Ανησυχίες για το αστικό πράσινο και τις επιπτώσεις από την οικοπεδοποίηση του κάμπου των Χανίων που έχει καθοριστικό ρόλο στο μικροκλίμα της πόλης, διατυπώθηκαν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.
Στη 2η συνεδρίαση λογοδοσίας και με αφορμή σχετική ερώτηση του Χαράλαμπου Λουτσέτη για την υπερθέρμανση και την κλιματική αλλαγή έγινε εκτεταμένη συζήτηση πάνω στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.
«Η πόλη μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην υπερθέρμανση αφού τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο (π.χ 13/2, 19/3, 2/4) παρατηρήθηκε -το ιδιαίτερα ανησυχητικό- ρεκόρ ημερήσιων θερμοκρασιών με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες! Τα μηνύματα είναι ανησυχητικά» ανέφερε ο κ. Λουτσέτης. Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” παρατήρησε πως ενώ ο Δήμος αναγνωρίζει το πρόβλημα τοποθετώντας τον κ. Μ. Λέκκα ως αρμόδιο αντιδήμαρχο «η πρακτική του είναι στην αντίθετη κατεύθυνση» και συμπλήρωσε πως παρότι η έλλειψη χώρων πρασίνου στην πόλη υπολογίζεται σε 231 στρέμματα την ίδια ώρα ο Δήμος έδωσε προτεραιότητα «σε εργασίες διαμόρφωσης χώρου στάθμευσης κι όχι πάρκου στο Μαρκόπουλο, δημοτικές εκτάσεις σε περιοχές όπως στον Κουμπελή αφήνονται ανεκμετάλλευτες και δεν φυτεύονται ούτε δημιουργούνται πάρκα, υπάρχουν δεκάδες χώροι πρασίνου που το ισχύον σχέδιο πόλης προβλέπει (πρόβλεψη προ των δεδομένων της κλιματικής αλλαγής) και δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.»
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Δημήτρης Μακρέας σημείωσε πως όπως «το σύνολο των ατομικοτήτων δεν συγκροτούν κοινωνία και το σύνολο των ιδιοκτησιών δεν συγκροτούν πόλη. Καλώς ή κακώς το ζήτημα του αστικού πρασίνου που είναι πολύ σοβαρό είναι ζήτημα σχεδιασμού των πόλεων και το ερώτημα είναι αν έχουμε πόλεις ή σύνολα ιδιοκτησιών;» Ο δημοτικός σύμβουλος διατύπωσε μια σειρά ερωτήματα στη βάση του : «Τι θα γίνει όταν η ανάπτυξη που είναι σε εξέλιξη στα Χανιά οικοδεποιήσει το κάμπο των Χανίων;….Θα πάμε σε μια φαβελοποίηση του κάμπου και με τι όρους ; Αυτό δεν θα έλθει τώρα θα έλθει το 2060, για να το αποτρέψουμε πρέπει να το προβλέψουμε. Έχουμε την τύχη της θάλασσας και του κάμπου των Χανίων τι θα γίνει αν δεν στηριχθεί αποφασιστικά ο κάμπος και ένα μεγάλο μέρος του οικοπεδοποιηθεί. Τι θα γίνει αν αυτός ο πνεύμονας που σώζει το κλίμα των Χανίων καταστραφεί ;».
ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΕΝΤΡΑ
Απαντώντας ο κ. Μανώλης Λέκκας αναφέρθηκε στους λόγους της υπερθέρμανσης στις πόλεις και στα μέτρα αντιμετώπισης τους. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη δεντροφυτεύσεων σε μεγάλους δημόσιους χώρους (Νοσοκομείο Χανίων, εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού, Πολυτεχνείο Κρήτης, κατά μήκος των εθνικών οδών και άλλων οδικών δικτύων).
Για στρατηγικό στόχο του Δήμου Χανίων « να αυξήσει τον αριθμό των δέντρων , επιλέγοντας δέντρα με μικρή ανάγκη σε νερό » μίλησε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Μιχάλης Τσουπάκης που παρέθεσε στοιχεία με βάση τα οποία από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022 μέχρι τις 9 Απριλίου 2024 έχουν φυτευτεί συνολικά: 1463 δέντρα , 1164 θάμνοι, 542 αρωματικά, 2772 αρωματικά φυτά.
«Υπάρχει μια προσπάθεια από κάποιους να πουν ότι η δημοτική Αρχή έχει ανοικτό πόλεμο με το πράσινο, ότι κόβει δέντρα, μειώνει δέντρα» ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων κ. Π. Σημανδηράκης προσθέτοντας πως το μοναδικό παράδειγμα κοπής δέντρων που παραθέτουν είναι τα δέντρα στον προμαχώνα Mocenigo που την κοπή έκανε η αρχαιολογία επειδή απειλούσε το τείχος και όχι ο Δήμος. Παράλληλα ανέφερε πως «τα δεδομένα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο» σε ό,τι αφορά τις κοπές δέντρων καθώς είναι περισσότερα αυτά που έχουν φυτευτεί.
ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΒΑ…
«Κάτι πάει στραβά,έχω ζήσει την πόλη και όσο και αν δεν το αναφέρετε πουθενά η Υπηρεσία πρασίνου ήταν στελεχωμένη με τριπλάσιο κόσμο παλαιότερα και είχε την πόλη σε καλύτερο επίπεδο πριν από 10-20 χρόνια» ήταν το σχόλιο του κ. Χ. Λουτσέτη, ενώ η Κατερίνα Μανιμανάκη τόνισε πως «αν κατέβουμε την οδό Καραϊσκάκη υπάρχει ένα δέντρο να καθίσει ο κόσμος να βρει σκιά ο ηλικιωμένος η μητέρα με το παιδί ; Αυτό είναι το πρόβλημα ! Μεγάλωσα σε μια πόλη γεμάτη δέντρα, γεμάτη μουριές και τώρα για να περπατήσω μέρα πρέπει να φοράω καπέλο. Τα δέντρα που έχουν φυτευτεί δεν προσφέρουν σκιά χρειάζονται πολλά χρόνια και φροντίδα για να μεγαλώσουν».
Την υποστελέχωση της υπηρεσίας πρασίνου παραδέχθηκε και ο κ. Τσουπάκης αναφέροντας πως οι παραμένοντες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για το καλύτερο.
ΑΓΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
«Είναι στο χέρι της εκκλησίας να σταματήσει τη διαδικασία ενοικίασης του Αγ. Ματθαίου, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να βγει μπροστά» ήταν η συνισταμένη των τοποθετήσεων των δημοτικών συμβούλων όταν τέθηκε το θέμα του Αγ. Ματθαίου- πρώην εκκλησιαστική σχολή και της πρόθεσης της τοπικής εκκλησίας να ενοικιάσει το χώρο με την προοπτική να γίνει ξενοδοχειακή μονάδα. Ειδικότερα η κ. Κατερίνα Μανιμανάκη – επικεφαλής του συνδυασμού “Όνειρο είναι τα Χανιά” – ζήτησε αναλυτικές λεπτομέρειες «γιατί δεν υπήρξε συμφωνία με την Μητρόπολη για τη δημιουργία Πειραματικού Λυκείου στην πρώην Εκκλησιαστική Σχολή του Αγίου Ματθαίου και αν πότε τέθηκε το θέμα της κοινωνικής στέγης στον συγκεκριμένο χώρο, που εσείς θέσατε για πρώτη φορά στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο;»
Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αντώνης Βαρδάκης σημείωσε ότι με βάση τη νομοθεσία από τη στιγμή που θα κλείσει ένας χώρος παιδείας θα πρέπει να ξανανοίξει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Τόνισε πως το κτήριο που θα παραχωρούσε η εκκλησιά για σχολείο ήταν αυτό του παλιού διδακτηρίου (και όχι όλο το κτηριακό συγκρότημα του Αγ. Ματθαίου) στο οποίο και έγινε αυτοψία από τον Δήμο και κρίθηκε πως οποιαδήποτε διαμόρφωση απαιτούσε νομιμότητα, αποχαρακτηρισμό του ακινήτου, στατική ενίσχυση, δεν υπήρχε δεύτερο κλιμακοστάσιο, ούτε τουαλέτες, υπήρχε ζήτημα με τον αύλειο χώρο καθώς παραχωρούνταν μόνο ο χώρος μπροστά στο κτήριο και χρειάζονταν πυρασφάλεια. Υπογράμμισε πως η διαδικασία της αδειοδότησης απαιτεί τουλάχιστον 5 χρόνια το λιγότερο! Σχολίασε επίσης την παρέμβαση του πρώην βουλευτή Β. Διγαλάκη λέγοντας πως ακόμα και αν το 2022 ξεκινούσε τις διαδικασίες δεν θα είχε το κτήριο έτοιμο το 2025 για αυτό και προτάθηκε η δημιουργία Πειραματικού Λυκείου στο κτήριο Παπαδόπετρου. «Περάσαμε μια περίοδο με τον κορωνοϊό που δεν δεχθήκαμε ούτε αναπάντητη από τον κ. Διγαλάκη, δεν μπορεί να μιλάει για κωλυσιεργία του Δήμου» υποστήριξε ο κ. Βαρδάκης και κάλεσε τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή να πάει στο Καστέλι Κισσάμου που από το 2019 η ΚΤΥΠ ακόμα εκπονεί μελέτες για το νέο σχολικό συγκρότημα.«Στα κτήρια στον Αγ. Ματθαίο δεν πήγε το Πειραματικό Λύκειο γιατί τόσο τεχνικά όσο και διαδικαστικά δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο» ήταν η τοποθέτηση του κ. Σημανδηράκη.
Μίλησε επίσης για “αιφνιδιασμό” του Δήμου από την ανακοίνωση της εκκλησίας να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ενοικίαση των κτηρίων και δήλωσε την ελπίδα να υπάρξει συνεργασία εκκλησίας- Δήμου προκειμένου να δρομολογηθεί η επιθυμία του δεύτερου για δημιουργία κοινωνικής κατοικίας. «Είναι στο χέρι της εκκλησίας να σταματήσει τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει και να συνεργαστούμε όλοι μαζί» κατέληξε.
Στη δευτερολογία της η κ. Μανιμανάκη επισήμανε πως από πολύ νωρίς ο συνδυασμός της είχε θίξει το ζήτημα της κοινωνικής στέγης και αναρωτήθηκε αν οι υποδομές που απουσιάζουν από τον Αγ. Ματθαίο υπάρχουν στο κτήριο Παπαδόπετρου (τουαλέτες, ασανσέρ κτλπ.). Είπε επίσης πως ο Δήμος καθυστέρησε 5 μήνες να απαντήσει στο Υπουργείο σε ερωτήματα που έβαζε. Απαντώντας ο κ. Βαρδάκης ανέφερε πως υπήρχε αλληλογραφία με το Υπουργείο για τα ζητήματα που έβαλε το τελευταίο. Τόνισε πως σε ότι αφορά το κτήριο Παπαδόπετρου ο Δήμος θα ακολουθήσει ότι πει η Επιτροπή καταλληλότητας.
«Το σημαντικότερο είναι να σταματήσει ο πλειστηριασμός σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να πιέσουμε και το Δ.Σ. πρέπει να είναι μπροστάρης» είπε η κ. Σοφία Ελευθεριάδου- Παπαδάκη προσθέτοντας πως η εκκλησιαστική σχολή Κρήτης έχει προσφέρει πάρα πολλά στα Χανιά και θα είναι «ήττα για την πόλη μας αν αυτός ο πολύ σημαντικός τόπος γίνει άλλο ένα ξενοδοχείο. Ξενοδοχεία έχουμε πολλά στα Χανιά». Πρότεινε μάλιστα να σταλεί και σχετική επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη.
