Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Χανιά: Φωτίζοντας “σκοτεινές” ιστορίες για την παλιά πόλη

Πτυχές της συλλογικής μνήμης με φόντο την παλιά πόλη, συνδεδεμένες με “μαύρες” σελίδες της τοπικής ιστορίας, ανέδειξε η φιλόλογος Σμαράγδη Γαλημιτάκη κατά την προχθεσινή εκδήλωση με θέμα “Σκοτεινές διαδρομές στην Παλιά Πόλη των Χανίων”, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων (Σ.Φ.Ν.Χ.) σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Μέσα από φωτογραφικό υλικό και ιστορικές αναφορές η κα Γαλημιτάκη ταξίδεψε το κοινό σε χώρους, κτήρια και μνημεία που συνδέονται με γεγονότα τα οποία σημάδεψαν αρνητικά τις ζωές των ανθρώπων με καταστροφή ή απώλεια.
Παράλληλα, οι φιλόλογοι Σίτσα Κοτσιφάκη και Αριάδνη Παπιδάκη πλαισίωσαν την παρουσίαση με αφηγήσεις λογοτεχνικών αποσπασμάτων και μαρτυριών.
«Στόχος μας ήταν μέσα από αυτή την περιήγηση στην παλιά πόλη να φωτίσουμε μία άλλη όψη της τουριστικής πόλης μας, “σκοτεινής” και πένθιμης ίσως, αλλά περισσότερο αντισυμβατικής και σίγουρα ενδιαφέρουσας», σημείωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, η ομιλήτρια, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Χανίων και εκπαιδεύτρια ενηλίκων στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων κα Γαλημιτάκη.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια της εικονικής περιήγησης που έκανε το κοινό “ταξίδεψε” από την αρχαία Κυδωνία και την ανθρωποθυσία που έχει εξακριβωθεί ότι έγινε στην περιοχή του λόφου Καστέλι έως το μνημείο στην πλατεία Τάλω, που είναι αφιερωμένο στο ναυάγιο του “Ηράκλειον” (1966), κι από το μνημείο στην περιοχή του Κουμ Καπί για τα θύματα του τορπιλισμού του “Τάναϊς” (1944), που σηματοδότησε και τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας των Χανίων, έως το Νεώριο Μόρο, από όπου έφυγαν οι Κρητικοί μουσουλμάνοι κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Κι από την πυρπόληση από τους Οθωμανούς της χριστιανικής συνοικίας (1897) και τον λιμενοβραχίονα και τον προμαχώνα του Αγίου Νικολάου του Μόλου όπου πραγματοποιούνταν εκτελέσεις έως τους βομβαρδισμούς της παλιάς πόλης από τις δυνάμεις του Άξονα (1940).
Ερωτηθείσα η κα Γαλημιτάκη αν διασώζονται όλα αυτά τα περιστατικά στη συλλογική μνήμη, απάντησε: «Όχι απαραίτητα. Μου έκανε εντύπωση ότι ακόμα και συνάδελφοι προσπερνούσαν το μνημείο για τα θύματα του Τάναϊς χωρίς να γνωρίζουν τι είναι. Το ίδιο και με κάποια άλλα».
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Χανίων Σίτσα Κοτσιφάκη, αναφερόμενη στην εκδήλωση τόνισε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ότι η συλλογική μνήμη είναι αυτό που συνδέει και συγκρατεί μια κοινωνία κι εκεί που υπάρχει το “εμείς” υπάρχει πάντα και η απαντοχή του ανθρώπου σε ό,τι δυσάρεστο συμβαίνει στη ζωή. Γι’ αυτό θελήσαμε ως Σύνδεσμος Φιλολόγων να κάνουμε αυτή την εκδήλωση και γιατί πιστεύουμε ότι έναν τόπο τον αγαπάς όταν τον γνωρίζεις».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα