Οι δύο καλλιτέχνες µιλούν στις “διαδροµές” για τις µουσικές παραστάσεις τους στα Χανιά, στο πλαίσιο του “DISCOVER” του Chania Rock Festival
∆ύο ξεχωριστές συναυλίες µε τους Σοφία Βόσσου και Βασίλη Καζούλη, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το χανιώτικο κοινό αύριο, Κυριακή 24, και ∆ευτέρα 25 Νοεµβρίου, στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, στο πλαίσιο του “DISCOVER” του Chania Rock Festival.
Πρόκειται για ένα µουσικό διήµερο, που διοργανώνει το Chania Rock Festival µε την Περιφέρεια Κρήτης, µε δύο προσωπικότητες της ελληνικής σκηνής που έχουν αφήσει το δικό τους στίγµα στον χώρο, ενώ η είσοδος και στις δύο συναυλίες είναι ελεύθερη για το κοινό.
Οι συναυλίες θα ξεκινήσουν στις 20:15 µε τις πόρτες να είναι ανοικτές από τις 19:30. Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή, οι δύο δηµοφιλείς καλλιτέχνες µίλησαν στις “διαδροµές” εν όψει των µουσικών τους παραστάσεων στα Χανιά.
ΣΟΦΙΑ ΒΟΣΣΟΥ: “Με τα τραγούδια ταξιδεύουµε”
Αύριο, Κυριακή 24 Νοεµβρίου, θα εµφανιστεί στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” η Σοφία Βόσσου η οποία θα ερµηνεύσει στο πιάνο της, όλες τις µεγάλες της επιτυχίες και κάποια κοµµάτια άλλων δηµιουργών µε τη συνοδεία του Πάνου Νάκου στα πλήκτρα. H Σοφία Βόσσου ξεκίνησε να τραγουδάει στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 δίπλα στον Χρήστο Λεοντή αλλά και στις θρυλικές µπουάτ της Πλάκας. Ευρέως γνωστή, όµως, έγινε όταν κέρδισε την πρώτη θέση στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1984, ενώ το 1991 συµµετείχε µε τον Ανδρέα Μικρούτσικο στην Eurovision µε το τραγούδι “Άνοιξη”. Μιλώντας στις “διαδροµές” η κα Βόσσου, αναφέρθηκε σε µουσικούς θεσµούς, όπως το Chania Rock Festival, που γίνεται εκτός Αθηνών και στο τι θα ακούσουµε την Κυριακή στα Χανιά: «Το “Discover” του Chania Rock Festival είναι µια πάρα πολύ ωραία πρωτοβουλία και ειδικά το ότι γίνεται xειµώνα. Είµαι πολύ χαρούµενη, γιατί µετά από πολλά χρόνια θα δώσω συναυλία στα Χανιά και θα ερµηνεύσω τραγούδια που ο κόσµος έχει αγαπήσει. Γιατί ο κόσµος δεν έχει ανάγκη µόνο να ακούσει για να χορέψει. Άλλωστε ο χορός δεν είναι το µόνο µέσο έκφρασης της χαράς µας. Είναι και το ότι ακούω και σιγοτραγουδάω, αναπολώ και µεταφέροµαι στην εποχή, στα συναισθήµατα που ζούσα όταν άκουγα αυτό το τραγούδι. Οι µουσικές παραστάσεις µου είναι πάντα διαφορετικές και αληθινές, ακολουθούν τον κόσµο κι ο κόσµος µε τη σειρά του ακολουθεί το τραγούδι. Γίνεται ένα αρµονικό “πάντρεµα” κι αυτό είναι πολύ ωραίο».
