Δύσχρηστο, περίπλοκο και πρακτικά ανεφάρμοστο για τις αγορές τους βρίσκουν το σύστημα “click away” πολίτες των Χανίων, τους οποίους συνάντησαν τα “Χανιώτικα νέα” σε εμπορικούς δρόμους, εχθές, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου μέτρου και μερικού ανοίγματος της aγοράς. Σύμφωνα με τους πολίτες, κερδισμένες από το νέο μέτρο θα βγουν οι μεγάλες αλυσίδες και οι πολυεθνικές εταιρείες σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων και της τοπικής αγοράς.
Στο 23ο επεισόδιο, μαζεύουμε τα σκουπίδια της Αμερικάνικης Βάσης, ψωνίζουμε με… click away, ψάχνουμε τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη και παίρνουμε απουσίες στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων.
«Δεν μου φαίνεται σοβαρή λύση»
«Νομίζω πως ο κόσμος έχει επαναπαυτεί λίγο με το να ψωνίζει τόσο καιρό διαδικτυακά. Εγώ προσωπικά δεν θα το χρησιμοποιήσω», μας λέει η Ελπίδα για το νέο σύστημα αγορών. Όπως παρατηρεί «απ’ τη μία είναι ωραίο που βλέπεις τα μαγαζιά ανοικτά, απ’ την άλλη αυτά τα τραπεζάκια στην είσοδο, σου χαλάνε την εικόνα. Δηλαδή αν δεν μπορείς να μπεις μέσα στο μαγαζί, να δεις, να ψωνίσεις, να το χαρείς, τι νόημα έχει;». Όσο για το εάν θα έπρεπε οι αποφάσεις να ήταν διαφορετικές, σχολιάζει πως «σίγουρα ο κόσμος θα προτιμούσε να άνοιγαν κανονικά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα ήταν και σωστό να γίνει… Αλλά ούτε κι αυτό μου φαίνεται σαν ιδιαίτερα σοβαρή λύση.».
«Θα έχει δυσκολίες ο κόσμος»
Ο κ. Γιάννης από τη μεριά του, εκτιμά πως ο κόσμος θα έχει μεγάλες δυσκολίες με την εφαρμογή του μέτρου, με αποτέλεσμα να μην το ακολουθήσει. «Είναι σκέτη ανοησία. Ειδικά μια γυναίκα για να πάρει παπούτσια, θέλει να κατεβάσει τα ράφια, να δει το χρώμα, να κοιταχτεί στον καθρέπτη, να τα φορέσει, το ίδιο και με τα ρούχα. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται» τονίζει και συμπληρώνει πως «άμα είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, εντάξει, θα το πάρεις. Αλλά ρούχα, παπούτσια, είδη για τα παιδιά, δεν είναι δυνατόν να τα πάρεις στα τυφλά». «Δηλαδή γιαγιάδες, παππούδες, μπορούν με sms να ψωνίσουν για τα εγγόνια τους; Είναι δυνατόν;» καταλήγει.
«Δεν θα το χρησιμοποιήσω»
Κατά του νέου μέτρου τάσσεται και η Ιβάνα, η οποία μας λέει: «Θωρώ πως δεν είναι ό,τι πιο αποτελεσματικό, διότι οι άνθρωποι για να αγοράσουν κάτι θέλουν και να το δουν, ειδικά για τα μικρά παιδιά. Το μέτρο δεν μου φαίνεται σωστό, γιατί ή ανοίγεις ένα μαγαζί ή δεν το ανοίγεις καθόλου.». Η ίδια σημειώνει πως «υπάρχουν άνθρωποι που σίγουρα δεν μπορούν να κάνουν click away, οπότε αυτόματα δεν μπορούν και να ψωνίσουν. Για παράδειγμα γιαγιάδες, παππούδες, ηλικιωμένοι που καλά -καλά δεν μπορούν ένα μήνυμα να στείλουν!». «Προσωπικά για εμένα, παρόλο που ανήκω στη νεολαία, δεν θα μπω στη διαδικασία να μάθω να το χρησιμοποιώ. Το έχουν κάνει πολύ πολύπλολκο. Θέλουν να καταφέρουν λίγο να κινηθεί η οικονομία αλλά δεν θα το πετύχουν ούτε αυτό. Διότι τα σπασμένα δεν μαζεύονται, ούτε σε μια βδομάδα, ούτε σε έναν μήνα ούτε σε έναν χρόνο.» καταλήγει.
