Εξαιτίας των μεγάλων περικοπών που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, οι συντάξεις χηρείας έχουν μειωθεί αισθητά και είναι ακόμη χαμηλότερες από τα 345 ευρώ των προσωρινών συντάξεων.
Μάλιστα, σε όσους έχουν χορηγηθεί προσωρινές συντάξεις κινδυνεύουν να τους ζητηθεί η επιστροφή της διαφοράς δεδομένου ότι η σύνταξη χηρείας που τελικά θα πάρουν είναι μικρότερη από την προσωρινή που έλαβαν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ΕΦΚΑ δεν εκδίδει οριστικές συντάξεις χηρείας, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 15.000 δικαιούχοι να περιμένουν στην ουρά.
Στο υπουργείο Εργασίας έχει σημάνει συναγερμός μπροστά στη θύελλα αντιδράσεων και στο πολιτικό κόστος που αναμένεται θα προκληθεί όταν χορηγηθούν οι νέες συντάξεις και αποκαλυφθεί το μέγεθος των περικοπών.
Συγκεκριμένα, προωθεί νέα ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας η οποία είναι άγνωστο πότε και αν εφαρμοστεί και κυριολεκτικά βρίσκεται στον αέρα αφού πρέπει να έχει την έγκριση – αποδοχή των θεσμών. Αυτές είναι:
-Επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων: Θα μπει ένα κατώτατο όριο και όσοι δικαιούχοι είναι κάτω από αυτό δεν θα χάνουν τη σύνταξη χηρείας ακόμα και αν δεν πληρούν το ηλικιακό όριο.
-Απασχόληση: Θα πριμοδοτούνται οι χήρες που δεν έχουν δουλειά ώστε να βρουν απασχόληση είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα και να έχουν εισόδημα μέχρι να φτάσουν στο ηλικιακό όριο που έχει θέσει ο νόμος Κατρούγκαλου.
-Προστατευόμενα τέκνα: σε περίπτωση που υπάρχει αυτή η πολύ ειδική παράμετρος, θα συνεχίζεται η καταβολή της σύνταξης χηρείας.
Επισημαίνεται ότι οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας περιμένουν στην ουρά εδώ και ενάμιση χρόνο, ενώ μόλις τον Νοέμβριο του 2016 έλαβαν προσωρινές συντάξεις ύψους 345 ευρώ μηνιαίως.
Σημειώνεται ότι μεγάλες αλλαγές ισχύουν για τις νέες συντάξεις χηρείας που εκδίδονται μετά τις 12 Μαΐου. Οι δύο βασικές αλλαγές είναι η θέσπιση ορίου ηλικίας στα 55 και η μείωση του ποσοστού της σύνταξης που δικαιούται η χήρα στο 50% από 70%. Ετσι θεσπίζεται το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου.
Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει το όριο κατά το έτος που επήλθε ο θάνατος, χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής. Εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 55, η σύνταξη χορηγείται για μία τριετία. Εφόσον στο μεταξύ συμπληρώσει το 55ο έτος, η σύνταξη διακόπτεται και επαναχορηγείται στα 67 διά βίου. Εάν το 55ο έτος δεν συμπληρώνεται εντός της τριετίας, η σύνταξη διακόπτεται στη λήξη της και δεν επαναχορηγείται
ΠΗΓΗ: cnn.gr