Συνεχίζουμε και σήμερα με τις συνταρακτικές φωτογραφίες του Deutsches Historische Museum από τα Χανιά του 1941, τραβηγμένες τις πρώτες ημέρες της κατάληψής τους από τα στρατεύματα κατοχής. Στο σημερινό καθώς και το επόμενο δημοσίευμα θα δούμε και θα σχολιάσουμε φωτογραφίες από την εκτός των τειχών πόλη. Βέβαια δεν παρουσιάσαμε όλες τις φωτογραφίες αυτού του αρχείου που αφορούν την παλιά πόλη, υπάρχουν αρκετές ακόμα από το παλιό λιμάνι που μπορεί κανείς να βρει (εκτός από την ανάρτηση του ίδιου του μουσείου) στην ιστοσελίδα του κ. Νίκου Σκέντζου στο διαδίκτυο. Oπως υπάρχουν κι αρκετές άλλες από τις περιοχές δυτικά της πόλης και κυρίως το Μάλεμε και τα γειτονικά χωριά. Θα ξεκινήσουμε με τη φορά της γερμανικής διείσδυσης στα Χανιά, δηλαδή από την περιοχή του Κλαδισσού προς τη Χαλέπα.
Στις δύο πρώτες φωτογραφίες, η εικόνα της δυτικής εισόδου της πόλης μας λίγο πριν και λίγο μετά τον Κλαδισσό εκείνες τις μαύρες μέρες. Ερείπια, πτώματα και διαλυμένα αυτοκίνητα ανάμεσα στους “κρατήρες” που είχαν ανοίξει οι βόμβες και τα εγκαταλελειμμένα όπλα και πυρομαχικά. Οι Γερμανοί αργότερα πλάτυναν το εύρος της γέφυρας του Κλαδισσού και η διαπλάτυνση αυτή υπάρχει και σήμερα.
Στην τρίτη η οδός Σκαλίδη, περίπου στο ύψος των σημερινών καταστημάτων Zara. Δεν υπήρχε σχεδόν κατάστημα σ’ ολόκληρη την πόλη που δεν είχε παραβιαστεί…
Στην τέταρτη, την πέμπτη και την έκτη, στιγμιότυπα από την πλατεία 1866 (Νέα Καταστήματα) με εξαιρετική κοινωνική “σημειολογία”: Οι γυναίκες που ψάχνουν στα συντρίμμια αλλά και ο κακοντυμένος τύπος με το τσουβάλι είναι μάλλον από αυτούς που προσπάθησαν να επωφεληθούν από τον χαλασμό και συνέρρευσαν στη ρημαγμένη πόλη για να λεηλατήσουν και να αρπάξουν ό,τι μπορούσαν από σπίτια και καταστήματα όταν σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί. Οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν φύγει μακρυά και το πεδίο για κάθε λογής “αρπακτικό” ήταν ελεύθερο. Την εκδοχή αυτή ενισχύει και η παρουσία του χωροφύλακα που έχει συλλάβει (;) τον τύπο με το τσουβάλι. Η αγέρωχη μορφή του βρακοφόρου γέρο Κρητικού (6η φωτ.) φαίνεται να ανήκει σε άλλο κοινωνικό σύμπαν… Πίσω και αριστερά, το βομβαρδισμένο κτήριο όπου σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς και το Goody’s.
Στην έβδομη, η περιοχή με τα χάνια στη Χατζημιχάλη Γιάνναρη, μετά την (πρώην) Εμπορική Τράπεζα.
Στην όγδοη, πολίτες σε αγγαρεία παλεύουν να αποκαταστήσουν το οδόστρωμα της πλατείας της Αγοράς από τους τεράστιους “κρατήρες”.
Στην ένατη, το εσωτερικό της Αγοράς. «Λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι ατάκτως ερριμένοι»…
Στη δέκατη, Ιταλός πρώην αιχμάλωτος, στο υπόστεγο έξω από την Αγορά. Η μοίρα των Ιταλών δεν είχε πει όμως ακόμη την τελευταία της λέξη…
Στην ενδέκατη τέλος, η προέκταση της πλατείας της Αγοράς στον “Καμένο φούρνο” απέναντι από το 1ο Γυμνάσιο. Στη θέση του κτηρίου δεξιά σήμερα η Alpha Bank.