«Έπρεπε να ανοίξουν»
«Δεν είναι εύχρηστο, το βρίσκω πολύ χάλια. Πρέπει να πάρεις τηλέφωνο, να στο κρατήσουν, να το πληρώσεις, να πας να το πρεις, να πας στο σπίτι σου να το δοκιμάσεις και αν δεν σου κάνει να το επιστρέψεις, όχι δεν είναι καθόλου χρηστικό.» μας λέει από τη μεριά της η κα Αργυρούλα που συμπληρώνει ότι δεν έχει σκοπό να ψωνίσει παρά μόνο είδη πρώτης ανάγκης. «Έπρεπε να ανοίξουν, φυσικά πιστεύουμε πως θα υπήρχε επιβάρυνση στα κρούσματα αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, δηλαδή τώρα θα έχουμε λιγότερα κρούσματα αλλά θα έχουμε περισσότερες αυτοκτονίες μ’ αυτά τα χάλια.
«Θα κλείσουν οι μικρομεσαίοι»
«Αυτά είναι χάλια. Ο Έλληνας έχει συνηθίσει να ψωνίζει αλλιώς, είναι αδύνατον να ψωνίσει έτσι. Μπορεί στη Β. Ευρώπη να λειτουργεί, δεν ξέρω, εδώ αυτά δεν γίνονται», μας λέει από τη μεριά του ο Γιώργος: «Τα μαγαζιά έχουν φτάσει στα όρια τους, όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν και θα μείνουν μόνο οι πολυεθνικές» τονίζει και συμπληρώνει πως «μια εύκολη λύση είναι για τους καταναλωτές το διαδίκτυο όμως έτσι τα χρήματα βγαίνουν εκτός και στην αγορά των Χανίων δεν μένει τίποτα. Τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο τι θα γίνουν οι άνθρωποι αυτοί που έχουν οικογένειες, που έχουν ανάγκες, δάνεια, τι θα γίνουν; Ο ίδιος, πιστεύει πως τα μικρά εμπορικά καταστήματα και ειδικά τα βιβλιοπωλεία, δεν έπρεπε να έχουν κλείσει καθόλου, έπρεπε να έχουν μείνει ανοικτά.
ανοητα ημιμετρα που κανουν περισσοτερο κακο στην ψυχολογια των πολιτων και στους μικρομεσαιους επιχειρηματιες, παρα καλο. Καλα τα λενε οι ανθρωποι, ακριβως ετσι ειναι, και δεν συμβαινει αυτο μονο σε εμας τους νοτιους -οπως εικαζει ενας πολιτης- αυτο το σχημα της παραγγελιας και προμηθειας δεν λειτουργει. Λειτουργει με πολυ συγκεκριμενες μοναδες ειδων, αλλα οχι για “ψωνια”. Αν λειτουργουσε δεν θα φταναμε σε αυτο το σημειο να το εφευρουν αλλα θα το ειχε δημιουργησει η ιδια η αναγκη του κοσμου προ πολλου. Τιποτε τετοιο δεν εχει συμβει. Χρειαζεται να ανοιξουν ολα τα καταστηματα εκτος εστιασης και διασκεδασης, με πραγματικους συνεχομενους ελεγχους για μασκα και αντισηπτικο (στο συνκα της πλατειας νεων καταστηματων δεν υπαρχει αντισηπτικο πια εδω και καιρο, ουτε καρτελες- οι πολιτες να σεβονται τις αποστασεις και αληθινους ελεγχους, οχι τις ψευτιες που αραδιαζετε καθημερινα για να φοβαται ο κοσμος. Πραγματικες περιπολιες της αστυνομιας και προστιμα, οχι μονο στο καρακεντρο αλλα παντου.