Μηνύματα για την ορθή αξιοποίηση δημοσίων χώρων από τη χθεσινή παρουσίαση διπλωματικής εργασίας για το “Μαρκοπούλου”
Μια πόλη πράσινη, ένας “πνεύμονας”στο πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου είναι απόλυτα δυνατά, κυρίως όμως είναι αναγκαία για τους πολίτες! Αυτό μεταξύ άλλων τονίσθηκε στη χθεσινή εκδήλωση στον χώρο του πρώην στρατοπέδου που οργάνωσαν η “Πρωτοβουλία Χανιωτών” και ο Σύλλογος “Γειτονιά του Αγ. Ιωάννη”.
Η γεωπόνος Δέσποινα Γιαννούρη παρουσίασε τη διπλωματική της εργασία με τίτλο: “Σχεδιαστική πρόταση διαμόρφωσης χώρου πρασίνου στο πρώην στρατόπεδο Μαρκόπουλου στην πόλη των Χανίων”, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος “Αρχιτεκτονικής Τοπίου” στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δίνοντας πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες για το πώς θα μπορέσει ο χώρος να γίνει πράσινος.
Παράλληλα από τους κατοίκους και τις συλλογικότητες που συμμετείχαν στην εκδήλωση έγινε συζήτηση και τοποθετήσεις πάνω στην πρόταση με τα σχόλια όλων να καταλήγουν στο πόσο εφαρμόσιμη θα μπορούσε να είναι για το πρώην στρατόπεδο.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” η κα Γιαννούρη επισήμανε πως προχώρησε σε μια ανάλυση τοπίου με στόχο «το πάρκο να γίνει ένα με την πόλη, να γίνει πνεύμονας για τα Χανιά, προτείνοντας χρήσεις ώστε να είναι ο κόσμος μέσα σε αυτό, να φύγουν οι περιφράξεις, να είναι προσβάσιμο για όλες τις ηλικίες, να είναι ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης.»
Βασική πρόταση της γεωπόνου είναι να γεμίσει το πάρκο δέντρα έτσι ώστε «να εξασφαλιστεί η σκίαση για το καλοκαίρι! Αυτός ήταν ο στόχος αυτός να είναι ένα μέρος που να μπορείς να το δροσιστείς, να νιώσεις το αίσθημα της δροσιάς το καλοκαίρι που έχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες».
Δίνοντας μια περιγραφή της πρότασής της η κα Γιαννούρη επισήμανε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
• Φύτεμα πάρα πολλών δέντρων, συγκεκριμένες ποικιλίες, μεσογειακού κλίματος, που είναι εγκλιματισμένα με το κλίμα της Κρήτης και δεν χρειάζονται πολύ πότισμα, όχι φυτά και δέντρα από τη Β. Ευρώπη.
• Έχει ληφθεί υπόψιν η αειφορία του Πάρκου, δηλαδή δημιουργούνται κήποι βροχής όπου συλλέγεται το βρόχινο νερό του χειμώνα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για άρδευση.
• Χρήσεις παιδικής χαράς, πλατεία με πίδακες νερού, μικρό αμφιθέατρο για εκδηλώσεις κ.ά.
• Μικρός χώρος στάθμευσης για 20 αυτοκίνητα.
• Αξιοποίηση δύο υπαρχόντων κτηρίων για τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής και Οικολογικής Εκπαίδευσης και δράσης σχολείων.
• Οπωρώνας με εσπεριδοειδή που να συνδέεται με τις νεραντζιές στους δρόμους της πόλης.
• Δημιουργία τριών μικρών λόφων και ανάδειξη της προϊστορικής σημασίας της περιοχής.
Παράλληλα η γεωπόνος εξήγησε πως η διπλωματική της μπορεί να γίνει μελέτη εφαρμογής και να είναι αξιοποιήσιμη στο μέλλον από όποιον επιθυμεί να κάνει τον χώρο του πρώην στρατοπέδου “πράσινο”.
Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Γ. Τσουκάτος εκ μέρους της “Πρωτοβουλίας Χανιωτών” ενημερώνοντας το κοινό ότι το στρατόπεδο Ζομπανάκη παραχωρήθηκε από το κράτος στο ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Αμύνης) και από το τελευταίο στον Δήμο και επισήμανε πως αυτή η διαδικασία δείχνει ότι θα μπορούσε να δοθεί χωρίς κανένα αντίτιμο. «Με τα 2 εκ. κόστος για τον Δήμο σε βάθος χρόνου, μπορεί να πει κάποια στιγμή ο Δήμος “ας κτίσουμε ένα κομμάτι του” για να βγάλουμε τα λεφτά αυτά» τόνισε και συμπλήρωσε πως για το στρατόπεδο Τζομπανάκη (σημερινό πάρκο Ειρήνης και Φιλίας) ακολουθήθηκε η αντίστροφη διαδικασία «από το Δημόσιο δόθηκε στο ΤΕΘΑ και από εκεί πέρασε στον Δήμο Χανίων χωρίς αντίτιμο».
«Προσπαθούμε για το αυτονόητο να γίνει χώρος πρασίνου το πρώην Στρατόπεδο» επισήμανε ο κ. Στέλιος Κουτρουμπάς από το σύλλογο κατοίκων του Αγ. Ιωάννη, ενώ ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Στέλιος Ροζάκης στάθηκε στη θέληση των πολιτών για αξιοποίηση του χώρου για πράσινο «και όχι για να γίνει το… άγιο δισκοπότηρο της στάθμευσης που θέλουν κάποιοι».
Το ”παρών” έδωσαν οι δημ. σύμβουλοι Κ. Μανιμανάκη, Μ. Μπαλαντίνος, Φ. Μπομπολάκης κ.ά.