Την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή µε τα “µυστικά” της τέχνης του κινηµατογράφου µέσα από παιχνίδια, είχαν τα παιδιά συµµετείχαν στο εργαστήρι που πραγµατοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στον Ρωσικό Στρατώνα.
Το εργαστήρι διοργανώθηκε από τον ∆ήµο Χανίων και την οµάδα εκπαιδευτικών προγραµµάτων του Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Χανίων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τα παιδιά παρακολούθησαν µία ταινία µικρού µήκους και στην συνέχεια έπαιξαν κινηµατογραφικά παιχνίδια µέσα από τα οποία εξοικειώθηκαν µε διάφορες ειδικότητες που συµβάλουν στη δηµιουργία µιας ταινίας, όπως οι σεναριογράφοι, σκηνογράφοι, µουσικοί, σκηνοθέτες κ.λπ.
«Οι δράσεις αυτές στοχεύουν στον κινηµατογραφικό γραµµατισµό των παιδιών, δηλαδή τα παιδιά να αναπτύξουν µέσα από παιχνίδια και βιωµατικές διαδικασίες την ικανότητα της κριτικής θέασης αλλά και δεξιότητες δηµιουργίας – παραγωγής ταινιών», εξήγησε η εκπαιδευτικός και συνεργάτιδα του Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Χανίων Φωτεινή ∆ηµοπούλου και πρόσθεσε ότι η τέχνη του κινηµατογράφου αποτελεί, µεταξύ άλλων, ένα πολύτιµο εκπαιδευτικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς καθώς βοηθάει στην ανάπτυξη διαφόρων δεξιοτήτων, όπως η συνεργασία, η δηµιουργική σκέψη και γραφή, η φαντασία κ.ά.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Χανίων Ματθαίος Φραντζεσκάκης, µιλώντας στα “Χ.ν.”, επεσήµανε ότι οι εκπαιδευτικές δράσεις αποτελούν ταυτοτικό στοιχείο του Φεστιβάλ και κάτι που το διαφοροποιούν από άλλα Φεστιβάλ.
Τόνισε δε ότι φέτος συµπληρώνονται 24 χρόνια από την έναρξη των εκπαιδευτικών δράσεων ενώ υπογράµµισε τη σχέση αλληλοτροφοδότησης που υπάρχει ανάµεσα στο Φεστιβάλ και την εκπαιδευτική κοινότητα. «Είναι σηµαντικό για εµάς που αυτές οι δράσεις απλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς», τόνισε και συµπλήρωσε ότι υλοποιούνται 5 εκπαιδευτικά προγράµµατα, εγκεκριµένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, µε πολλές υποδράσεις, και τα οποία είναι είτε επιµορφωτικά, απευθύνονται δηλαδή σε εκπαιδευτικούς, είτε εκπαιδευτικά, που “τρέχουν” σε σχολεία.
«Σε αυτά τα προγράµµατα είµαστε “βήµα – βήµα” µαζί µε τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, διαµορφώνοντας και εξετάζοντας διαρκώς πως λειτουργούν και εφαρµόζονται αυτά σε πραγµατικές συνθήκες», επεσήµανε ο κ. Φραντζεσκάκης και σηµείωσε ότι η φιλοσοφία αυτή εφαρµόζεται σε όλα τα προγράµµατα, όπως τα προγράµµατα Φωτο-ιστορίας, Ιστορίες να ακουστούν, Σινε-µαθήµατα, κ.ά.
Ειδικότερα, για το πρόγραµµα Σινε-µαθήµατα, που αποτελεί και το παλαιότερο εκπαιδευτικό πρόγραµµα υπογράµµισε ότι στοχεύει στο να γνωρίσουν τα παιδιά πως δηµιουργείται ένα ντοκιµαντέρ (σχεδιασµός, τεχνικά µέσα κ.λπ.) αλλά και να συνδεθούν µέσα από τη δηµιουργία του ντοκιµαντέρ µε την τοπική κοινωνία ερευνώντας και αναδεικνύοντας πτυχές της τοπικής ιστορίας, που το σχολείο δεν πραγµατεύεται.