Υψηλές ποιότητες, καθόλου υπολειµµατικότητες σε απαγορευµένα φυτοφάρµακα αλλά και χαµηλές τιµές για τον παραγωγό, καταγράφονται στην φετινή ελαιοκοµική περίοδο που πλησιάζει προς το τέλος της.
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από τη “∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας” της Π.Ε. Χανίων αλλά και ελαιουργεία του Νοµού.
Ειδικότερα, µε βάση τις προβλέψεις τις “∆ιεύθυνσεις Αγροτικής Οικονοµίας” που λαµβάνει στοιχειά από τα 85 ελαιουργεία του Νοµού Χανίων αναφορικά µε την παραγόµενη ποσότητα αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φετινού ελαιολάδου εκτιµάται πως «στο Νοµό Χανίων θα παραχθούν 20-21.000 τόνοι ελαιολάδου περίπου. Σε ότι αφορά την ποιότητα ένα ποσοστό άνω του 90% είναι “έξτρα παρθένο” ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας» µας ανέφερε χαρακτηριστικά ο γεωπόνος και αρµόδιος υπάλληλος κ. Γιάννης Μαµιδάκης.
«Από πλευράς ποιότητας είµαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Ο µεγάλος όγκος των ελαιολάδων που παράγονται είναι 0,3-0,4 οξύτητας» σηµειώνει στα “Χ.ν.” ο κ. Βασίλης Κουτσαυτάκης πρόεδρος του “Αγροτικού Συνεταιρισµού Γραµβούσας.»
ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ
Πέρυσι και στο Νοµό Χανίων εντοπίστηκαν ελαιόλαδα µε υψηλή υπολειµµατικότητα από µη εγκεκριµένα φυτοφάρµακα ή από φυτοφάρµακα που είχαν απαγορευτεί εδώ και καιρό στη χώρα µας. Το γεγονός αυτό θορύβησε τα ελαιουργεία που φέτος ξεκίνησαν να λαµβάνουν δείγµατα και να εξετάζουν τις υπολειµµατικότητες, ενώ ελέγχους πραγµατοποίησε και η ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας.
«Κάνουµε συνεχείς αναλύσεις και φέτος δόξα το θεό είµαστε πάρα πολύ καλά, δεν έχουµε βρει καµία υπολειµµατικότητα, όλα τα ελαιόλαδα είναι εντός των ορίων και οι ποιότητες εξαιρετικές» δήλωσε ο Μιχάλης Χαιρετάκης, πρώην πρόεδρος του “Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων” ενώ για το ίδιο ζήτηµα ο κ. Β. Κουτσαυτάκης παρατηρεί πως «οι αναλύσεις που κάνουµε για το “έξτρα παρθένο ελαιόλαδο” είναι εξαιρετικές δεν έχουν καµία υπολειµµατικότητα και είµαστε χαρούµενοι γιατί ξεπεράσαµε τη περυσινή χρονιά που σε πολλά σηµεία του Νοµού υπήρξαν υπολειµµατικότητες σε φυτοφάρµακα και ουσίες που δεν ήταν επιτρεπόµενες ή είχαν απαγορευτεί. Αυτό µας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους ότι ξεπεράσαµε το πρόβληµα».
Σε ό,τι αφορά την ποσότητα ο κ. Κουτσαυτάκης σηµειώνει ότι «είναι µειωµένη φέτος, καθώς δεν έχουµε “βεντέµα”. Την εποχή της καρπόδεσης, την Άνοιξη, είχαµε υψηλές θερµοκρασίες µε αποτέλεσµα τα δέντρα να µην δώσουν αυτό που περιµέναµε ενώ στη συνέχεια είχαµε ελάχιστες βροχές και διατηρήθηκαν οι ψηλές θερµοκρασίες». Για το ίδιο θέµα ο κ. Χαιρετάκης υπογραµµίζει πως «στην αρχή στα πρώτα λάδια , στα τέλη Οκτώβρη όταν άνοιξα το ελαιουργείο µου, δεν ήταν πολύ καλά τα πράγµατα κάτι λογικό γιατί οι παραγωγοί πήγαν πρώτα στις λίγες ελιές όπου υπήρχε δακοπροσβολή. Όµως µετά τις 10 του Νοέµβρη είχαµε µεγάλη διαφορά µε εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, χαµηλές οξύτητες και αυξηµένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αν δεν χαλούσε ο καιρός νοµίζω ότι το 80% των παραγωγών θα είχε τελειώσει τώρα τη συγκοµιδή. Πιστεύω η πλειοψηφία θα έχει µαζέψει στα µέσα του Γενάρη, εκτός τα “τσουνατοχώρια” όπου όµως φέτος δεν υπάρχει βεντέµα. Άργησε φέτος η συγκοµιδή γιατί δεν υπήρχαν εργατικά χέρια και γιατί πολλοί παραγωγοί περίµεναν τις πρώτες βροχές για να µαζέψουν».
ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 5 ΕΥΡΩ!
Τέλος στο ζήτηµα των τιµών, για το οποίο ο δρ. Ν. Μιχελάκης το Σάββατο στα “Χ.ν.” τόνιζε την «ανυπαρξία τιµών στην Ελλάδα» και για «φόβο των παραγωγών και τεχνάσµατα αγοραστών» ώστε να πέσει η τιµή του προϊόντος, ο κ. Κουτσαυτάκης υπογραµµίζει πως «φτάσαµε από το ένα άκρο στο άλλο!» Πιο συγκεκριµένα «µε τιµές κάτω από τα 5 ευρώ για τον παραγωγό δεν θα µπορούµε να πείσουµε τον παραγωγό να συνεχίσει την καλλιέργεια. Είναι πολύ χαµηλή τιµή».
Για «κακή εξέλιξη, που δεν την περίµενε κανείς» µιλάει ο κ. Χαιρετάκης συµπληρώνοντα ότι «όλοι ήταν υποψιασµένοι ότι δεν θα πήγαιναν οι τιµές όπως πέρυσι αλλά και οι τιµές από 4,70 έως 5,30 είναι πρόβληµα και για τον παραγωγό για τους ελαιουργούς και για την τοπική οικονοµία».