Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Χαμηλή η απορρόφηση αποφοίτων ΙΕΚ-ΚΕK

» Σύμφωνα με έρευνα ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται τα ποσοστά απορρόφησης των εκπαιδευομένων στις δομές της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (Α.Ε.Κ.) και της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) από την αγορά εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ.

Επίσης, πολύ χαμηλή είναι η διατηρησιμότητα της εργασίας τους ως προς το χρόνο, η συνάφεια της εργασίας τους με το αντικείμενο της κατάρτισης, καθώς και η αξιοποίηση των γνώσεων από την κατάρτιση στην εργασία τους.
Αυτά είναι τα γενικά συμπεράσματα έρευνας του ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ, που διενεργήθηκε σε δείγμα 2401 αποφοίτων της κατηγορίας Α.Ε.Κ. και της κατηγορίας Κ.Ε.Κ. (δηλαδή αποφοίτων δημοσίων και ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.), αντιστοίχως) της περιόδου 2008 – 2009, με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων, καθώς αυτή ήταν η τελευταία χρονιά, μέσω προγραμμάτων, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα. Ο μέσος όρος ηλικίας του δείγματος ήταν των αποφοίτων Ι.Ε.Κ. τα 28,1 χρόνια, ενώ των Κ.Ε.Κ. τα 40,5 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της “πρωτοποριακής”, όπως ειπώθηκε, για τη χώρα μας έρευνας, η απορρόφηση των καταρτισμένων σε αυτές τις δομές της επαγγελματικής εκπαίδευσης (μη τυπικής), στην απασχόληση είναι πολύ χαμηλή και σε ποσοστά διαμορφώνεται για τους αποφοίτους της ανοιχτής επαγγελματικής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) σε 21,8%, ενώ για τους αποφοίτους της συνεχιζόμενης (Κ.Ε.Κ.) σε 15,7%.
Η συνάφεια της κατάρτισης με την ειδικότητα στην οποία βρήκαν τελικά δουλειά είναι για τους αποφοίτους Ι.Ε.Κ.: 31% και για τους Κ.Ε.Κ.: 21%.
Μέσα σε διάστημα 18 μηνών έχασαν τη δουλειά που είχαν βρει μετά την κατάρτιση τους το 81,2% των αποφοίτων των Ι.Ε.Κ. και το 81,5% των αποφοίτων των Κ.Ε.Κ. Αντίστοιχα στο πρώτο εξάμηνο απώλεσαν τη δουλειά τους το 37,7% των καταρτιζομένων των Ι.Ε.Κ. και το 29,3 % των Κ.Ε.Κ.
Για τη σχέση κατάρτισης και εργασίας, σε σχέση με την αξιοποίηση των γνώσεων που αποκτήθηκαν, προκύπτει ότι 32% των αποφοίτων Ι.Ε.Κ. βοηθήθηκε στο αντικείμενο εργασίας του από την κατάρτιση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των καταρτιζόμενων σε Κ.Ε.Κ. ήταν μόλις 21%.
Επίσης, μόνο 15 στους 100 καταρτιζόμενους της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης βρίσκει εργασία σε διάστημα δυόμιση μηνών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των καταρτιζόμενων της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι 21 στους 100, στο ίδιο διάστημα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι σε ό,τι αφορά τα Ι.Ε.Κ. ένα ποσοστό 62,3 %, όπως προέκυψε από την έρευνα, δεν πήρε τελικώς πιστοποίηση.
Η έρευνα καταλήγει με τη διατύπωση προτάσεων πολιτικής για τη βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης, μεταξύ αυτών, την υποστήριξη των πολιτών με πολύ χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο που δεν συμμετέχουν ικανοποιητικά σε προγράμματα διά βίου και επαγγελματικής κατάρτισης, η ανάπτυξη και εφαρμογή εθνικού συστήματος ποιότητας στους τομείς αυτούς, η αποφυγή καταχρηστικών μεθόδων που καθιστούν την πρακτική άσκηση μηχανισμό “υποκατάστασης” ή “αντικατάστασης” εργαζομένων και μείωσης των αμοιβών (προγράμματα voucher), η ανάπτυξη εθνικού πλαισίου προσόντων και συστήματος πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων κ.ά.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση, στην αίθουσα συνεδριάσεων του CEDEFOP, από τον διευθυντή του ΚΑΝΕΠ Χρήστο Γούλα και τον επιστημονικό συνεργάτη του ΚΑΝΕΠ επ. καθηγητή Παν. Δ. Μακεδονίας Νίκο Φωτόπουλο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα