Ανησυχία ότι και φέτος το ζήτηµα του κυκλοφοριακού και της στάθµευσης εντός αλλά και περιµετρικά της παλιάς πόλης θα παραµείνει οξυµένο εκφράζουν εκπρόσωποι κατοίκων και επαγγελµατικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο µνηµείο.
Μιλώντας στα “Χ.ν.”, τονίζουν τη σηµασία της εξασφάλισης της στάθµευσης ειδικά για τους µόνιµους κατοίκους.
«Είναι βασική προυπόθεση η Παλιά Πόλη να έχει κατοίκους, να είναι ζωντανή πόλη, όχι τουριστική µόνο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να παρέχουµε κάποια πράγµατα στους ανθρώπους που µένουν µόνιµα σε αυτή! Θα πρέπει να έχουν τους χώρους στάθµευσης τους που εµείς ως επαγγελµατίες το σεβόµαστε και λέµε ότι θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα» αναφέρει για την Ένωση Τουριστικών Καταλυµάτων – ∆ωµατίων ο κ. Γιάννης Παυλάκης.
Τα µικρά καταλύµατα, είναι η βασική τουριστική επαγγελµατική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην Παλιά Πόλη, καθώς τα περισσότερα µεγάλα ξενοδοχεία λειτουργούν εκτός αυτής. «Είµαστε υπέρ της αρµονικής συνύπαρξης και θα πρέπει να παρέµβει και ο ∆ήµος αλλά και η αστυνοµία να επιβάλλει τη νοµοθεσία όπου χρειάζεται, ώστε οι µόνιµοι κάτοικοι να µπορούν να ζήσουν όπως πρέπει. Υπάρχει σοβαρό θέµα στο παρκάρισµα, δείτε την οδό ∆ασκαλογιάννη. Στα σηµεία που επιτρέπεται η στάθµευση µόνο για µόνιµους κατοίκους θα διαπιστώσετε ότι παρκάρουν όλοι, πλην των µόνιµων κατοίκων» λέει ο κ. Παυλάκης, παρατηρώντας πως το έργο των 30 οικοδοµικών τετραγώνων (περιοχή από από την οδό Καραϊσκάκη µέχρι την οδό Κισσάµου) θα µειώσει τις µέχρι τώρα υφιστάµενες θέσεις. Για τους επαγγελµατίες των τουριστικών καταλυµάτων είναι ανάγκη να προχωρήσουν άµεσα τα περιφερειακά πάρκινγκ.
«Είδαµε ότι ο χώρος στάθµευσης στον Κλαδισό λειτούργησε θετικά, αλλά δεν φτάνει. Χρειάζονται άλλα δύο “πάρκινγκ” περιµετρικά, µε τα ηλεκτρικά λεωφορεία που το καλοκαίρι θα πρέπει να κάνουν δροµολόγια µέχρι τις 12 το βράδυ έτσι ώστε να µειωθεί η πίεση στο εµπορικό κέντρο και στην Παλιά Πόλη» καταλήγει.
«ΜΟΝΙΜΟ
ΠΑΡΑΠΟΝΟ»
Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο Σύλλογος Εµπορικών και Τουριστικών Καταστηµάτων Παλιάς Πόλης Χανίων. Η κα Νίνα Παπαδουλάκη από το απερχόµενο συµβούλιο µας εξηγεί ότι «είναι µόνιµο παράπονο των πελατών µας πως το καλοκαίρι µέχρι και τα µέσα Σεπτεµβρίου ταλαιπωρούνται αφάνταστα για να βρουν θέση για να παρκάρουν, όχι µέσα στην Παλιά Πόλη, αλλά στη Νεάρχου, στη Νέα Χώρα. Και βέβαια δεν είναι µόνο θέµα των ξένων επισκεπτών, ανάλογο πρόβληµα αντιµετωπίζουν και οι ντόπιοι που έρχονται από τον Αποκόρωνα και την Κίσσαµο. Και βέβαια δεν το συζητάµε για τους µόνιµους κατοίκους».
