Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Χανιά: Διπλωματική εργασία για την αποκατάσταση του Μνηµειακού Συγκροτήµατος Μάχης της Κρήτης

Την ολοκλήρωση του “Μνηµειακού συγκροτήµατος: Μάχης της Κρήτης” µέσα από µια σύγχρονη αρχιτεκτονική πρόταση που θα το συνδέει µε τον κορυφαίο µουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, πραγµατεύεται η διπλωµατική εργασία του φοιτητή Γαβριήλ Νύκταρη.

Η εργασία παρουσιάστηκε χθες το πρωί στην “Αρχιτεκτονική Σχολή” του Πολυτεχνείου Κρήτης κερδίζοντας πολλά εύσηµα από τους επιβλέποντες καθηγητές.
“Επαναπροσδιορισµός µνηµειακού συγκροτήµατος Μάχη της Κρήτης, χώροι µουσικής Μίκη Θεοδωράκη” είναι ο τίτλος της εργασίας στην οποία σχεδιάζεται ότι µόνο η ολοκλήρωση των εργασιών στο µνηµείο που παραµένει γιαπί, αλλά και µετατροπή ενός τµήµατος του σε συναυλιακό χώρος και αίθουσες µουσικής αφιερωµένες στο Μίκη Θεοδωράκη, ο τάφος του οποίου βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο νεκροταφείο του ∆αράτσου-Γαλατά.
«Μου άρεσε ως ιδέα να ασχοληθώ µε αυτήν την κατασκευή που αποτελεί ένα πολύ σηµαντικό αρχιτεκτόνηµα και είναι κρίµα που µένει στην κατάσταση που ξέρουµε σήµερα καθώς θα µπορούσε να έχει ολοκληρωθεί. Όταν έµαθα ότι ο Θεοδωράκης είναι από εκεί ταίριαξε, και είδα µια ευκαιρία να συνδέσω την ιστορία µε τη µουσική και την τέχνη» δήλωσε στα “Χ.ν.” ο κ. Νύκταρης.
Στην αρχιτεκτονική του πρόταση ο φοιτητής κρατάει το αρχικό κέλυφος και στη συνέχεια προχωρεί σε µια σειρά από σχεδιαστικές παρεµβάσεις που έχουν να κάνουν µε τους χώρους µουσικής ,την επέκτασης του υπάρχοντος αµφιθεάτρου µε τη δηµιουργία ενός κλειστού χώρου ιδανικού συναυλίες, την προσθήκη γλυ

πτών κα. Παράλληλα προβλέπει και χώρους φιλοξενίας για τους καλλιτέχνες που θα εµφανίζονται στο χώρο.
«Η πρόταση µου είναι υλοποιήσηµη είναι ρεαλιστικά όλα και κατασκευάζονται» υπογράµµισε ο κ. Νύκταρης σηµειώνντας πως ο µεγαλύτερος προβληµατισµός του ήταν «τα δεσµευτικά σχέδια του αρχιτέκονα του Μνηµειακού συγκροτήµατος, του Αλέξανδρου Τοµπάζη, τα οποία φυσικά τα κράτησα δίνοντας το δικό µου χαρακτήρα ».
Ο κοσµήτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής κ. Αλέξανδρος Βαζάκας εξήρε την προσπάθεια του φοιτητή σε ότι αφορά τα βασικά της σηµεία, ενώ ο κ. Κλήµης Ασλανίδης µίλησε για µια πολύ πρωτότυπη και και λειτουργική εργασία. Στο ότι η συγκεκριµένη εργασία συνδέει τη “Μάχη της Κρήτης”, «την κορυφαία στιγµή αντίσταση του λαού απέναντι στο φασισµό» και την προσωπικότητα και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη στάθηκε ο καθηγητής αρχιτεκτονικής κ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα