Ο τίτλος του άρθρου αυτού δεν είναι καθόλου περίεργος, αφού αυτή είναι η τραγελαφική πραγµατικότητα που ζούµε στα Χανιά. Από τη µια θα κρεµαστούν 3000 γλάστρες µε γιασεµιά σε κατασκευή κόστους µισού εκατοµµυρίου ευρώ, σε τοίχο του πάρκινγκ της οδού Περίδου και από την άλλη θα γίνει πάρκινγκ στον τελευταίο ελεύθερο χώρο που υπάρχει στην πόλη, στο πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου.
Οι «πράσινοι τοίχοι» εφαρµόζονται στην Ευρώπη κυρίως στα µεγάλα αστικά κέντρα λόγω έλλειψης χώρων πρασίνου, µε την επίδραση (εκτός από την αισθητική) στο µικροκλίµα της περιοχής, στο φιλτράρισµα του αέρα αλλά κυρίως στη µείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας των κτηρίων που τα φιλοξενούν, λόγω αύξησης της σκίασης και του δροσισµού. Εποµένως να µην περιµένουµε µείωση της κατανάλωσης ενέργειας του κτηρίου που θα µπουν τα γιασεµιά, αφού είναι χώρος στάθµευσης και δεν έχει κατανάλωση ενέργειας λόγω ψύξης.
Για να στηριχτεί αυτή η επιλογή ο αντιδήµαρχος και πρόεδρος της δηµοτικής επιχείρησης ‘‘ΚΥ∆ΩΝ ΑΕ’’ κ. Μιχάλης Καλογριδάκης δήλωσε ότι «δεν περισσεύουν πολλά οικόπεδα στον ∆ήµο Χανίων για να έχουµε το πράσινο, που επιθυµούµε, µε αποτέλεσµα να ψάχνουµε εναλλακτικούς τρόπους».
Βεβαίως και υπάρχουν οικόπεδα στον ∆ήµο Χανίων και το µεγαλύτερο είναι 55 στρέµµατα, εκεί που θέλει η δηµοτική Αρχή να κάνει πάρκινγκ! Είναι ο ίδιος χώρος που παρουσία του πρωθυπουργού προεκλογικά ο ∆ήµαρχος δήλωσε ότι θα κάνει το καλύτερο πάρκο της Ελλάδας!
Είναι επίσης τελείως αντιφατικό να δηλώνει ο αρµόδιος αντιδήµαρχος, ότι υπάρχει έλλειψη χώρων πρασίνου, αφού η ίδια δηµοτική Αρχή δεν εφαρµόζει το σχέδιο πόλης, που προβλέπει χώρους για πράσινο (και όχι µόνο) στις γειτονιές.
Το πρόβληµα δεν είναι οι αντιφάσεις της δηµοτικής αρχής, αλλά το παράδειγµα που δίνουµε στα παιδιά, για το τι είναι πράσινο και πώς το προστατεύουµε. Τι θα έχουν λοιπόν σαν πρότυπο πρασίνου οι µαθητές και οι µαθήτριες του 1ου ∆ηµοτικού Σχολείου Χανίων και του 1ου Ειδικού ∆ηµοτικού Σχολείου Χανίων που συµµετείχαν στο «στολισµό»; Τον «πράσινο τοίχο» µε τις κρεµαστές γλάστρες, ή δέντρα που φυτεύουµε στη γη και τα φροντίζουµε;
*Ο Γιάννης Τσουκάτος
είναι αρχιτέκτων µηχανικός Ε.Μ.Π.
Msc Βιοκλιµατικού Σχεδιασµού Πόλεων και Κτιρίων