Η αξία και σηµασία που έχει η ποίηση αλλά και η σχέση της µε τη µουσική θα αναδειχθεί σήµερα στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, σε µια εκδήλωση µε διαλέξεις, οµιλίες, µουσική και ιδιαίτερα ποιήµατα, µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Ποίησης. Στην εκδήλωση, µεταξύ άλλων, θα µιλήσουν για την αξία της ποίησης οι φιλόλογοι – ακαδηµαϊκοί του Πανεπιστηµίου Κρήτης, Αλέξης Πολίτης, Γιάννης ∆ηµητρακάκης, Αγγέλα Καστρινάκη και Αγγέλα Γιώτη, ενώ φοιτητές τους θα απαγγείλουν ποιήµατα µετά µουσικής και µε τη συνοδεία της κιθάρας του φοιτητή της Ψυχολογίας αλλά και σπουδαστή του Βενιζέλειου Ωδείου Μάνου Πανταζώνη.

Η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και λογοτέχνις Αγγέλα Καστρινάκη.
Συγκινητική αναµένεται να είναι η απαγγελία των ποιηµάτων της φοιτήτριας Κατερίνας Βλαχάκη, η οποία έχει κινητικά προβλήµατα. Την απαγγελία θα αναλάβει η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Αγγέλα Καστρινάκη, η οποία µιλώντας στα “Χ.ν.” για την Χανιώτισσα φοιτήτρια δηλώνει πως «γράφει πολύ καλή ποίηση». «Ο τίτλος της διάλεξής µου είναι “Η αξία της ποίησης λέγεται Κατερίνα” και θα µιλήσω για το πόσο βαθιά νιώθουµε την αξία της ποίησης όταν έχουµε µπροστά µας ένα τέτοιο κορίτσι, που παίρνει ζωή από την ποίηση που γράφει», σηµειώνει σχετικά.
ΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ
Με αφορµή την παρουσία όλων αυτών των νέων ανθρώπων στην εκδήλωση, ρωτάµε την κα Καστρινάκη αν η νέα γενιά διαβάζει ποίηση, µε την ίδια να αναφέρει πως «έχουµε ένα σεµινάριο και σε αυτό υπάρχουν παιδιά που διαβάζουν πολλή ποίηση και µάλιστα φανατικά, όπως θα έλεγε κι ο Καβάφης». Όπως παρατηρεί, ενώ σε γενικές γραµµές η νέα γενιά δεν διαβάζει λογοτεχνία, ίσως η ποίηση καταφέρνει µε τη συντοµία της να γίνει πιο οικεία σε αυτήν. «∆ιδάσκω δηµιουργική γραφή τα τελευταία 25 χρόνια στο Παν/µιο Κρήτης και µέχρι πρόσφατα καταπιανόµουν κυρίως µε πεζά κείµενα. Φέτος, όµως, χάρις στην Κατερίνα και τα ποιήµατά της που διαβάζαµε εξαρχής, η τάξη στράφηκε προς την ποίηση. Είναι φοβερό το πώς µας συµπαρέσυρε».
Όπως γίνεται αντιληπτό κι από το περιεχόµενο της εκδήλωσης, η ποίηση είναι συνυφασµένη µε τη µουσική, καθώς πρόκειται µεν για λόγο αλλά µε µουσικότητα. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν, µεταξύ άλλων, ποιήµατα που έγραψαν οι φοιτητές του σεµιναρίου της κας Καστρινάκη µε αφορµή τα µουσικά κοµµάτια που άκουγαν τη δεδοµένη στιγµή στο πλαίσιο µιας άσκησης.
Συζητώντας ευρύτερα για τις ανθρωπιστικές σπουδές, η καθηγήτρια Φιλολογίας και πεζογράφος σχολιάζει πως δυστυχώς δεν απολήγουν πια σε επάγγελµα: «Χωρίς την κατάληξη της επαγγελµατικής αποκατάστασης, γιατί να σπουδάσουν τα παιδιά, µόνο για την αγάπη τους στη λογοτεχνία; Είναι ένα υπαρκτό πρόβληµα το οποίο προσπαθούµε να “αναποδογυρίσουµε” και να αναδείξουµε την αξία των ανθρωπιστικών σπουδών».
«ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας Αγγέλα Γιώτη.
