογική των απλών ανθρώπων και λογική των ισχυρών, η λογική είναι για όλους μία. Πάνω απ’ όλα η λογική λοιπόν ως σκελετός της σκέψεις και πάνω σε αυτόν μετά κρεμάμε διάφορα μπιχλιμπίδια. Σε βλέπω πως στο σχόλιο σου ούτε μια λέξη δεν λες για την Ρωσία, η Ουκρανία λοιπόν δημιούργησε τον πόλεμο που την καταστρέφει. Μιχάλη, καλό θα ήταν τώρα στα γεράματα, που σιγά σιγά έρχονται, να παρδεχτείς πως η ερωμένη σου Ρωσία δεν είναι τίποτε άλλο από μια μεγάλη Που@@@, ποτέ δεν ήταν κάτι διαφορετικό, μια χώρα που δεν γνώρισε ποτέ δημοκρατία, από τον ένα αυταρχισμό στον άλλο πήγαινε. Καλό Πάσχα φίλε Μιχάλη.

      • Γιώργο, πιστεύω ότι η λογική του κάθε λαού εξαρτάται από την θρησκεία του,τον πολιτισμό του,την ιστορία του, αλλά και πολλά άλλα! Τούτων δοθέντων προτιμώ να ακολουθώ τον δρόμο της διερεύνησης παρά της καταγγελίας!
        Αλλά για να μην χανόμαστε, η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι καταδικαστέα και μακάρι να τελειώσει σύντομα και μαζί με αυτήν το δράμα του ουκρανικού λαού!
        Καλό Πάσχα!!

        • Μιχάλη, συγνώμη, αλλά ένα “η εισβολή των Ρώσων είναι καταδικαστέα” είναι πολύ λίγο για το απερίγραπτο και ασύλληπτο μακελειό που προκαλεί η Ρωσία μόνο και μόνο για να υποτάξει έναν άλλο λαό και να τον μηδενίσει ως έθνος. Καλό Πάσχα και σε σένα!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα