Εξελιγµένες εκπαιδευτικές διαδικασίες, σύγχρονες και πρωτότυπες δηµιουργίες µε τους φοιτητές στο προσκήνιο στην “11η ∆ιεθνή Εβδοµάδα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστηµίου – 3η ∆ιεθνής Εβδοµάδα Ευρωπαϊκού Πανεπιστηµίου ATHENA” που ξεκίνησε τη ∆ευτέρα και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή στις εγκαταστάσεις του στη Χαλέπα.
Στη διεθνή εβδοµάδα συµµετέχουν 78 πανεπιστήµια από 33 χώρες µε 200 καθηγητές- επιστηµονικό προσωπικό και 120 φοιτητές.
«Όλη η ∆ιεθνή εβδοµάδα εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας µας να κάνουµε τη χώρα µας προορισµό για ποιοτική εκπαίδευση και έρευνα! Έχουµε πολλά να κάνουµε σε θέµατα στοχοθεσίας και στρατηγικής και πιστεύω ότι είµαστε σε καλό δρόµο» ανέφερε στα “Χ.ν.” ο κ. Κώστας Πετρίδης, αντιπρύτανης ∆ιεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας.
Στις αίθουσες του ΕΛΜΕΠΑ λειτουργούν 7 project σε πολλά από τα οποία µετέχουν περισσότερες από δύο οµάδες όπου αναπτύσσεται εκπαιδευτική δραστηριότητα σε θέµατα όπως “προσωπικές και ψηφιακές δεξιότητες” , “ανοικτά workshops, “τεχνολογίες στην τριτοβάθµια εκπαίδευση”, δηµιουργίες στο Inclusive Internationalization για να κατασκευαστούν προϊόντα που θα αφορούν περισσότερους όλο και περισσότερους ανθρώπους.
«Μιλάµε για µια εξελιγµένη εκπαιδευτική διαδικασία καθώ έχουµε φύγει από τα τετριµµένα: “Τάξη, βαρετές οµιλίες,τα παιδιά περιορισµένα χωρίς φαντασία και δηµιουργικότητα”. Με µια σειρά από διαδραστικά εργαστήρια και οµαδικά έργα στο Inclusive Internationalization όπου κατασκευάζονται από πραγµατικά (ηλεκτροµηχανολογικά έργα) µέχρι οραµατικά έργα» ανέφερε ο κ. Μανώλης Λουράκης υποψήφιος διδάκτορας του ΕΛΜΕΠΑ.
Παράλληλα εξήγησε πως η νέα τάση στη διδακτική «θέλει να ξεθάψει τη δηµιουργικότητα των σπουδαστών όπως µοντέρνες µεθόδους όπως το Design Thinking του κ. Dellikaprini. ∆ίνουµε την απαίτηση στους φοιτητές και τους ζητάµε να ικανοποιήσουν την ανάγκη παράγοντας ιδέες, φτιάχνοντας της στο χαρτί,δοκιµάζοντας την και την Παρασκευή θα παρουσιαστούν στους ειδικούς. Για την δηµιουργία εικονικής πραγµατικότητας που αφορά άτοµα µε αναπηρίες θα την εξετάσει ειδική εργοθεραπεύτρια, ενώ το project για τη συσκευή για το τάισµα των ζώων θα το δει ο Φιλοζωικός σύλλογος».
ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ
Ανάµεσα στους εκπαιδευτικούς που συµµετέχουν στην “11η ∆ιεθνή Εβδοµάδα” ο κ. Τom Peeters από το ΑP University of applied sciences and Arts στην Αµβέρσα του Βελγίου. «Είναι ένα πολύ σπουδαίο πρόγραµµα αυτό που γίνεται στα Χανιά καθώς συνδέει ανθρώπους από πολλές διαφορετικές χώρες ώστε να συνεργάζονται µεταξύ τους να δουλεύουν πάνω σε προγράµµατα για “αληθινούς πελάτες” αναζητώντας την καινοτοµία . Έχουµε ήδη δουλέψει από µακριά αλλά τώρα έχουµε τηνευκαιρία να συναντηθούµε από κοντά και να εργαστούµε για αυτά τα projects » είπε ο κ. Peeters.
Από τη µεριά του ο κ. Dominic F. DelliCarpini τόνισε πως η “11η ∆ιεθνή Εβδοµάδα” «είναι ανοικτή και δείχνει εµπιστοσύνη στις νέες ιδέες, υπάρχει πολύ καινοτοµία! Η καινοτοµία προέρχεται από τη συνεργασία πολλών ανθρώπων µε διαφορετικές ιδέες καθώς βρισκόµαστε σε µια παγκόσµια Αγορά».
Από το “Τhe Yazreel Valley College” η κ. Αgelet Schor µας δήλωσε πως «είναι η πρώτη µας εξωστρεφή δραστηριότητα γιατί το διεθνές µας γραφείο είναι καινούργιο αλλά γνωρίζοντας τον κ.Πετρίδη αποφασίσαµε να συµµετέχουµε µε 6 φοιτητές. Θεωρώ πως η όλη συµµετοχή µας βοηθάει ώστε όλοι οι φοιτητές µας να αναπτύξουν µεγαλύτερη αυτοπεποιήθηση και να δουν πως θα αναπτύξουν τις ικανότητες τους µέσα από αυτή τη διαδραστική επαφή. Eίµαστε πολύ ικανοποιηµένοι από αυτή την θετική εµπειρία και του χρόνου σίγουρα θα έλθουµε ακόµα καλύτερα προετοιµασµένοι».
Όλοι οι φιλοξενούµενου πανεπιστηµιακοί δήλωσαν την ικανοποίηση τους για τη φιλοξενία των ανθρώπων του ΕΛΜΕΠΑ, αλλά και της πόλης.