Σε µια σύντοµη οµιλία – παρέµβαση, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας Αγγέλα Γιώτη, θα αναφερθεί µε τη σειρά της στην “Εκπαίδευση του ποιητή”, παραφράζοντας ένα δοκίµιο της νοµπελίστριας ποιήτριας Λουίζ Γκλουκ και θέλοντας να µιλήσει ουσιαστικά για τη διαδικασία της αέναης εκπαίδευσης που αποτελούν για τον ποιητή και τα ίδια του τα έργα. Σε σχετική ερώτησή µας για τη σηµασία τέτοιων δράσεων, επισηµαίνει το σηµαντικό ρόλο που παίζουν ειδικά όταν προσπαθούν να ξεφύγουν από τον τυπικό χαρακτήρα των Ηµερών αυτών: «Θέλουµε να βγει η συζήτηση για την ποίηση εκτός Πανεπιστηµίου, να φτάσει στην κοινωνία, να συναντηθούµε µε την κοινότητα στα Χανιά». Η κα Γιώτη σηµειώνει πως τη σηµερινή εποχή οι ανθρωπιστικές επιστήµες συνδέονται όλο και περισσότερο µε την επίρρωση των λεγόµενων ήπιων δεξιοτήτων, όπως είναι η κριτική σκέψη, η ενσυναίσθηση κοκ. Εποµένως «οι συζητήσεις περί ποίησης µέσα και έξω από το Πανεπιστήµιο πρέπει να µας βοηθούν να κατανοήσουµε την ανθρώπινη φύση, τα συναισθήµατα, την επικοινωνία. Εξάλλου αυτό κάνει η ποίηση κι αυτό θεωρώ πως προσφέρει και στη δική µου ζωή».
Έχει η σύγχρονη ποίηση αξιόλογα δείγµατα γραφής; Σύµφωνα µε την συνοµιλήτριά µας έχει µια τάση δυναµικότατης ανάπτυξης κι αυτό έχει σηµασία καθώς «από τη δυναµική ανάπτυξη προκύπτουν αργά ή γρήγορα σηµαντικές ποιητικές φωνές. Η ποίηση στην Ελλάδα, έχοντας κάνει µια µακρά πορεία σε όλο τον κόσµο, εξακολουθεί να υπάρχει». Μάλιστα, όπως έχει παρατηρήσει και υπογραµµίζει στη συζήτησή µας, αποτελεί ενδιαφέρον γεγονός πως η ποίηση για τους νέους ποιητές γίνεται ένας τρόπος κοινωνικού ακτιβισµού.
Τέλος, τη ρωτάµε για τους δικούς της αγαπηµένους ποιητές, για να µας αναφέρει όσους την έχουν απασχολήσει και µελετητικά: «Μπορώ να πω πως τα δύο µεγάλα ποιητικά κεφάλαια Κάλβος και Σολωµός αποτελούν “εµµονή” για εµένα. ∆εν µπορώ να µην αναφέρω την ποίηση του Καρυωτάκη αλλά κι ενός µεταπολεµικού ποιητή, του Βύρωνα Λεοντάρη. Κάποιες µόνο από τις ποιητικές φωνές που έχουν εκφράσει κάτι πολύ σηµαντικό για την εποχή τους». Η ποίηση, λοιπόν, για την ίδια έχει µια διαρκή ανάπτυξη, που δε λιγοστεύει, µονάχα διαφοροποιείται, µετασχηµατίζεται.
Η ΕΚ∆ΗΛΩΣΗ
Η εκδήλωση µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Ποίησης θα πραγµατοποιηθεί στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων σήµερα, Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025, στις 19:00 µ.µ. στην αίθουσα θεάτρου “Μανώλης Σκουλούδης”.
Ποιήµατα θα απαγγείλουν φοιτητές του Πανεπιστηµίου Κρήτης, ενώ µαθητές του Εργαστηρίου ∆ηµιουργικής Γραφής του Ωδείου θα παρουσιάσουν την ιδιαίτερη ποιητική δηµιουργία “Blackout poetry”.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν µουσικά οι καθηγητές του Βενιζελείου Ωδείου Χανίων ∆έσποινα ∆ρακάκη (τραγούδι), Γιάννης Κόχλερ (τραγούδι – κιθάρα), ∆ηµήτρης Πουλιδάκης (αφήγηση), Μιχάλης Κουµουτσάκος (πιάνο), Έντµοντ Κωνσταντίνος Αλέξι (βιολί) και Αλεξέι Κιριτσένγκο (κρουστά).
Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύνδεσµος ∆ιάδοσης των Καλών Τεχνών στην Κρήτη, µε ελεύθερη είσοδο για το κοινό.