Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

Χανιά: Αμφιθέατρο «Ευάγγελος Γρηγορούδης» στο Πολυτεχνείο

Τη μνήμη του καθηγητή Ευάγγελου Γρηγορούδη τίμησε το Πολυτεχνείο Κρήτης καθώς το όνομά του δόθηκε στο αμφιθέατρο Α2.

Η Τελετή Ονοματοδοσίας του Αμφιθεάτρου Α2 σε Αμφιθέατρο «Ευάγγελος Γρηγορούδης», σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του στο Πολυτεχνείο Κρήτης, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Καθηγητή, Μιχαήλ Ζερβάκη και τον Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, καθηγητή Μιχαήλ Δούμπο. Ακουλούθησε παρουσίαση της προσφοράς και του έργου του Ευάγγελου Γρηγορούδη από τον καθηγητή Βασίλειο Κουϊκόγλου.

Ο κ. Κουικόγλου τόνισε ότι «ο Βαγγέλης Γρηγορούδης ήταν ένα λαμπρό πνεύμα, με αγάπη για τον άνθρωπο και αφοσίωση στο καθήκον.
Πρότυπο δασκάλου και επιστήμονα. Πάντα καταδεκτικός και ευγενής στους τρόπους του.
Διοίκησε τη Σχολή ΜΠΔ συνετά και υπεύθυνα και αντιμετώπιζε δύσκολες καταστάσεις με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα.
Φοιτητές, συνάδελφοι και συνεργάτες του είμαστε τυχεροί που ήταν μαζί μας αυτά τα χρόνια και κρατάμε ως ανάμνηση την καλοσύνη και το φωτεινό του χαμόγελο».

Ο ίδιος έκλεισε την ομιλία του με «τις σκέψεις του Γιάννη Φίλη, ομότιμου καθηγητή και πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης με την ευκαιρία της σημερινής ονοματοδοσίας» (ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί καθώς βρισκόταν εκτός Κρήτης):
«Ο Βαγγέλης Γρηγορούδης ήταν παιδί του Πολυτεχνείου Κρήτης, ανήκε σε αυτό, προσέφερε σε αυτό. Σπάνια φύση από κάθε άποψη. Ο καλύτερος προπτυχιακός φοιτητής μου όλων των χρόνων που δίδαξα στο Πολυτεχνείο, ένας από τους ευγενέστερους ανθρώπους που είχα την τύχη να συναναστραφώ, πάντα διεισδυτικός και αναλυτικός, ανιδιοτελής και έντιμος. Εργατικός και πρωτότυπος από όλες τις θέσεις που βρέθηκε: του φοιτητή, του καθηγητή, του μέλους της συγκλήτου, του κοσμήτορα. Είναι δύσκολο να ονομάσει κανείς κάποιον αναντικατάστατο, αλλά δεν έχω την παραμικρή δυσκολία να πω για τον Βαγγέλη Γρηγορούδη: Ήταν αναντικατάστατος.
Δεν παρασύρθηκε ποτέ από τους μικρούς ανταγωνισμούς, τον φθόνο και τις ευτελείς και ασήμαντες ανασφάλειες, τόσο συνήθεις στους ακαδημαϊκούς κύκλους. Πατούσε στη γη ευφυής, ασφαλής, απλός», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Φίλης. Γνωρίζω ότι σε περιστάσεις όπως αυτή σήμερα λέγονται υπερβολές, παρουσιάζονται ωραιοποιημένες περιγραφές. Δεν αισθάνομαι καθόλου ότι αποδίδω στον Βαγγέλη κάτι έξω από αυτό που ήταν.
Πέρα από τα ακαδημαϊκά ζητήματα, με συνέδεε με τον Βαγγέλη μεγάλη φιλία. Για τούτο η απώλειά του είχε έντονη προσωπική απόχρωση. Πώς αναδημιουργείς τώρα κάποιον μόνο με τη μνήμη; Δεν περνάει ημέρα να μην τον σκεφτώ.
Είχε το δικό του ερευνητικό πεδίο αλλά τον ενδιέφερε πολύ το μέλλον της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο εργάστηκε επιστημονικά σε βάθος σε ζητήματα κλιματικής αλλαγής και βιωσιμότητας. Και αυτός ήταν ο κοινός μας επιστημονικός τόπος. Οι ιδέες του πρωτότυπες. Η συμβολή του σε ό,τι κάναμε καθοριστική. Η απώλειά του ήταν πλήγμα για την ομάδα μας.
Γεννιόμαστε και πεθαίνουμε. Αυτή είναι η κοινή μοίρα όλων. Και αν υπάρχει κάτι με την αίσθηση μονιμότητας, αυτό είναι το αποτύπωμά μας στον κόσμο. Εμείς που γνωρίσαμε καλά τον Βαγγέλη αισθανόμαστε τυχεροί για όσα άφησε πίσω του: μαθήματα επιστήμης και ενσυναίσθησης, βαθιά αισθήματα φιλίας, αξέχαστες συζητήσεις. Την ιστορία του συνεχίζουν τώρα η σύζυγος Χριστίνα και οι δυο γιοι τους, ο Θοδωρής και ο Νικόλας. Τους εύχομαι δύναμη.
Πόσο προσφυές που το Πολυτεχνείο Κρήτης δίνει το όνομά του σε αυτό το αμφιθέατρο ως ένα μικρό ευχαριστώ. Ως αναγνώριση σε ένα μέλος του το οποίο σε μια εποχή μέγιστου άγχους για το μέλλον έδινε πάντα ελπίδα για κάτι καλύτερο, για κάτι ευγενέστερο, ανθρωπινότερο».