Εκτός από τραγουδίστρια, συνθέτης, στιχουργός, η ίδια είναι καθηγήτρια µουσικής, ραδιοφωνική και τηλεοπτική παραγωγός. Τη ρωτάµε ποια συµβουλή θα έδινε σε ένα νέο παιδί που αγαπά τη µουσική: «Να ακολουθήσει τη µουσική ως χόµπι. Ένα παιδί που έχει κλίση στη µουσική, ναι να σπουδάσει, να κάνει τις προσπάθειές του, σήµερα έχουν αλλάξει και τα πράγµατα µέσω των social media για να προωθήσει τη δουλειά του, αλλά να µη βασίζεται εκεί. Γιατί δεν ζει κανείς από τη µουσική σήµερα. Πρέπει τα παιδιά να είναι εξασφαλισµένα οικονοµικά, µε µία σταθερή δουλειά ώστε να µπορούν να κάνουν αυτό που πραγµατικά θέλουν, χωρίς συµβιβασµούς». Να σηµειωθεί πως την Κυριακή, τη βραδιά θα ανοίξει η Νάγια Κουτή µε τη συνοδεία του Παναγιώτη Τσόπελα στην κιθάρα.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΖΟΥΛΗΣ: «Η τέχνη δίνει νόηµα στη ζωή»
Τη ∆ευτέρα 25 Νοεµβρίου στη σκηνή του θεάτρου “Μίκης Θεοδωράκης” θα εµφανιστεί ο Βασίλης Καζούλης. Από τα µπαράκια µέχρι τις µουσικές σκηνές και τις συναυλίες, ο γνωστός τραγουδοποιός, για περισσότερα από 30 χρόνια, παραµένει πιστός σε όλα όσα τον έκαναν να αγαπήσει τη µουσική. Τραγούδια του όπως “Φανή”, “Αν ήσουν άγγελος”, “Κάτι να γυαλίζει”, “Αεροπλάνα”, σιγοτραγουδιούνται ακόµη. Μια διαχρονικότητα που δείχνει ποιότητα. Τον ρωτάµε εάν οι άνθρωποι, ιδιαίτερα σήµερα, έχουν ανάγκη αυτό το “κάτι να γυαλίζει” και µας απαντά: «Σίγουρα είναι άλλη η εποχή που ζούµε, όµως το ότι αυτά τα τραγούδια εξακολουθούν να είναι στη συνείδηση του κόσµου, κάτι δείχνει. Ξέρετε, εµείς εκφράζουµε το σύνολο. ∆εν γράφουµε στίχους ή µουσική µόνο για εµάς, προσωπικά για την τέχνη µας. Τα τραγούδια όπως φαίνεται εκφράζουν ακόµη πολύ κόσµο, τις ανησυχίες του, τις αγωνίες του, τις αγάπες του. Και χαιρόµαστε, αν αυτό το καταφέραµε».
Κατεξοχήν καλλιτέχνης των live εµφανίσεων, η ατµόσφαιρα που δηµιουργεί στη σκηνή είναι γεµάτη αυθορµητισµό, δύναµη και χαρά. Ρωτάµε τον Βασίλη Καζούλη εάν µετά την πανδηµία ο κόσµος έχει περισσότερο ανάγκη τη διασκέδαση: «Ναι, είναι µεγάλη η ανάγκη του κόσµου. Η τέχνη πάντα έπαιζε αυτόν τον ρόλο στις κοινωνίες. Σκεφτείτε µια κοινωνία χωρίς µουσική, χωρίς τις τέχνες. Εξωραΐζουν τον άνθρωπο, τον παρηγορούν, δίνουν νόηµα στη ζωή. Και η συµµετοχή του κόσµου στα live, όλα αυτά τα χρόνια, αυτό ακριβώς αποδεικνύει».
Στη συναυλία της ∆ευτέρας, οι Χανιώτες θα ακούσουν «µουσική και στίχους που έχω γράψει όλα αυτά τα χρόνια, από όλη τη δισκογραφία µου αλλά και αγαπηµένα τραγούδια από συναδέλφους, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, οι οποίοι υπήρξαν οι µεγάλοι µου δάσκαλοι για να κάνω αυτό που αγαπώ, να γράφω τραγούδια και να υπάρχω σε αυτόν τον χώρο». Μαζί του ένας νέος τραγουδοποιός ο ∆ηµήτρης Χατζηδηµητρίου µε πολλές εµφανίσεις και τραγούδια στα πλήκτρα και στη φωνή, ενώ τη βραδιά θα ανοίξει η Εύα Γιαννοπούλου µε την κιθάρα της.