Λίπασµα για καλλιέργειες µπορεί να δηµιουργηθεί από τη λυµατολάσπη των Βιολογικών Καθαρισµών των Χανίων.
Αυτό τονίστηκε στο περιθώριο του πρώτου διεθνούς συνεδρίου του Ελληνικού Συνδέσµου Κυκλικής Οικονοµίας (ΕΣΚΟ) που πραγματοποιείται στο αµφιθέατρο: “Μίκης Θεοδωράκης” στο παλιό λιµάνι.
Απαντώντας σε ερώτηση των “Χανιώτικων νέων”, ο πρόεδρος του συνεδρίου, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Χηµικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αλέξανδρος Στεφανάκης, εξήγησε ότι «τρέχουµε ένα project στο Πολυτεχνείο για τη διαχείριση της λυµατολάσπης από τους Βιολογικούς Καθαρισµούς. Είναι ένα παραπροϊόν που παράγεται από την επεξεργασία υγρών αποβλήτων. Είναι ωφέλιµο, είναι πλούσιο σε οργανικά συστατικά».
Ο ίδιος υπογράµµισε ότι το συγκεκριµένο έργο «δείχνει στο πεδίο πώς µπορούµε αυτό το προϊόν να το αξιοποιήσουµε και να το εκµεταλλευτούµε, να το µετατρέψουµε για παράδειγµα σε λίπασµα για τις καλλιέργειες ή σε άλλο προιόν το οποίο µπορεί να είναι ενισχυτικό εδαφών, ενισχυτικό καλλιεργειών. Μπορούµε να κάνουµε κοµποστοποίηση µαζί µε άλλα προιόντα, όπως ήδη γίνεται στη ∆Ε∆ΙΣΑ. Είναι το πιο απτό παράδειγµα για το πώς ένας σπόρος που τον θεωρούσαµε απόβλητο και τον πετάγαµε, µπορούµε να τον αξιοποιήσουµε».
Ο κ. Στεφανάκης σηµείωσε επίσης ότι το πρόγραµµα υλοποιείται «σε συνεργασία µε τη ∆Ε∆ΙΣΑ και τη ∆ΕΥΑΧ και αυτό δείχνει ότι υπάρχει το ενδιαφέρον. Ελπίζω στο µέλλον δεδοµένου ότι έχουµε εξαιρετικά αποτελέσµατα, να αρχίσει να εφαρµόζεται και σε µεγάλη κλίµακα κάποιο τέτοιο έργο».
ΤΟ ΣΥΝΕ∆ΡΙΟ
Το συνέδριο µε τίτλο «Circular Economy: The pathway towards a Sustainable Development» διοργανώνεται από το Εργαστήριο Τεχνολογίας και ∆ιαχείρισης Περιβάλλοντος της Σχολής Χηµικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία µε το Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ∆ηµοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης και υλοποιείται µε τη στήριξη της Περιφέρειας.
Οπως ανέφερε ο κ. Στεφανάκης, ο Ελληνικός Σύνδεσµος Κυκλικής Οικονοµίας ιδρύθηκε το 2023 «ακριβώς γιατί διαπιστώσαµε την ανάγκη να επικοινωνήσουµε καλύτερα την κυκλική οικονοµία, ποια είναι τα οφέλη της κυκλικής οικονοµίας, πώς µπορεί η Ελλάδα, η Περιφέρεια και εν τέλει οι ίδιοι οι πολίτες να ωφεληθούν από τις αρχές και τις πρακτικές κυκλικής οικονοµίας».
Στο ερώτηµα τι ακριβώς είναι η κυκλική οικονοµία, ο κ. Στεφανάκης απάντησε:
«Κυκλική οικονοµία δεν είναι κάτι καινούργιο. Αν σκεφτείτε πώς ζούσαν οι παππούδες µας για παράδειγµα. Μάζευαν το βρόχινο νερό. Ο,τι απόβλητα υπήρχαν, αποφάγια, πηγαίνανε στα ζώα. Στην ουσία κάτι τέτοιο πρεσβεύει η κυκλική οικονοµία, φυσικά σε ένα πιο οργανωµένο σύστηµα, σε επίπεδο διεργασιών, βιοµηχανίας. Αρα, το βασικότερο στην κυκλική οικονοµία είναι ότι δεν µιλάµε για απόβλητα. Ο όρος απόβλητα καταργείται. Ο,τι θεωρούσαµε ως απόβλητο θα µπορούσε πλέον να θεωρηθεί σαν µια πρώτη ύλη για µια άλλη διεργασία. Αρα, στην κυκλική οικονοµία το βασικό είναι να αλλάξουµε το σχεδιασµό προιόντων – διεργασιών ούτως ώστε να µην παράγουµε απόβλητα. Να περάσουµε σε άλλα µοντέλα επιχειρηµατικά που δεν θα είµαστε πλέον καταναλωτές αλλά θα είµαστε χρήστες».
Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ιδρύµατος Circle Economy Foundation, του ∆ιεθνούς Συνδέσµου Κυκλικής Οικονοµίας (International Society for Circular Economy) και του εκδοτικού οίκου Springer.
Πρόκειται για το εναρκτήριο συνέδριο του ΕΣΚΟ µε στόχο την καθιέρωση µιας τακτικής σειράς εκδηλώσεων.