Η κ. Παπαδουλάκη µας φέρνει το παράδειγµα του χώρου στάθµευσης στην πλατεία “Τάλω” (Χέρι- µνηµείο “Ηράκλειο”). «Είναι µόνιµα κατειληµµένος από αυτοκίνητα που δεν ανήκουν στους µόνιµους κατοίκους! Φταίµε φυσικά και εµείς και η νοοτροπία µας. Για αυτό είναι σηµαντικό να προχωρήσουν τα περιφερειακά πάρκινγκ, αν γίνουν ακόµα 3-4 θα δοθεί ανάσα στο κυκλοφοριακό, δεν θα χρειάζεται να κατεβαίνει κάποιος µε το ΙΧ του δίπλα στην Παλιά Πόλη» δηλώνει. Κάνει επίσης αναφορά και για το χώρο στάθµευσης στο οικόπεδο της ΑΒΕΑ που «µόνιµα δεν έχει φωτισµό, είναι βρώµικο και σε κακή κατάσταση».
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Για τους κατοίκους ο κ. Αλέξανδρος Στιβανάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης, µας επισήµανε πως η συµφωνία µε το ∆ήµο ήταν να γίνει παρέµβαση και στη ∆ασκαλογιάννη µε µπάρες κάτι που δεν υλοποιείται. «Αν έµπαιναν µπάρες στη ∆ασκαλογιάννη, δεν θα χρειάζονταν τόσες µπάρες σε άλλα σηµεία. Επίσης αν έκαναν τη Μίνωος µόνο κάθοδο και την Κύπρου άνοδο θα λύνονταν προβλήµατα. Το πρόβληµα της στάθµευσης και της κυκλοφορίας στην Παλιά Πόλη θα υφίσταται και φέτος. ∆εν βλέπω να γίνει κάτι το ιδιαίτερο».
Ο κ. Στιβανάκης επισηµαίνει επίσης ότι πολύ εύκολα δίνονται άδειες να κλείνονται δρόµοι και να παίζεται µουσική µε ηχοσυστήµατα µεγάλης έντασης προκαλώντας τεράστιο πρόβληµα και στους µόνιµους κατοίκους και στα τουριστικά καταλύµατα.
Να ηταν μονο η σταθμευση στην πολη των Χανιων το μειζον πρόβλημα……εδώ υπάρχει το πιο φλεγον πρόβλημα της στεγασης……..που δεν βρισκει ανθρωπος σπίτι κ αν είναι τυχερος κ βρει θα το βρει σε ενοικιο η τιμη αγορας Λονδινου κ Παρισιου……..
Πλεον πολλοι ψαχνουν σε γειτονίες ή περιοχες καπως πιο μακρια απ το κεντρο των Χανιων : Πασακάκι, Περιβολια, Μουρνιές, Αγροκήπιο αλλά και ακομα πιο περα, κτλ κτλ. Εκει ειναι πιο πιθανο να βρει καποιος σχετικα λογικη τιμη.
(το ιδιο προβλημα υπαρχει , σε ακομα μεγαλυτερη ”ενταση”, σε ολη τη Κρητη, στη Ροδο, στη Κερκυρα, στα περισσοτερα νησια, και γενικα στις τουριστικες περιοχες)
Έχουμε ξαναπεί ότι οι μπάρες στην Παλιά Πόλη,εκεί που τοποθετήθηκαν,είναι μία τεράααααστια τρύπα στο νερό!Μία στην Θεοτοκοπούλου,μία στην Χάληδων και μία στην Δασκαλογιάννη απ’ όπου ” φορτώνει” η Π.Πόλη!Τρείς είναι αρκετές.Ακου 11(!) μπάρες,τζάμπα τα λεφτά!Η Σπλάντζια,ο λόφος Καστελίου που μένουν τόσοι άνθρωποι(κάτοικοι & επισκέπτες)θα υποφέρουν γιά μία ακόμα σεζόν!
Υ.Γ.να πείτε του δημάρχου ότι σε καμία μα καμία περίπτωση,δεν “ικανοποίησαν πάγιο αίτημα των κατοίκων!”Αυτά να τα λέει στους φίλους του…
εδώ λένε μπάρες στην Δασκαλογιάννη πχ. και αντί να τις βάλουν στην αρχή να λυθεί με την μία το πρόβλημα τις βάζουν στο τέλος.
Κανεβάρο το ίδιο … αντί να τις βάλουν στην αρχή της κανεβάρο (όπως μπαίνεις) ωστε να κοπεί με την μία η κίνηση στο καστέλι τις βάζουν στο τέλος (όπως βγαίνεις).
Οι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου τα λογικα΄τους