■ 260 εξυπηρετούµενοι στο Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του ∆ήµου Χανίων
Ιστορίες µετανάστευσης παρουσιάστηκαν χθες στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, στην πρώτη του εκδήλωση µε τίτλο ”Τρεις Ήπειροι, ένα πολύχρωµο µωσαϊκό”, που διοργάνωσε το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών της ∆ιεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του ∆ήµου Χανίων.
Εκπρόσωποι από τις κοινότητες Αλβανίας, Νιγηρίας, Τυνησίας, Συρίας, Αιγύπτου και Ουκρανίας, αφηγήθηκαν την προσωπική τους διαδροµή.
Εξιστόρησαν το πώς έφυγαν από τις χώρες τους, το πώς έφτασαν στα Χανιά, το τι δυσκολίες αντιµετώπισαν, το πώς είναι σήµερα η ζωή τους.
Αναφέρθηκαν σε οµοιότητες και διαφορές µε τις χώρες τους, στο τι τους λείπει και τι ξεχωρίζουν σήµερα στη ζωή τους,
Η Emirjeta Baila από την Αλβανία ζει στην Ελλάδα εδώ και 22 χρόνια.
«Αγαπώ την Ελλάδα πραγµατικά. Ηρθαµε εδώ για δουλειά και δεν θα ξαναφύγουµε. Στην αρχή ήταν πάρα πολύ δύσκολα. ∆εν ξέραµε τίποτα. Αλλά τώρα σιγά – σιγά έχουµε µπει σε ένα δρόµο. Μου αρέσει πάρα πολύ εδώ», είπε, µιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”.
Τις προσωπικές τους διαδροµές αφηγήθηκαν επίσης οι:
•Favour Charles Nwabueze από τη Νιγηρία.
•Salouda Zidi από την Τυνησία.
•Ahmad Tarzalaki από τη Συρία.
•Ali Ali από την Αίγυπτο.
•Halyna Stoyan από την Ουκρανία.
Σε δηλώσεις της, η κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του Κέντρου Ενταξης Μεταναστών, Ζένια Ζέτσεβα, σηµείωσε ότι «το Κέντρο Ενταξης Μεταναστών δηµιουργήθηκε ως παράρτηµα του Κέντρου Κοινότητας του ∆ήµου Χανίων το περσινό καλοκαίρι. Ξεκινήσαµε να λειτουργούµε στις 15 Ιουλίου. Αυτή τη στιγµή µετράµε περίπου 260 σταθερούς εξυπηρετούµενους και κάθε µέρα προστίθενται και άλλοι στο µητρώο µας. Ενηµερώνουµε. Παρέχουµε συµβουλευτική υποστήριξη σε πάρα πολλά ζητήµατα. Ψυχοκοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη. Απαρτιζόµαστε από δύο κοινωνικούς λειτουργούς, µία παιδαγωγό και µία ψυχολόγο. Επιπλέον, κάνουµε πάρα πολλές ενταξιακές δράσεις, πέρα από τις δράσεις ευαισθητοποίησης. Για παράδειγµα τρέχουµε ένα πρόγραµµα σε συνεργασία µε τις Αγροτικές Φυλακές Αγιάς όπου κάνουµε µαθήµατα ελληνικών στους ανθρώπους και παρέχουµε και ψυχολογική υποστήριξη κατόπιν αιτήµατος γιατί εκεί δεν υπάρχει ψυχολόγος. Και σήµερα εδώ µε έξι εκπροσώπους από µεταναστευτικές κοινότητες, µιλήσαµε για τη Συρία, την Αίγυπτιο, την Τυνησία, την Αλβανία, την Ουκρανία και τη Νιγηρία, για το ταξίδι των ανθρώπων από τη στιγµή που αποφάσισαν να φύγουν από τις πατρίδες τους και να έρθουν εδώ».
Η ίδια υπογράµµισε ότι οι εξυπηρετούµενοι «έρχονται στο Κέντρο κατόπιν ραντεβού µε κάποιο συγκεκριµένο αίτηµα. Το αίτηµα µπορεί να είναι νοµική συνδροµή ή κάποια κοινωνική παροχή όπως κάποιο επίδοµα, µπορεί να είναι παραποµπή σε κάποιον άλλον φορέα, µπορεί να είναι µαθήµατα γλώσσας, οτιδήποτε. Είναι πάρα πολλές οι κατηγορίες των υπηρεσιών που προσφέρουµε. Φυσικά έχουµε σε συνεργασία µε πάρα πολλές υπηρεσίες».
Η αντιδήµαρχος Ελένη Ζερβουδάκη σηµείωσε ότι ήταν η πρώτη εκδήλωση του Κέντρου Ενταξης Μεταναστών µε τίτλο: «Τρεις Ήπειροι, ένα πολύχρωµο µωσαϊκό», µία φράση η οποία εξηγεί τα πάντα για το οδοιπορικό των µεταναστών από τις χώρες που εγκατέλειψαν για να έρθουν σε µας. Αυτό που κάνει το Κέντρο Ενταξης Μεταναστών δεν είναι τίποτα άλλο από την ενσυναίσθηση, τη συµπερίληψη και να γίνει η διασύνδεση µε όλους τους απαιτούµενους φορείς προκειµένου οι άνθρωποι να νιώσουν την απόλυτη ενσωµάτωση στην κοινωνία µας. Εξάλλου, η κοινωνία των Χανίων είναι πραγµατικά ένα πολύχρωµο µωσαικό γνωρίζοντας πόσες διαφορετικές εθνικότητες κατοικούν εδώ».
Στο πλαίσιο συµµετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να “ταξιδέψουν” στην Αίγυπτο, τη Συρία, την Τυνησία, τη Νιγηρία, την Ουκρανία και την Αλβανία µέσα από ένα βιωµατικό «οδοιπορικό», που θα παρουσιάσουν εκπρόσωποι των µεταναστευτικών κοινοτήτων στα Χανιά.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν «να δοθεί η ευκαιρία στους συµµετέχοντες να βιώσουν µέσα από την προσωπική τους µατιά τη διαφορετικότητα, να ταυτιστούν και να συναισθανθούν στο πλαίσιο του µοιράσµατος».
Η εκδήλωση έκλεισε µε “µουσικό σχόλιο” από τον αντιδήµαρχο Πολιτισµού, Γιάννη Γιαννακάκη.