Στη συνέχεια εγινε η επίδοση τιμητικής πλακέτας και ψηφίσματος της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης στην οικογένεια του Ευάγγελου Γρηγορούδη και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής του Αμφιθεάτρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ευάγγελος Γρηγορούδης ήταν Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης από το 2002 με ειδίκευση σε θέματα διαχείρισης διαδικασιών ποιότητας. Πραγματοποίησε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο Κρήτης, απ’ όπου πήρε το διδακτορικό δίπλωμα το 1999. Είχε λάβει διακρίσεις από την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακών Ερευνών, το World Automation Congress, την Academy of Business and Administrative Sciences, το Ίδρυμα Ιωάννου και Βασιλείας Καραγιάννη, το Πολυτεχνείο Κρήτης (βραβείο εξαίρετης διδασκαλίας) και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).
Ήταν κριτής σε περισσότερα από 50 επιστημονικά περιοδικά, αναπληρωτής συντάκτης των επιστημονικών περιοδικών Operational Research: An International Journal, International Journal of Decision Support Systems, Journal of Knowledge Economy, International Journal of Social Ecology and Sustainable Development, The Journal of Innovation and Entrepreneurship και Journal of Technology, Innovation and Education, καθώς και μέλος των εκδοτικών επιτροπών των επιστημονικών περιοδικών International Journal of Information and Decision Sciences, International Journal of Information Systems in the Service Sector, International Journal of Multicriteria Decision Making.
Είχε επιμεληθεί ή συγγράψει περισσότερα από δέκα βιβλία για τη μέτρηση της ποιότητας των υπηρεσιών, την ανάπτυξη, λειτουργία και στρατηγική των επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικό αριθμό ερευνητικών εκθέσεων και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιελάμβαναν διαδικασίες μέτρησης ποιότητας υπηρεσιών, ικανοποίηση πελατών και εργαζομένων, αξιολόγηση επιδόσεων, επιχειρηματική αριστεία, επιχειρησιακή έρευνα (μέθοδοι και τεχνικές αξιολόγησης), πολυκριτήρια ανάλυση αποφάσεων, ανάλυση δεδομένων (μέθοδοι ανάλυσης ποιοτικών δεδομένων) και marketing (έρευνες αγοράς και ικανοποίησης πελατών).
Είχε σημαντική παρουσία στις δράσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης στον τομέα της Καινοτομίας, ενώ ήταν πρωτεργάτης της εμβληματικής Δράσης Ακαδημαϊκής Καινοτομίας «Φυτώριο Ιδεών» του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία μετονομάστηκε σε «Φυτώριο Ιδεών “Βαγγέλης Γρηγορούδης”» προς τιμήν του. Πάντα στο πλευρό των φοιτητών, οργάνωνε πολλούς φοιτητικούς διαγωνισμούς και βρισκόταν εκεί για να τους συμβουλεύσει και να τους καθοδηγήσει στα θέματα του αντικειμένου του.
Έφυγε αιφνίδια από τη ζωή στις 23 Νοεμβρίου 2023, σε ηλικία μόλις 55 ετών, σκορπίζοντας βαθιά οδύνη και θλίψη σε ολόκληρη την Πολυτεχνειακή κοινότητα.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα