13.4 C
Chania
Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025

Χανιά: Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι

Προβληµατισµός αλλά και σχεδιασµός σε ευρεία σύσκεψη χθες στα Χανιά

Σήµα… κινδύνου για αγροτικές και δασικές πυρκαγιές τους επόµενους µήνες στα Χανιά, λόγω της παρατεταµένης ανοµβρίας. Το ζήτηµα απασχόλησε έντονα τους συµµετέχοντες σε χθεσινή σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο 2025 στην οποία τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των υπηρεσιών και των εθελοντικών οργανώσεων.

Συγκεκριµένα παρουσιάστηκαν στοιχεία ότι οι αγροτικές πυρκαγιές (κάψιµο κλαδιών, φωτιές για βοσκότοπους) είναι περισσότερες και πιο επικίνδυνες από τις δασικές.

Χαρακτηριστική η αναφορά της δασάρχου κ. Πολύµνιας Σκλαβάκη «θα έχουµε πολύ δύσκολο καλοκαίρι, αυτές οι όψιµες βροχές θα φέρουν µεγάλη βλάστηση».  Η ίδια τόνισε πως  «δεν πρέπει να καίγονται τα κλαδιά αλλά  να γίνονται λίπασµα µε τη χρήση καταστροφέων».

Ανάλογη ήταν και η   τοποθέτηση του   διοικητή των Π.Υ. Ν. Χανίων κ. Ρεγκά που τόνισε ιδιαίτερα το ζήτηµα της συνεργασίας των φορέων.  Στάθηκε ειδικότερα στα παρακάτω, µεταξύ άλλων, θέµατα:

• ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ: «Προτείνουµε εµείς, αλλά την απόφαση της εκκένωσης παίρνει ο κατά τόπους δήµαρχος και ο περιφερειάρχης. Τι γίνεται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια; ∆εν υπάρχει φωτιά , µικρή-µεγάλη που να   πλησιάζει ένα χωριό, που να µην συστήνεται εκκένωση οικισµού. Αν µιλήσω µε την επιστηµονική µου ιδιότητα θα έλεγα ότι είναι λάθος να βγάζουµε τους ανθρώπους από το χωριό, από τα σπίτια τους. Όταν το σπίτι είναι καλά δοµηµένο, είναι λάθος. Η πράξη έδειξε στο Μάτι πως όσοι έµειναν µέσα στα σπίτια σώθηκαν όσοι βγήκαν να φύγουν κάηκαν. Εµείς συστήνουµε κατευθείαν εκκένωση πληθυσµού, οι ίδιοι οι δήµαρχοι µας παροτρύνουν. Γιατί γίνεται αυτό; Για να πούµε την θλιβερή αληθεια γιατί πάνω από 40 συνάδελφοι µου είναι υπόδικοι γιατί χάθηκε ένας συνάνθρωπος µας. Θα βρεθούµε µε τους δηµάρχους και τον Περιφερειάερχη να το συνεννοηθούµε. Θέλει πολύ συζήτηση…» ανέφερε ο κ. Ρεγκάς, παρατηρώντας πως η εκκένωση γίνεται πολλές φορές για να αποσοβηθεί κάθε ευθύνη.

Ο ίδιος παρατήρησε πως στην φωτιά στο Καλαµίτσι Αµυγδάλου ενώ είχε ξεσπάσει από τις 4 το πρωί και είχαν χτυπήσει οι καµπάνες της εκκλησίας η πυροσβεστική ενηµερώθηκε µε δύο ώρες καθυστέρηση!

• ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ: «Ειδικά στο ∆ήµο Πλατανιά έχουµε µια στον Ταυρωνίτη που έχουµε πρόβληµα. Εµείς ως πυροσβεστική ότι ήταν να κάνουµε το κάναµε, εναπόκειται στους ∆ήµους, είµαστε ξεκάθαροι» σηµείωσε.

• ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ: «Θέλουµε και στην πράξη καλά χωµατουργικά µηχανήµατα που είναι απαραίτητα για τη φωτιά σε δασικές περιοχές» είπε ο κ. Ρεγκάς, µε τους εκπροσώπους των δήµων να παρατηρούν πως σε πολλές περιπτώσεις έχουν µηχανήµατα δεν έχουν όµως χειριστές.

• ΠΡΟΣΤΙΜΑ: «Βγήκε ένας νόµος πέρυσι. Έβαλες φωτιά ενώ δεν επιτρέπεται τα πρόστιµα είναι µεγάλα! Από τη µέρα που άρχισαν τα πρόστιµα έχουµε µεγάλη µείωση των πυρκαγιών. ∆υστυχώς, για άλλη µια φορά επιβεβαιώνεται πως ο Έλληνας θέλει το βούρδουλα του, δυστυχώς! Μέχρι στιγµής στα Χανιά έχουµε διψήφιο  αριθµό προστίµων, δεν έχει σβηστεί κανένα, ούτε πρόκειται να σβηστεί και από την Πέµπτη και µετά που απαγορεύεται δια ροπάλου η φωτιά, γίνεται και ποινικό αδίκηµα!» υπογράµµισε ο αξιωµατικός, συµπληρώνοντας πως οι βασικές πυρκαγιές ξεσπούν από το καύσιµο κλαδιών και από τα βοσκοτόπια.

• ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΠΕ∆ΩΝ: «Βγήκε µια νοµοθεσία µε αυστηρά πρόστιµα. Ο πολίτης ανταποκρίθηκε όχι όµως το κράτος! Αν ενηµερώσουµε τους πολίτες θα έχουµε πολύ καλά αποτελέσµατα» ανέφερε.

• ∆ΙΑΣΩΣΕΙΣ: «Έχουµε 9 µεγάλα περιστατικά διασώσεων και έχουµε ακόµα Απρίλη. Την προηγούµενη ∆ευτέρα για τον Ολλανδό  21 πυροσβέστες, δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και 4 περιπολικά απασχολήθηκαν, όλο αυτό το δυναµικό έλειψε από την πόλη! Αυτό δεν έχουµε την πολυτέλεια να το κάνουµε µέσα στην αντιπυρική περίοδο. Υπάρχει αρνητική διαφήµιση του νοµού λόγω αυτών των επεισοδίων…Και τι δήλωσε ο κ. Ολλανδός από το Νοσοκοµείο που εµείς παίζαµε τη ζωή µας κορώνα γράµµατα; Οτι “όταν γίνω καλά, θα ξαναπάω” στα Λευκά Όρη. Η νοµοθεσία δεν προβλέπει πρόστιµο» περιέγραψε µια σειρά από γεγονότα ο κ. Ρεγκάς ζητώντας από την τοπική κοινωνία, τους ανθρώπους του τουρισµού να αναλάβουν την ενηµέρωση των επισκεπτών ώστε να αποφεύγονται τέτοια συµβάντα.

ΕΙ∆ΙΚΗ ΜΟΝΑ∆Α ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

«Για δύσκολη χρονιά λόγω της ανοµβρίας» µίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Τσαπάκος, που ενηµέρωσε πως στις 2 Μαΐου θα ξεκινήσει να επιχειρεί η ΕΜΟ∆Ε ( Ειδική Μονάδα ∆ασικών Επιχειρήσεων) από το Ναύσταθµο Κρήτης στη Σούδα και  το Αεροδρόµιο, στελεχωµένη µε 42 άτοµα, συν 10 αξιωµατικούς της πυροσβεστικής, ενώ από το Υπουργείο Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ανάψει “πράσινο φως” για τη λειτουργία Λιµενικού πυροσβεστικού σταθµού στη Σούδα.