«Για μένα το πραγματικό ερώτημα δεν ήταν ότι δεν έγινε Πειραματικό Λύκειο. Καταλαβαίνω ότι στατικά και γραφειοκρατικά προβλήματα κάνουν αδύνατο να γίνει σχολείο σε ενάμιση χρόνο. Αδυνατώ να καταλάβω όμως γιατί δεν μπορούσε να γίνει σχολείο και μπορεί να γίνει ξενοδοχείο» δήλωσε ο κ. Χαράλαμπος Λουτσέτης, ζητώντας «συνοχή και διεκδίκηση από την κοινωνία για να κατακτηθεί και το παραμικρό κομμάτι γης». Κάλεσε επίσης υπάρξει σχεδιασμός από το Δήμο για τη διεκδίκηση του παλιού ψυχιατρείου, ζητώντας να συσταθεί επιτροπή του Δήμου Χανίων για τη διεκδίκηση όλων των μεγάλων χώρων.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Μόλις σε ποσοστό 50% των οργανικών θέσεων του Δήμου Χανίων είναι καλυμμένες με μόνιμο προσωπικό. Αυτό απάντησε ο γ.γ. του Δήμου κ. Φραγκιαδάκης σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Στέλιου Ζερβάκης.
Ο κ. Ζερβάκης ζήτησε να γνωστοποιηθεί «η υπάρχουσα κατάσταση των επί σύμβαση εργαζομένων στον Δήμο Χανίων, τον χρονικό ορίζοντα των συμβάσεων τους, καθώς και την ποσοτική αποτύπωση των διαρκών και πάγιων αναγκών του Δήμου μας, καθώς όπως συχνά έχει αναφερθεί, υπάρχει δυστοκία στην πολιτική των προσλήψεων, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.»
Ο κ. Φραγκιαδάκης απάντησε πως αυτή τη στιγμή οι εγκεκριμένες μόνιμες θέσεις προσωπικού είναι 104 και αναμένουν την προκήρυξη τους. Είπε πως από το 2019 υπήρχαν 15-20 αποχωρήσεις κάθε χρόνο χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες προσλήψεις, Ενημέρωσε ότι ο Δήμος έχει 1144 οργανικές θέσεις με καλυμμένες το 50% (574 εργαζόμενοι) με μόνιμο προσωπικό. Με συμβάσεις απασχολούνται 330 άτομα και 112 άτομα προσωπικό υπηρετεί με ασφαλιστικά μέτρα οι μισοί εκ των οποίων αφορούν υπαλλήλους που προσλήφθηκαν την εποχή της πανδημίας. «Οι διαπιστώσεις είναι ότι υπάρχει ένα έλλειμμα προσωπικού και ότι υπάρχει επισφαλής προσωπικό. Είναι τεράστια η ευθύνη του κεντρικού κράτους που έχει αφήσει μόνους τους δήμους» ανέφερε ο κ. Λουτσέτης.
ΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ
Σε ερώτηση του κ. Μ. Μπαλαντίνου για το που θα αθληθούν όσοι χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο στη Ν. Χώρα όταν ξεκινήσουν οι εργασίες αυτές και τι γίνεται με το ζήτημα του κλειστού κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι ο κ. Στ. Μιχαηλάκης απάντησε πως για το πρώτο είναι πιθανόν να τοποθετηθεί “προκάτ” πισίνα στη Σούδα, ενώ για το Δεύτερο ότι ο Δήμος συνεχίζει να διεκδικεί να του παραχωρηθεί η εγκατάσταση.
Ο αντιδήμαρχος τον ευχαρίστησε – ο δήμαρχος τον κατηγόρησε!
Τραγελαφικές καταστάσεις δημιουργήθηκαν στη συζήτηση για τη διαμόρφωση της πλατείας στο Κόκκινο Μετόχι, για το οποίο ρώτησε ο Μιχάλης Σχοινάς.
Ο μεν αντιδήμαρχος κ. Στέλιος Μιχαηλάκης ευχαρίστησε τον κ. Σχοινά που όταν προέκυψε το θέμα με την προτροπή του ο Δήμος έβγαλε άδεια μικρής κλίμακας για τις εργασίες και λίγο μετά ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης μίλησε για νόμιμη διαδικασία και έψεξε τον κ. Σχοινά που αν διαπίστωσε ότι κάτι ήταν παράνομο έπρεπε να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες!
«Ήταν ένα έκτρωμα η περιοχή και ξεκινήσαμε να κάνουμε μια πλατεία (με μνημείο αφιερωμένο στη γενοκτονία των Ποντίων). Έγινε με ένα περίτεχνο τρόπο και πάρα πολύ όμορφη» απάντησε ο κ. Σ. Μιχαηλάκης προσθέτοντας πως «για να προλάβουμε την 19η Μαίου που είναι η ημέρα γενοκτονίας των Ποντίων δεν βγάλαμε καμία άδεια και ευχαριστώ τον κ. Σκοινά με την προτροπή και την παρατήρηση που μου έκανε ψαχτήκαμε περισσότερο και βγάλαμε μια άδεια μικρής κλίμακας». Ο ίδιος είπε πως η πλατεία δεν ανήκει στο Δήμο αλλά στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και πως κανένας δεν έχει πρόβλημα με την πινακίδα που μπήκε.
Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου οικιστών κ. Στ. Μαθιουδάκης που τοποθετήθηκε υποστήριξε πως η πλατεία αναπλάστηκε νόμιμα και είναι σύμφωνος ο σύλλογος. Ο κ. Σχοινάς απάντησε πως ο κ. Μαθιουδάκης «δεν έχει απόφαση του συμβουλίου του πηγαίνει μόνος του, τον κάλεσαν να έλθει να πει αυτά τα πράγματα». Στα λεγόμενα του κ. Μιχαηλάκη σχολίασε πως ο χώρος της πλατείας είχε παραχωρηθεί στον πρώην Δήμο Ελ. Βενιζέλου από τον ΟΕΚ (κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα στο προεδρείο του Δ.Σ.) και αναρωτήθηκε αν μπορεί ένα ιδιώτης να κάνει εργασίες χωρίς άδεια σε ένα δημόσιο χώρο.
Για «εμμονή του κ. Σχοινά» που φέρνει το θέμα στο Δ.Σ. «γιατί υπήρξε μια πρωτοβουλία σε χώρο που είχε την ευθύνη (ως πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας) και αισθάνθηκε ότι κάποιοι τον παρέκαμψαν και δεν ρωτήθηκε» έκανε λόγο ο κ. Σημανδηράκης που ανέφερε στη συνέχεια ως οι εργασίες ήταν νόμιμες, η περιοχή αναβαθμίστηκε και ότι δεν άκουσε ποτέ τον κ. Σχοινά να αξιολογήσει την ουσία της παρέμβασης. Απευθυνόμενος στον κ. Σχοινά τον έψεξε ότι «αν υπάρχει θέμα παρανομίας, δεν είναι υπεύθυνο το σώμα να την ελέγξει. Έπρεπε μετά τις αναφορές που κάνατε να ακολουθήσετε τη διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία.»
Έκοψαν αλμυρίκι στη Χρυσή Ακτή
Υπόθεση κοπής ενός δέντρου στη Χρυσή Ακτή, ερευνά η ΕΛ.ΑΣ. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χανίων, Μιχάλης Τσουπάκης, ενημερώθηκε από την Υπηρεσία Πρασίνου ότι «κόπηκε ένα αλμυρίκι κοντά σε μία καντίνα. Η Υπηρεσία Πρασίνου ενημέρωσε την Αστυνομία η οποία πήγε δύο φορές στην περιοχή. Δεν βρήκε κάποιον ενώ κάνει έρευνες. Δεν είχε άδεια όποιος το έκοψε. Η νομοθεσία είναι αυστηρή και έχει χρηματικό πρόστιμο 2.000 – 3.000 ευρώ για την κοπή ενός δέντρου».