Η Περιφέρεια Κρήτης και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti”, που αφορά στον κλάδο της εστίασης και που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024 στις 17:00 μ.μ στην Αίθουσα «Ν. Ψυλλάκης» του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (Λεωφόρος Καραμανλή 167, Αγροκήπιο, Χανιά).
Η εκδήλωση έχει ως στόχο την ενημέρωση όλων όσων εμπλέκονται με τον τομέα της εστίασης για τη σημασία της επιλογής και χρησιμοποίησης του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti” στην εστίαση, καθώς και για τη νομοθεσία, τις καλές πρακτικές χρήσης και αποθήκευσης, τη διατροφική του αξία και την ανάδειξή του μέσω της γαστρονομίας και του τουρισμού. Θα γίνει επίδειξη οργανοληπτικής αξιολόγησης και παρουσίαση πρακτικών food pairing.
Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν σε κάθε ενημερωτική δράση θα είναι οι εξής:
Παραγωγή και ποιοτικές κατηγορίες ελαιόλαδου. Νομοθεσία και καλές πρακτικές χρήσης, αποθήκευσης και επικοινωνίας του ελαιόλαδου στην εστίαση.
Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου (επίδειξη γευσιγνωσίας).
Διατροφική αξία εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Σύγκρισή του με άλλες λιπαρές ύλες που χρησιμοποιούνται στην εστίαση.
Επιλογή, χρήση και ανάδειξη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti” στην εστίαση. Παρουσίαση πρακτικών food pairing.
Ομιλητές της εκπαίδευσης θα είναι οι:
Δρ Γεώργιος Καλαντζάκης, Εντεταλμένος Ερευνητής με εξειδίκευση στην ποιότητα του ελαιόλαδου, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Ελένη Μπαρμποπούλου, Γεωπόνος MSc, Υπεύθυνη ποιότητας και ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Αναστασία Παπαμανωλιουδάκη, Τεχνολόγος Τροφίμων, Αναπληρώτρια υπεύθυνη ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Μανώλης Καρπαδάκης, Εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και διαχείριση ποιοτικού ελαιόλαδου, sommelier ελαιόλαδου, στέλεχος εξαγωγών, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.
Γιάννης Τσιβουράκης, Corporate chef, EM resorts (Minoa Palace-Euphoria Resort)
Την εκδήλωση υποστηρίζουν οι: Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, δήλωσε: Συνεχίζουμε τις εκπαιδευτικές ενημερώσεις για την Ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου Κρήτη/Kriti” στην εστίαση. Στόχος των ενημερώσεων είναι να μεταδώσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα του ελαιολάδου, την διατροφική του αξία στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία, ώστε οι συνταγές τους να στηρίζονται στο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Κρήτη/Kriti” . Το Εθνικό μας προϊόν είναι σημαντικό μέρος της γαστρονομίας μας, του Κρητικού διατροφικού πολιτισμού, της Κρητικής διατροφής και οφείλουμε όλοι μαζί να το αναδείξουμε και να το προωθήσουμε».