Σε ότι αφορά τα εναέρια µέσα πυρόσβεσης ο κ. Τσαπάκος ανακοίνωσε πως είναι καλύτερα από πέρυσι  (δεν θα έλθει πάντως ελικόπτερο τύπου Ericsson, αλλά εκτιµάτε πως επιχειρούν 2 ελικόπτερα στο Ηράκλειο και 1 στα Χανιά). ∆ήλωσε επίσης πως αναµένεται µηχανικός εξοπλισµός αξίας 3 εκ. ευρώ  από το πρόγραµµα “Αegis” για την Περιφέρεια και τους ∆ήµους, ενίσχυση µε το ποσό των 803.000 ευρώ των εθελοντικών οµάδων µε εξοπλισµό, εκπαίδευση κα.

«Πρέπει να γίνει συνείδηση και κουλτούρα µας ο καθαρισµός των οικοπέδων. Ζήσαµε στο πεδίο πέρυσι, πόσο σηµαντικός ήταν ο καθαρισµός τους» δήλωσε ο κ. Τσαπάκος  που ενηµέρωσε πως τις επόµενες ηµέρες θα δοθεί στα Μέσα Ενηµέρωσης και στα Μέσα Κοινωνικής ∆ικτύωσης ενός βίντεο ευαισθητοποίησης για τους πολίτες.

Στις δηλώσεις του ο κ. Νίκος Καλογερής  τόνισε πως «τα πράγµατα δεν θα είναι εύκολα. Αυτές οι όψιµες  βροχές που τις θέλουµε γιατί έχουµε θέµατα για το καλοκαίρι θα δηµιουργήσουν µεγάλη βλάστηση. Από την άλλη αν γίνουν αυτά που πρέπει  από τον καθένα, υπό τον επιχειρησιακό συντονισµό της Π.Υ. που έχει µεγάλη εµπειρία και τη συµβολή του ∆ασαρχείου θεωρώ ότι θα πάµε καλά».   Ερωτηθείς ειδικά για τις διασώσεις στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων ο αντιπεριφερειάρχης απάντησε ότι η ενδοχώρα µας «είναι πλούτος και πόλος έλξης» µε οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει από τη µια ενηµέρωση από τους ανθρώπους του τουρισµού για τους κινδύνους και από την άλλη να ενεργοποιείται ο µηχανισµός διάσωσης. Επανέλαβε πως «για µένα θα πρέπει να υπάρχει πτητικό µέσο (ελικόπτερο) 12 µήνες στην Κρήτη όπως γίνονταν και παλιά». Τη σηµασία της συνεργασίας τόνισε ο περ. Σύµβουλος αρµόδιος για την πολιτική προστασία στη Π.Ε. Χανίων κ. Γιάννης Μανούσακας.

∆ΗΜΟΙ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Την καλή συνεργασία αλλά και παράλληλα τα προβλήµατα της έλλειψης προσωπικού, χειριστών, εξοπλισµού θίχτηκαν κυρίως από τους αντιδηµάρχους πολιτικής προστασίας των ∆ήµων, εκπροσώπους υπηρεσιών και εθελοντικών οµάδων.   

•∆. ΧΑΝΙΩΝ: Στη σύσκεψη τοποθετήθηκε ο αρµόδιος αντιδήµαρχος κ. Μ. Λέκκας που τόνισε πως πέρα από τις πυρκαγιές προετοιµασία και σχεδιασµός θα πρέπει να υπάρξει και για σεισµού και κατολισθήσεις. Έθιξε το ζήτηµα των κινδύνων στο φαράγγι του Θερίσου από κατολισθήσεις και ενηµέρωσε πως θα εξασφαλιστεί η διέλευση προς το Ενετικό λιµάνι των οχηµάτων έκτακτων αναγκών µετά την τοποθέτηση των βυθιζόµενων µπαρών. Ανέφερε τέλος πως µέσα στον Μάιο θα γίνει από την πυροσβεστική άσκηση µέσα στο λιµάνι, σε περιορισµένο σηµείο ώστε να µην αναστατωθούν κάτοικοι και επισκέπτες.

• ∆. ΠΛΑΤΑΝΙΑ: Το πάγιο αίτηµα του ∆ήµου για µόνιµη πυροσβεστική υπηρεσία στα όρια του ∆ηµου Πλατανιά µετέφερε ο αρµ. ∆ηµ. Σύµβουλος κ. Α. Κουτσαυτάκης, συµπληρώνοντας πως ο ∆ήµος δεν έχει όχηµα πολιτικής προστασίας. Ο διοικητής της Π.Υ. ενηµέρωσε πως θα τοποθετηθεί όχηµα στο δηµαρχείο Πλατανιά  και όχι στον Αλικιανό τη θερινή περίοδο, όπως και στον Πρασσέ, ενώ θα υπάρξει και οµάδα της ΕΜΟ∆Ε στις Βουκολιές.

• ∆. ΚΑΝΤΑΝΟΥ – ΣΕΛΙΝΟΥ: «Έχουµε 4 οχήµατα µε πιεστικά, µηχανήµατα  έχουµε- αλλά δεν έχουµε χειριστές. Επίσης   θέλουµε  ενίσχυση της Παλαιόχωρας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία» δήλωσε αντιδήµαρχος κ. Κουκουλάς. Για το κτήριο του κλιµακίου στον Καµπανό που είναι σε κακή κατάσταση ενηµέρωσε πως υπάρχει µια καθυστέρηση από τον εργολάβο στην εκτέλεση του έργου συντήρησης του.

• ∆. ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ: «Θα έχουµε φέτος αυτοκίνητο καινούργιο µε αντλία και πάνω από 30 τρακτέρ µε αντλίες» επισήµανε ο αντιδήµαρχος κ. Γιώργος Γύπαρης.

• ∆. ΚΙΣΣΑΜΟΥ: «Έχουµε πολύ καλή συνεργασία µε την Περιφέρεια, την Πυροσβεστική,όλες τις υπηρεσίες για αυτό και τα τελευταία χρόνια αντιµετωπίστηκαν όλα τα συµβάντα στην Κίσαµο» δήλωσε ο αντιδήµαρχος κ. Σ. Μαυροδηµήτρης, συµπληρώνοντας πως οι πόροι για την πολιτική προστασία για τους ∆ήµους είναι περιορισµένοι και δεν αρκούν.

• ∆. ΣΦΑΚΙΩΝ: Σηµειώθηκε πως έχουν γίνει καθαρισµοί, το κλιµάκιο της Ανώπολης είναι σε ετοιµότητα και πως ο ∆ήµος συνδράµει όπου µπορεί σε διασώσεις.

• ∆. ΓΑΥ∆ΟΥ:  Στην ενηµέρωση για τη Γαύδο αναφέρθηκε πως είναι διαθέσιµη µόνο δύο πυροσβέστες στο . Ο κ. Ρεγκάς ενηµέρωσε πως είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισµός για την πρόσληψη 4 εποχικών πυροσβεστών για τη Γαύδο εκφράζοντας την ελπίδα να εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

• ΟΦΥΠΕΚΑ: Ο υπεύθυνος της Μονάδας του ΟΦΥΠΕ κ. Μπαρνιάς τόνισε πως υπάρχει µια δύναµη 40 ατόµων για το φαράγγι της Σαµαριάς (όχι καθηµερινά) και πως προχωράει η προετοιµασία για τη λειτουργία του εθνικού δρυµού.

  ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ: Τον καθαρισµό των µονοπατιών από Νερούτσικο προς Ποτιστήρια και από Αγ. Νικόλαο προς Ποριά µέσα στο φαράγγι πρότεινε εκπρόσωπος του Ορειβατικού συλλόγου, ζητώντας παράλληλα εργασίες συντήρησης στο οδικό δίκτυο.

• ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: Τη διαθεσιµότητα του δήλωσε ο Ερυθρός Σταυρός µε τους εθελοντές του.

• ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑ∆Α ∆ΙΑΣΩΣΗΣ: Την έλλειψη εξοπλισµού δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθελοντικής οργάνωσης, όπως και επίσης το ότι πέρυσι έκαναν 40 περιπολίες πληρώνοντας από την τσέπη τους τα καύσιµα.

• ΕΠΟΜΕΑ: Τη συνδροµή της σε διασώσεις µε εκπαιδευµένο σκύλο δήλωσε η Επίλεκτη Οµάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος.

• ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: Τη συµµετοχή του στην πρόληψη πυρκαγιών δήλωσαν µέλη της Οµοσπονδίας και τους Κυνηγετικού Συλλόγου.

Χώροι ανεξέλεγκτης απόρριψης απορριµάτων

Στο πλαίσιο της σύσκεψης παρουσιάστηκαν µια σειρά από χώροι από όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για το ξέσπασµα πυρκαγιάς. Στη σύσκεψη αναφέρθηκε πως οι περισσότεροι έχουν καθαριστεί.

ΧΑΝΙΑ

• Aγια – Κυρτωµάδο (εναπόθεση κλαδιών, µπάζων και οικιακών ειδών).

• Νεροκούρου- παράδροµος ΒΟΑΚ (Εναπόθεση απορριµµάτων, πλαστικών, παλιών επίπλων, κλαδιών).

• Σταλός- οδός Σικελιανού: (χώρος συγκέντρωσης κάδων απορριµµάτων, εκτός των οποίων γίνεται ανεξέλεγκτη εναπόθεση κλαδιών, απορριµµάτων, µπαζών, πλαστικών και επίπλων).

ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ

• Γεωργιούπολη- Μαθές (απόρριψη γεωργικών υπολειµµάτων, οικιακών και ξενοδοχειακών απορριµµάτων. Γίνεται συνεχής αποκοµιδή από συνεργεία  ∆. Αποκορώνου, αλλά εξακολουθεί να γίνεται απόρριψη από ιδιώτες).

•Κουρνάς Μουρί (γεωργικά υπολείµµατα και οικιακά απορρίµµατα)

Καλύβες προς Κοιλιάρη (απόρριψη γεωργικών υπολειµµάτων, οικιακών και ξενοδοχειακών απορριµµάτων)

ΚΙΣΣΑΜΟΣ

• Καµάρα- Άγιος Αντώνιος (απόθεση οικιακών απορριµµάτων εντός αστικού ιστού)

• Πλάτανος – Άγιος Φώτιος (εναπόθεση πλαστικών θερµοκηπίων, πλαστικών σωλήνων, άρδευσης, γεωργικά υπολείµµατα – δύσκολη πρόσβαση)

•Πλάτανος – Αϊ- Γιώργης- Κοµπογεννητιανά (εναποθέσεις νάιλον θερµοκηπίων, κλαδιά, οικιακά απορρίµµατα)

•Πλάτανος – γήπεδο (αποθέσεις αδρανών υλικών, παλέτες, οικιακά απορρίµµατα, κλαδιά – δύσκολη πρόσβαση)

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

• Πλατανιά- ∆ρακιανά (εναπόθεση κλαδιών, µπαζών και οικιακών ειδών).

•Βούβες Κολυµβαρίου (εναπόθεση κλαδιών, µπάζων και οικιακών ειδών)

•Σελλιά Λιµανάκι (εναπόθεση πλαστικών από θερµοκήπια και οικιακά απορρίµµατα)

•Βουκολιές (απόθεση µπαζών, γεωργικών υπολειµµάτων, αδρανών υλικών και οικιακών συσκευών κατά µήκος του ποταµού).

• Επισκοπή Αγιάς- όχθη ποταµού Κερίτη ( ο χώρος έχει καθαριστεί επανειληµµένα από συνεργεία του ∆. Πλατανιά. Υπάρχουν άχρηστα οικοδοµικά υλικά και κλαδιά. Στο παρελθόν έχουν προκύψει συµβάντα πυρκαγιάς στο σηµείο).

ΣΦΑΚΙΑ

• Χώρα Σφακίων- Ξηροπόταµος (Σταθµός µεταφόρτωσης απορριµµάτων, πλήρως περιφραγµένος και ελεγχόµενος).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα